Spijlen, Tralies & grafzerken.   9 comments

Spijlen, Tralies & Grafzerken.

6 Mei 2008, Dinsdagavond had ik een bezoekje gebracht aan de begraafplaats in Zwartsluis. Het historische gedeelte van dit kerkhof trok vooral mijn belangstelling. Er staan daar gelegen rondom een gigantische beukeboom nog een aantal door de jaren heen verweerde grafstenen. om een aantal stenen bevond zich een afzetting van paaltjes met kettingen of een roestig traliewerk en dit alles in een verweerde staat. De rust, de stilte die er heerste en Het warme licht van de ondergaande zon dat nog net onder de takken van de beuk doorscheen en een mooie gloed weerspiegelde op de stenen en het traliewerk was genoeg voor mij om deze prachtige taferelen te vereeuwigen. Als kind kwam ik hier wel met mijn moeder om naar het grafje te kijken van mijn in 1951 omgekomen zusje, of eigenlijk grote zus als ze nog geleefd had. Na enig zoeken vond ik het grafje weer terug en het leek wel even of de tijd stil gestaan had. Dezelfde struik die er rechts van het grafje stond was er nog steeds, Alleen het opschrift op de steen was door de invloed van de tijd en het weer zo goed als niet meer te lezen. Ook het graf van twee tantes van mij vond ik hier nog weer. Dan gaan je gedachten toch weer even een flink stuk terug in de tijd.

Meer foto’s in de fotomap: Begraafplaats Zwartsluis.

Spijlen, Tralies, Punten en zonlicht.

IMG_6697

Grafmonument.

IMG_6748

Grafsteen met een gouden randje.

IMG_6775

Kettingen En Paaltjes.

IMG_6788

H Koekebakker Jr.

IMG_6717

Geplaatst11 mei 2008 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

9 Reacties op “Spijlen, Tralies & grafzerken.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Mooi man, die tweede is ook prachtig! Wat sneu dat je grote zus is omgekomen, zo te lezen is het al een aardige tijd terug, maar wat is het toch mooi dat op sommige momenten die herrinneringen weer levendig worden.
  Groetjes

  Like

 2. ja dit hoort ook bij het leven zou er zelf nooit bij nadenken maar de foto’s zijn gaaaf zou mijn kleindochter zeggen
  ja en dan als je dit ziet ga je zeker terug in de tijd gr v els
   
   
   

  Like

 3. Ik heb al vaker tegen jou gezegt dat ik iets eng vind. Dit is dus ook weer typisch iets wat ik eng vind….
  Hoewel het altijd wel nieuwsgierigheid op wekt welke namen er op de graven staan, en wat voor een leven die persoon heeft gehad. Maar om er nou foto’s van te maken….nee. De eerste foto vind ik wel heel appart met het speciale zonlicht erop.
   
  Steeds meer mensen worden gecremeerd, veel grafstenen zullen er op een gegeven moment niet veel meer zijn. Denk ik…
   
  Groetjes Annelies
   
   

  Like

 4. Een bezoek aan een begraafplaats kan je tot nadenken stemmen,en het toch enigzins gejaagde leventje
  van ons een beetje relativeren,want uiteindelijk is dit onze eindbestemming.
  Mooie foto’s Henk,en ook een speciaal moment als je bij het graf van je omgekomen Zusje sta.
  Groet van Edward.

  Like

 5. Zeer mooie fotoserie. Als ik over een begraafplaats loop en ik zie die stenen, loop ik altijd te rekenen hoe oud die persoon geworden is. Dan besef je pas hoe betrekkelijk het leven is en dat we ons vaak druk maken om niets !

  Like

 6. Prachtige foto’s Henk, zelf mag ik heel graag op een kerkhof dwalen, het is er rustig (uiteraard) maar vooral in Engeland die heel oude graven met Keltische grafstenen vind ik prachtig, ook vindt je soms een oeroude steen waar een enorm oude treurwilg overheen gegroeid is, tja ik ben nu eenmaal een beetje gek maar zonder kastelen, kathedralen, tuinen en kerkhoven geen echte vakantie.

  Like

 7. Ja  henk  ik ben ook  van mening om dit  vaker  te  doen..de  stilte..er omheen.ik ben er  vande week ook nog  geweest. ja het doet  me altijd  terug denken..aan de  bekende  dierbaren  die  er liggen  ook veel ouden grafstenen,,kijken ja het heeft wat. !!mooi  gemaakt  henk. de  foto”s mijn oproep was even  verkeerd sorry..
    en bedankt  voor  de  tip  fijne  avond  gr  cees

  Like

 8. Wat vreselijk mooi Henk……prachtig !!  Schaam me om het te bekennen, maar ik ben ook dol op kerhoven….de rust……de sfeer, voor zover je dat zo noemen mag………

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: