Staphorster Museumboerderij.   16 comments

Staphorster Museumboerderij.

5 April 2008, Bezoekje gebracht aan een traditionele Staphorster boerderij waar het lijkt alsof de tijd enige eeuwen stil heeft gestaan. Voor de bedekking van de daken werd vroeger stro gebruikt. Vanaf ongeveer 1940 werd het stro vervangen door riet. In de woonkamer zijn alle wanden bedekt met tegels. Voor de rode ondergrond op houtwerk werd vroeger ossenbloed gebruikt en de bloemmotieven werden geschilderd door joodse schilders. Oorspronkelijk hield men de woonkamer warm door er een vuurtje te stoken. Rond 1900 verschenen de eerste kachels in de boerderijen. De kachelpijp van deze gietijzeren kachels mondde uit in een ruim houten rookkanaal. Boven het dak werd deze vroeger rood geschilderd. Vanaf 1930 werd deze ook blauw geschilderd. De vloer is bedekt met plavuizen die los gelegd werden en werden bestrooid met een laagje zand.  Een klok, spiegel en wat rekjes met serviesgoed waren vaak de enige versiering aan de wanden. De slaapkamers waren voorzien van veel te korte bedsteden waarin je halfzittend moest slapen. De kelder werd gebruikt als opslag voor vlees, melk en groente. De karnkamer, achter de kelder werd gebruikt voor het verwerken van room tot boter en werd aangedreven door een paard.

Met de opkomst van zuivelfabrieken verscheen de melkbus die diende voor het transport van de melk. Tot 1999 werd de melk in bussen bij de fabriek afgeleverd. De koeien stonden in de grupstal. Tot 1930 werden ze ook in de zomer ’s nachts binnengehaald voor de mestopbrengst. Iedere koe heeft tegenwoordig een uniek nummer, vroeger kende men iedere koe bij naam.

De klederdracht is aan het verdwijnen. Er lopen nog ongeveer 500 vrouwen rond in deze dracht. De klederdracht voor mannen is al zo goed als verdwenen.

Tijdens mijn bezoekje was er ook een bus met toeristen aanwezig. De ooh’s & aah’s waren niet van de lucht, wat me dan ook weer even deed beseffen dat dit stukje Staphorster cultuur toch wel uniek is en dus alleszins de moeite van een bezoekje waard.

Meer foto’s in de fotomap: Staphorster museumboerderij

Boerenkar.

2008-04-05 Museumboerderij 18 Lijst

Aandrijving Van De Karnmolen.

2008-04-05 Museumboerderij 07 Lijst

De Bedstee.

2008-04-05 Museumboerderij 16 Lijst

‘Tis Maar Effe dat je ’t weet.

2008-04-05 Museumboerderij 03 

http://sc1.sclive.net/13.0.1376.0207/Web/Parts/PhotoAlbum/script/slideshow.swf
Staphorster Museumboerderij

Geplaatst6 april 2008 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

16 Reacties op “Staphorster Museumboerderij.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Interessant om dit te lezen,en het fotoalbum " Staphorster Museumboerderij " geeft met de mooie foto’s
  een goede indruk.
  Groet van Edward.
  PS, jij weet dus ook wat een oeioeivogel is?

  Like

 2. Interresant, mooie foto’s ook. Leuk om dit alles zo te zien. Het lijkt of de tijd daar heeft stilgestaan. Hier in Belgie kennen we dat niet. Er ios wel Bokrijk maar of het te vergelijkenis. Laatst zag ik die reportage en toen vondt ik het al wat vreemds ginds. Tenminste, vondt het grappig. Anders, een andere wereld …
   
  Mooie foto’s …. Groeten

  Like

 3. Schitterend Henk,je hebt aardig wat foto’s gemaakt,der valt ook heel wat te fotograferen,de mensen krijgen zo een een goede indruk hoe het in staphorst was.De wek,boter maken,karnen,kaasmaken,sjam,sjutny,zuurkool,vlees inwekken enz. zijn allemaal bekende werkzaamheden voor ons.  Groetjes Henk.

  Like

 4. prachtig om te zien prachtige fotos
  en leuk om te lezen
  henk ik zie je doet dit met plezier
  en ik kijk met plezier hier naar gr v els

  Like

 5. Wow wat een prachtige foto’s! Inderdaad een stuk terug in de tijd, de bedsteden hebben wij nog gehad in ons eerste boerderijtje en ik moest alles schilderen, want de kleuren waren rood en hard groen! Mooi Henk, en fijn dat je ons mee hebt genomen naar het museum.
  Liefs, Ann.

  Like

 6. Nostalgie allom. Het is leuk dat dit soort dingen er nog zijn, zo is het allemaal toch begonnen. Ik vraag me wel eens af of je over 100 jaar ook musea hebt over hoe het nu gaat….
   (enneh…. waarom denk jij dat ik geen lef heb om een krokodil te fotograferen?)

  Like

 7. Erg leuk om te lezen en de foto-serie te zien. Leerzaam hoor. En fantastisch dat daar nog zoveel zaken bewaard zijn gebleven. Toch had ik wel graag een foto van jou in klederdracht, half zittend en snurkend in de bedstee willen zien. Jammer.
  Ik vraag mij trouwens af… is Staphorst nu nog steeds zò ontzettend gelovig? Hier in Zeeland zijn ook nog wel wat dorpjes erg gelovig, maar gelukkig waar ik woon niet. Hier is zelfs de supermarkt iedere zondag open. Groetjes.

  Like

 8. Mooie serie Henk, heel leuk om te zien. Vooral ook die bedstee, gijnig om te zien (ze lagen heel vroeger heel knus en tegelijkertijd uit de tocht)
  Heel origineel, leuk.
  groetjes, Lourens

  Like

 9. Tjonge, jonge, wat een geweldige woonplaats die Staphorst. Zelfs een museum, en laatst vertelde je me ook nog dat er een geweldig mannenkoor is in Staphorst. Was het nog leuk? Je hebt me niet meer op de hoogte gebracht. Ik denk dat ik er toch eens een keer naar toe moet. Maar er zijn daar wel veel kale mannen he? haha
   
  groetjes Twins
   

  Like

 10. Redelyke Godsdienst … bestaat dat???
  Kei mooie serie foto’s Henk … grrrrrrrBenona

  Like

  «»Vosje«»
 11. Hai Henk,
  Prachtig weer hoor en ook nog eens volop info! Ik ben zelf ook gek van al dit soort musea, neem me al jaren voor om naar het Zuiderzee museum te gaan, maar vooralsnog is het er nog steeds niet van gekomen….
  Wat een verhaal zeg, moet er niet aan denken zoiets mee te maken of te moeten doen, denk dat ik dat echt niet zou kunnen !!!
  Echt ronduit vreselijk !! Maar natuurlijk wel het beste voor  het katje en dus oogst je weer heel veel bewondering van mijn kant dat
  je je daartoe hebt kunnen zetten.  Ennuh……. een pulletje lieve Henk, is een jong oftewel baby eendje…… Hèhè, heb je ook eindelijk eens iets van mij kunnen leren!  😉
  Liefs, Miem

  Like

 12. Schitterend Henk……….de bedstee………wowwww……prachtig , allemaal .

  Like

 13. Mooie opnames gemaakt van die museumboerderij Henk. Het is een heel mooie serie geworden. Ik denk dat je dan gelijk terugkijkt hoe het vroeger was. Hier vlak over de grens in Bokrijk, bij Hasselt, is een compleet openluchtmuseum met allemaal heel oude huizen. Deze zijn ouder dan het museum in Arnhem. Ook hier kun je mooie opnames maken. als je eens in de buurt bent moet je daar eens gaan kijken.
  gbroeten

  Like

 14. LEUKE  PLAATJES   HENK  IK WEET  NOG  DAT IK ER  IN GESLAPEN  HEBT.  BIJ MIJN OPA  SCHARENDIJKE  ZEELAND..
  JA  EN  DIE  ANDEREN  DINGEN  ERG  LEUK OM  TE  ZIEN . VANDAAG  HEB IK  EEN  MOOIE  STEUR  GEKOCHT,,DIE ZULLEN  1 METER
  GAAN  WORDEN  .WEL  LEUK  IN DE  VIJVER,,LEVENDIG OOK.. WAT EEN MOOIE  DAG HE . WEER  GENOTEN OP MIJN  STEKJE  .HENK  FIJN  WEEKEIND  MET  GEZIN  MAAKT ER  WAT MOOIS  VAN  GR  CEES
   

  Like

 15. Zit ik nog wat te sneupen op je space kom ik de bedstee tegen .
  Leuk man daar zou ik wel een nachtje in door willen brengen haha.
  Ik heb genoten van al dit oude spul Henk ,zelf ben ik een liefhebber van alles wat oud is (Materiaal dan )
  Heb nog een spinnewiel en kan daar wol op spinnen .
  Dit weekend een oud antieke twijvelaar gehaald voor de dochter als dat bed kon praten jaaaaaaaaa dan kwamen er mooie verhalen denk je niet .
   

  Like

 16. Ik heb hier even zitten genieten van de foto’s; ze komen me bekend voor. Als kind kwam ik iedere grote vakantie een paar weken naar Noord-Overijssel, mijn oom en tante hadden een boerderij en ik zie hier bekende dingen. Het "toilet" was daar net zo. Water werd uit een put gehaald en gas was er niet. Er werd gekookt op een gigantische kachel, die weer in een enorme schouw stond. De hitte die afstraalde verwarmde het huis gedeeltelijk. In meerdere kamers stond een bedstee en elektriciteit was er wel maar er waren weinig lampen in huis, het was er altijd behoorlijk donker. Mijn tante was de oudste zus van mijn moeder die de jongste was uit een gezin van 9. Er zat veel leeftijdsverschil tussen de zussen en daarbij kwam dat tante altijd in Noord-Overijssel is gebleven en een boerenvrouw pur sang was en dat mijn moeder al heel jong naar Amsterdam verhuisde. Opa overleed tamelijk jong en oma ging met haar 2 jongste kinderen naar Amsterdam om werk te vinden. Mijn moeder werd een stedeling, ik ook en daarom mocht ik ieder jaar komen; stadskinderen werden bleekneusjes genoemd vroeger.
  Ik heb leuke herinneringen aan de vakanties en heb er veel geleerd maar boerin worden zag ik toch niet zitten. De boerderij is na de dood van tante en oom verkocht aan jonge Zwollenaren die de boel nagenoeg gesloopt en opnieuw opgebouwd hebben. Het is een groot woonhuis geworden en de grond eromheen is gebruikt om schuren, stallen voor rijpaarden en garages van te maken. Niets meer van het huis herinnert nog aan vroeger. Des te leuker vond ik het jouw foto’s te zien. 

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: