Verschillen tussen HDR en een normale foto   14 comments

Verschillen tussen HDR en een normale foto.

Het leek me wel leuk om aan de hand van een paar foto’s te laten zien wat er mogelijk is met HDR foto’s (high dynamic range). Wat je doet is eigenlijk niet meer of minder dan de beste eigenschappen van 3 of 5 verschillend belichte foto’s (die je natuurlijk alleen vanaf statief kan maken) combineren. Op deze manier krijg je een gigantisch kleurbereik in je foto’s.

Deze foto bij de Meppeler molen heb ik in RAW formaat geschoten, dat is een foto met een kleurdiepte van 12 bit per kleurkanaal. die door de software in je camera niet bewerkt wordt en daarom oogt als een doffe kleurloze foto. Het kleurbereik van zo’n foto is echter veel groter, dat ga je pas merken als je de foto te lijf gaat met een fotobewerkingsprogramma.

2008-07-26 DAF 01

Hier heb ik een HDR gemaakt van 3 foto’s met verschillende belichtingen en bewerkt met de optie ”Tone Compressor”. Het enige verschil bestaat hieruit dat ik deze foto niet verder hoefde te bewerken, wat ik met de vorige wel moest doen.

2008-07-26 Daf 01 HDR Tone Compressor 

Ook hier heb ik een HDR gemaakt van 3 foto’s met verschillende belichtingen en bewerkt met de optie ”Detail Enhancer”. Met deze optie kan je naar hartelust spelen met licht & schaduw, kleuren, verzadiging en detail van je foto. 

2008-07-26 Daf 01 HDR Detail Enhancer

Op dezelfde manier bewerkt als de vorige foto, maar het effect dramatisch versterkt wat het Daffie wel een duivelse uitstraling geeft, voor zover mogelijk bij zo’n ouwbollig autootje.

2008-07-26 Daf 01 HDR Detail Enhancer Extreem

Deze foto van de wieken van de molen is een gewone foto in RAW gemaakt en bewerkt.

2008-07-26 Molen Meppel 01

Dezelfde foto maar nu bewerkt als HDR waarbij het verschil goed te zien is aan het licht op de molenwiek, het detail in de rieten kap en de lucht die een wat dramatischer effect geeft zonder dat ik het echt surrealistisch gemaakt heb.

2008-07-26 Molen Meppel 01 HDR

Hier heb ik een opname gemaakt in HDR van de kerk van Wanneperveen met de oude begraafplaats. Sommige fotografen vinden dit soort gepimpte foto’s spuuglelijk, andere dwepen ermee. Ik zie het zelf als een leuke zijsprong in de fotografie waar ik me momenteel druk in aan het verdiepen ben. Wat jij er van vindt mag je zelf oordelen.

2008-07-26 Begraafplaats Wanneperveen HDR

 

Geplaatst27 juli 2008 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

14 Reacties op “Verschillen tussen HDR en een normale foto

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ze zijn zeker allemaal mooi, ik ben er ook mee bezig en dan ook met het
  PPSCHOP X2 programma aan het knoeien ,maar laat ze nog niet zien , eerst ff lekker prutsen
  gr Janny

  Like

 2. Dat is jandorie nogal wat Henk,hier is commentaar eigenlijk overbodig,het is volkomen duidelijk!
  Met mijn camera kan ik wel in RAW schieten,maar niet elk fotobewerkingsprogramma ondersteund de
  bewerking van hiervan.
  Mag ik vragen met welk programma jij werk?
  Groeten van Edward.

  Like

 3. schitterende mooie voorbeelden henk,prachtig lesmateriaal.
  ben nog niet zo ver.als ik het ZO kan, ga ik het ook doen.
  moest er niet een sofware voor komen om in de computer er mee te werken,elements en nog wat?
  er was ook een pocket: raw ongekookt.prijs weet ik niet,ik dacht 27 euro,werdt mij aanbevolen door camara,nl
  Ga door meester Henk.Leuk dat je hebt willen laten zien.!Ik blijf het klaslokaal bezoeken.Tûinman gaat digitaal.Groetjes.

  Like

 4. Duivels Dafje (durf het troetelwoordje niet te noemen grinnn klinkt het eigenlijk leuker met "duivels k….s……ertje") ziet er geweldig spacy uit … Die kerk vind ik minder had liever een zieltje opvallend zien vliegen … kan dat ook??? Lijkt me leuk speelgoed om zo bezig te zijn, dat doffe van sommige foto’s van mij vind ik ook irritant zeker ook de verkeerde kleuren van mijn schilderijen. Heb overigens veel moeite met recht fotograferen met digitaal licht toestelletje altijd als je wilt afdrukken beweegt het plaatje op scherm weer pffff moet maar eens een lesje volgen.
  Je had het over die flits van mij bij één van mijn foto’s maar ik werk automatisch zet flits wel eens uit maar dan komt die uit zichzelf dat het hoognoodzakelijk is om te flitsen;-) náár ding! Ik ben gewoon al blij dat ik foto’s zo direkt kan zien en laten zien, tevreden mensje alhoewel als ik op jouw blog al die schitterende foto’s bekijk word ik toch wel jaloers hoor!!!! Bleef laatst nog lange tijd hangen bij die jonge poesjes wat zijn ze schattig.
  Geniet lekker van de mooie technieken van deze tijd Henk is aan jou goed besteed, pracht hobby. Doeiiiiii

  Like

  «»Vosje«»
 5. Leuk Henk om ons dit te laren zien .
  Ik zelf zou niet weten hier mee om te gaan .
  Nu moet ik zeggen dat ik ook weinig tijd heb om het uit te dokkteren en dan is het al  snel goed bij mij .
  Wie weet straks in de winter of zo dat ik de hersentjes laat kronkelen en me erin verdiepen ;
  Joju verschillen zijn in ieder geval toppie

  Like

 6. Gaaf item Henk, heel leerzaam met al die foto’s op een rijtje. Zelf vind ik foto drie van het dafje het mooist, maar hoe krijg je nou opeens die lichtvlek daarvoor?
  de foto van de kerk vind ik heel erg nep overkomen, maar ik kan mij goed voorstellen dat je er graag mee bezig bent ik denk dat ik hetzelfde zou hebben, alles uitproberen. Ik kijk al uit naar je vogende probeersels!
  Groetjes

  Like

 7. Bewerkte foto’s spuuglelijk? Degene die het zelf leuk vinden om het te doen, vinden het zelf wel mooi. Je hebt je dafje erg mooi op de voorgrond gezet, een prachtig beestje. Ook de duivelse versie, die vind ik zelfs erreg leuk, moest meteen denken aan Kirby hoewel dat een ander merk was.

  Like

 8. Al die technische toestanden daar moet ik even niet aan denken, maar wat zijn de foto’s weer prachtig! Ik heb de hele middag foto’s genomen, overigens zonder RAW en ik moet nog afwachten hoe ze zijn, maar de Waddenzee is prachtig bij eb en ook de Mieden is geweldig! Daar zou jij vast schitterende foto’s van kunnen maken, maar ik heb in ieder geval twee kinderen het een en ander bij kunnen brengen over de flora en ze waren wild enthousiast en dat is ook erg leuk! Je Dafje zonder of met duivelse uitstraling vind ik ook nog steeds een geweldig auto’tje.
  Liefs van Ann.

  Like

 9. Ik blijf erbij, prachtig. Ik kom toch iedere keer kijken. Zeer biezonder.

  Like

 10. Hoi Henk,
  Mij te technisch allemaal,ik vind ’t wel mooi en zie wel de verschillen maar laat ’t lekker aan jullie fotografen over!Ik geniet van de resultaten,ook fijn toch?!’t Zou misschien ’n mooie afleiding zijn maar ik heb er ’t geduld nog niet voor!!
   
  Nog ff dit,ik heb ook aan fitness en krachttraining gedaan,metname heel veel cardio!Ik zat 4 tot 5 x per week in de sportschool,totdat er probleempjes optraden!Geprobeerd zolang mogelijk door te gaan en met fysio erbij totdat ’t echt niet meer ging!Zoveel last van hoofd-en nekpijn,rugklachten,spierpijnen en pats….daar was de tumor!!!Maar zeg nooit nooit,misschien komt ’t er weer van?!
   
  Lieve groet Corry en doggy Joep,doeidoei!!

  Like

 11. Toch wel leuk om een auto voor een molen te fotograferen met ongeveer hetzelfde bouwjaar ! (Maar het is en blijft een mooie auto)
  Ik moet zeggen dat het Dafje door de bewerking inderdaad een sinistere uitstraling heeft gekregen ! Zoiets kun je beter maar niet op je af zien komen ! Ik vind de foto van het kerkhof van Wanneperveen erg sinister. Het lijkt wel een plaatje uit een Hitchcockfilm. Nu de "birds" nog !!

  Like

 12. Ik ben even weer je foto´s aan het bekijken en o.a. deze foto´s vallen me op, ik vindt ze erg mooi !

  Like

 13. Dit is alweer een mooi tijdje terug C.E. Als ik hier kritisch kijk zie ik toch wel dingen op sommige foto’s dieeigenlijk niet zo horen te zijn. Ik kijk zelf ook vaak m’n oudere foto’s terug om te zien wat ik had kunnen verbeteren.Ik maak soms nog wel gebruik van HDR maar alleen als het echt nodig is. Het spelen ermee is erg leuk maar als je er in doorslaat krijg je echt spuuglelijke foto’s die veel mensen toch ook wel weer prachtig vinden om naar te kijken

  Like

 14. de onderste foto van de molen, en om de verschillen te kunnen zien tussen de auto´s alsof je ze daarmee alleen al weer jaren terug in de tijd kunt zetten..De onderste foto heeft iets schilderachtigs(vooral door de wat te blauwe lucht).. maar daarom vindt ik hem juist wel weer zo apart en mooi.. Het hoeft niet altijd echt te lijken, (als er dan toch al aan geknutseld/ gewerkt is). met kleur e.d. dan mag het soms ! ook wel een keertje TE zijn.. dat maakt het ook wel eens leuk/ mooi. En zou ik dus best wel aan de kant willen hebben hangen !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: