Torren en Rupsen.   15 comments

Torren en rupsen.

 Onlangs kwam ik in het bos deze tor tegen die lekker lag te zonnen op een blaadje Het beestje trok vooral mijn aandacht omdat het me zo sterk aan een wesp deed denken. Ik heb op internet wat Info opgezocht. 

De kleine wespenbok komt voor in europa, Klein -Azië en Rusland en is in de Benelux een vrij algemene soort die vooral leeft in loofbossen en voornamelijk op boomschors en bladeren wordt aangetroffen. Hij behoort tot de familie boktorren en heeft een langwerpig lijf, vrij lange antennes en sprietige poten. De kleur is zwart met gele dwarsstrepen, hoewel er ook andere kleurpatronen voorkomen zoals geel met zwarte strepen en vlekken.

Beschrijving

Deze boktor lijkt sprekend op een wesp, en dat is niet toevallig. De reden is dat veel vogels en andere predatoren de onschuldige kever met rust laten omdat de meeste dieren, net als mensen, een hekel hebben aan wespen. Dit imiteren van gevaarlijke of giftige soorten door niet-gevaarlijke soorten heet mimicry en komt veel voor in de natuur, hoewel zelden zo gespecialiseerd. Dit dier lijkt zo sterk op een wesp dat zelfs een kenner twee keer moet kijken. De kleine wespenboktor heeft de wesp namelijk op diverse gebieden geïmiteerd;

 • De bouw lijkt, omdat het een boktor is, al een beetje op die van een wesp, omdat de poten, met name de achterpoten, langer zijn en het lijf smal en langwerpig. Deze soort heeft zelfs een vrij dichte beharing op het kopborststuk, op het achterlijf veel minder. Ook zijn de antennes minder lang dan bij de meeste soorten, heeft de achterzijde een punt (echter geen angel) en is het kopborststuk groot en rond.
 • Dekleuren: vanwege de zwarte basiskleur, de gele dwarsstrepen die zelfs doorlopen op de buik, roodbruine poten en antennes in dezelfde kleur maar met een zwart uiteinde;
 • Ook de vlucht is afgekeken, deze boktor vliegt niet recht op het doel af maar zigzagt een beetje;
 • Het gdrag is zeer beweeglijk en druk; hij is altijd in beweging, loopt net zoals wespen een beetje zijwaarts en zwaait onrustig met de antennes.

Lekker opwarmen in de zon.

2008-05-28 Kleine Wespenboktor 01

Perfecte imitator.

2008-05-28 Kleine Wespenboktor 03

Met z’n prachtige achterpoten en felle kleuren.

2008-05-28 Kleine Wespenboktor 02

Rups van de Donsvinder.

2008-05-28 Rups Donsvlinder 01

Zo kan je z’n haardracht ut de zestiger jaren nog beter zien.

2008-05-28 Rups Donsvlinder 02

Geplaatst1 juni 2008 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

15 Reacties op “Torren en Rupsen.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Prachtige foto’s Henk! En meteen weer wat geleerd en dat is nooit weg. Denk je overigens wel om de teken? Voor je het weet moet je je foto’s betalen met een akelige ziekte!
  Liefs van Ann.

  Like

 2. Prachtige foto’s Henk! En meteen weer wat geleerd en dat is nooit weg. Denk je overigens wel om de teken? Voor je het weet moet je je foto’s betalen met een akelige ziekte!
  Liefs van Ann.

  Like

 3. Wat zijn de foto’s weer mooi Henk,en de informatie erbij is ook interessant.
  Groeten van Edward.

  Like

 4. Een hippierups, prachtig. Mooie foto’s weer.
   
  Groetjes van ons

  Like

 5. Henk,
   
  Wat een prachtige foto’s…… en ik heb alle info ook gelezen…. heel interessant….
  Mooi gedaan.
   
  Groet,
   
  Agnès

  Like

 6. Je foto’s worden keer op keer mooier. Het onderste beestje lijkt me wel kriebelig met zijn vele snorharen.
   
  Liesje

  Like

 7. Hoy Henk.
  Knap van je dat het verschil je is opgevallen tussen een wesp en een tor.
  Trouwens wederom schitterende foto`s, die hippie is ook prachtig van kleur.
  Ziet er een beetje wild uit heeft misschien wel geblowed ????????
  Groetjes.

  Like

 8. Toen ik de tekst las dacht ik even tja hebben we Henk weer met zn enge beestenboel,
  nee vandaag krijgen we dus duidelijk biologieles heel interessant om te lezen zal er
  zelf nooit een boek op openslaan en toch weer mooi meegenomen weer wat bijgeleerd.
  Van je foto’s werd ik later gewoon "stil" werkelijk schitterend van kleur nou gewoon
  het hele plaatje … CHAPEAU HENKIE … Foto 1 en 2 zijn mijn favo’s …
  Oh ja las ik daar een beetje jaloezie ivm haardracht rups hahaha

  Like

  «»Vosje«»
 9. Lees ik net berichtje van mijn vriend  The Green Mile zie ik dat toch helemaal
  voor me een blowende rusps grinnekgrinnekgrinnek

  Like

  «»Vosje«»
 10. Hele mooie scherpe foto’s, het lijkt wel of de beestjes voor je poseren ! De tor heeft inderdaad veel van een wesp weg. Ook heel interssante informatie. Je hebt echt heel veel aandacht aan dit item besteed. De rups heeft na al die jaren dus nog steeds zijn wilde haren niet verloren !!

  Like

 11. tjeeeeeeeeeeeeeeeee henk wat prachtigggggggggggg
  beetje laten reactie maar wat zijn ze prachtig
   

  Like

 12. Het begint een beetje afgezaagd te worden, maar alweer ………. Chapeau voor je fotografietalent ! Ze zijn weer schitterend Henkieboy!
  Jaja, het zijn veel centjes en voor dat geld had ik 3 cavia’s kunnen kopen, maarrrrrrr…… ik heb het er idd voor over!
  Het kan hier trouwens NOG gekker ! Had eens een cavia gekocht die zwanger bleek te zijn, ze beviel van een zeugje EN een beertje. Omdat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen hem weg te doen en ik ze gezellig saampjes in 1 hok wilde laten, heb ik hem laten castreren…. 65 gulden !!! KASSA !!!! Maar ik heb er nooit spijt van gehad, hij was echt een vreselijke lieverd en heeft de beide dames ruimschoots overleeft met zijn 8 jaar !!
  Mijn katten komen ook niet buiten (alleen in de ren) mede dankzij de vlooien die ze ongetwijfeld oplopen op straat. Met mij zit het ongeveer hetzelfde als met jou, vlooien zijn dol op mij! Dat heb ik meerdere malen gemerkt tijdens vakantie oppassen bij kennissen en vrienden die dieren hebben, BRRRRRRRRRR, panisch was ik !!
  Het hele huis zowat  platgespoten !
  Liefs, Miem
   

  Like

 13. hallo met toeval kwam ik op je space en heb direkt een hoop foto’s doorgekeken ik dacht nou daar kan ik nog wat van leren .
  na een kl8te periode ben ik met een eenvoudig kodaktoestelletje dx4360 naar buiten gegaan en ontdekte dat ik tot rust kwam door te fotograveren inmiddels ben ik 2 toestellen verder en vind het nog steeds geweldig alleen durf ik minder met me nieuwe toestel voor mij is ie een stuk ingewikkelder dan de kodakversies  (z7590)die ook een 10 x optische zoom had .
  om een duidelijk voorbeeld te geven de macrostand ging super bij de kodat z serie maar met me nieue canon eos 400 d bak ik er niks van dus effe gespaard en een combilens en bij gekocht ld 1:2 en 70 /300 ook daar krijg ik het niet voor elkaar om een stamper of meeldraad duidelijk op te krijgen .mijn vraag is eigenlijk kun je die wel gewoon uit de hand nemen of maak je dan gebruik van een statief ?  voor de rest wilde ik nog zeggen  dat het toppie foto’s zijn die je maakt met goede informatie en natuurlijk een dosis humor of wiet hahahaha gr en knuf pee

  Like

 14. Prachtig Henk, en fascinerend he om ze dan zo te zien m.a.w. zo in details. Ik ben alle kleine diertjes ook gaan " ontdekken" zeg maar toen ik mijn digi kocht en steeds weer verbaasd.
  Eigenlijk gebruik ik het meest mijn 1e digi…klikken en klaar bij wijze van spreken. Heb ook nog een andere maar pfff heb geen geduld het is een Minolta Dimage A1 ken je die? Ik ben wel een fan van de foto’s van Victor vd Bos en hij gebruikt(e) die en omdat ik op zoek was naar een goede en door de bomen het bos niet meer zag want iedereen heeft een bepaalde voorkeur…nam ik deze.
  Zo…je bent weer op de hoogte
   

  Like

 15. Hoi  henk  ja  ja  ik  ben  er  weer,,maar zal  het kort  houden  ..even  zeggen  die  diertjes  zijn  weer  mooi  op  de  foto  gezet
  ik  vind  het  prachtig..mijn  tijd  komt  ook wel  weer  maar  helaas  even  rustig aan  doen..ik  ben  alles  weer aan  het opbouwen
  al is  het  moeilijk  ..ik wil de   pijn  ook  verleggen,,en  dat is  soms mogelijk  maar  niet  altijd ,,ga lekker door  zo .. gr  en fijn weekeind
  cees..  

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: