Surinaamse Peper (Adjuma)   20 comments

Surinaamse Peper ( Adjuma)

Voor wie uitgekeken is op Spaanse peper of Sambal heb ik een echte aanrader. Dan zou je echt eens Surinaamse peper (adjuma) moeten proberen. Niet alleen veel en veel scherper maar dit pepertje verspreid in tegenstelling tot z’n Spaanse soortgenoot ook een heerlijke geur en heeft een verukkelijke smaak. Één peper door een pan nasi staat garant voor zweet op je voorhoofd tijdens het eten. Ook is deze peper rauw in kleine stukjes gesneden een prikkelende delicatesse op een boterham met vleeswaar of vis. Deze pepers kan je gerust snijden zonder handschoenen. Mocht je tijdens het snijden of enkele uren later jeuk krijgen aan ogen of genitalién, kan je gerust even wrijven of krabben hahahaha.

 

 

2008-12-06 Surinaamse Pepers

 

 

Geplaatst18 december 2008 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

20 Reacties op “Surinaamse Peper (Adjuma)

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Hahaha je blijft een ondeugd … sambal en andersoortige pepers zijn goed voor de potentie beweerde mijn pa altijd en die kon het weten na jarenlang in Indonesië gewoond te hebben dus pas jij maar op Henkiepenkie …Echt een zeer intelligent blogje!!! deze opmerking naar aanleiding van je opmerking bij Edward grinnn dat het een mooie foto is hoef ik niet meer te zeggen weet jezelf wel! Dag rakker .. huggieB

    Like

  2. Ik was hier deze middag al eens. Toen lukte het mij niet een reaktie na te laten. En net zoals Benona ben ik ten zeerste de mening toegedaan dat dit een prachtexemplaar is deze foto.Groetjes en een fijne avond nog …By the way. Deze middag kreeg ik bericht van HP dat mijn nieuwe computer het moederbord stuk is. Ben hem een tijdje kwijt. Gelukkig is het garantie. Ben zeer ontevreden op de winkelier waar ik hem kocht.

    Like

  3. Dat klinkt goed, maar ik hoef niet zo nodig te zweten als ik eet hoor, op mijn ogen pas ik wel en voor de rest krab je toch alleen op je kleding, ik neem tenminste niet aan dat je naakt staat te koken. Overigens is het niet alleen goed voor de potentie maar er zit heel veel vitamine C in, nooit weg! En zoals Benona al schrijft het is inderdaad weer een mooie foto, kom eens een keertje nasi koken met Surinaamse peper, alleen zijn die hier niet te koop dan is Staphorst toch nog een wereldstad.Liefs, Ann.

    Like

  4. Geweldig mooie foto. Het lijkt wel alsof ze van kunststof zijn en dat er een lampje in kan ! Ik neem niet aan dat je alle zaadjes van deze pepers hebt gebruikt, want dan was er waarschijnlijk een tsunami van vocht door Staphorst gegaan ! Groetjes, John

    Like

  5. gewkldig foto

    Like

  6. Zo te horen,het je al weer heel wat uitgeprobeerd met die pepers,wat ik wel uit wil proberen is ook zo’n prachtfoto te maken henk,maar dan wel met keukenhandschoenen aan.HA,HA.Geweldig,zijn de pepers al op?Je blijft ons verbazen.Groeten van gerrit en elly.

    Like

  7. Dit lijkt wel feestverlichting, en het brand uit zichzelf! Eten waar je van gaat zweten, ’t is maar waar je van houdt, maar etenswaren fotograveren is zoiezo hartstikke leuk!Groetjes

    Like

  8. Het lijkt idd op feestverlichting .Heb jij je huis zo versiert ?Mooi gedaan Henk

    Like

  9. Schitterend wat al niet een keukenprodukt of eten een mooi plaatje kan op leveren Lieve groetjes Janny

    Like

  10. hoi henk ik weet niet hoe je het voor elkaar krijgt maar de kleur komt er echt uit tis net of de verlichting erin zit echt superrr heerlijk om na te kijken en ze zijn inderdaad heerlijk ook met een blikje sardientjes dan een fijn gesneden surinaams peppertje een beetje tomatenpuree en een heel klein fijn gesneden uitje hmmmm lekker op een boterhammetje of toastje ik krijg het er al warm van gr en knuf pee

    Like

  11. Knap gedaan Henk, het lijkt inderdaad of het licht van binnenuit komt.Groeten van Edward.

    Like

  12. Mooie pepertjes Henk, ze kunnen zo de kerstboom in.

    Like

  13. Haleej Henkie, als ik een bamipakket koop gooi ik altijd de peper weg. Ik hou niet zo van heet….hahaWist niet dat ze ook nog zo mooi waren voor een mooi plaatje. heel kleurijk!Hopelijk wordt jou kerst ook een beetje kleurijk!Liefs Liesje

    Like

  14. Annelies, als je de zaadjes verwijdert, heb je wel de lekkere pittige smaak van een peper maar het erge scherpe is er dan af.Madame Jeanette heten die pepers toch? Of zijn dat alleen de gele? Ik ken ze wel en heb ze ook wel eens gebruikt maar voor mij geldt dat ik al mijn eten moet proeven. Als de peper of knoflook dermate overheersend is dat je andere ingrediënten niet meer proeft, zit er gewoon teveel in. En als m’n tong van die brandblaasjes krijgt van de pepers, krijg ik de pest in. Blussen met banaan helpt maar je proeft drie dagen niet wat je eet. Meestal snijd ik, zoals ik al tegen Annelies zei, de helft van de zaadjes weg, dan blijft het lekker pittig maar het branderige is er dan af.En het beste kun je een motorbril opzetten bij het snijden van dit soort groenten. Mocht er iets in je ogen spatten, voorkomt zo’n bril dat je 24 uur niets kunt zien en alleen maar huilt ;-))) Leuke foto hoor Henkie, de kleuren passen prima bij het kerstgevoel. Groetjes, Ilona

    Like

    • Deze pepers zijn met name heel heet als ze rauw zijn. Snij 1 pepertje in stukjes en bak dit op in een laagje olie. Deksel op de pan ivm spetters. Als het pepertje gebakken is kan ie zo in bij de saus. Je hebt dan een mooi aroma en een hete smaak, maar niet scherp heet of overheersend. 1 pepertje is voldoende voor een hele wok vol eten. Probeer bij het snijden wel huidcontact te vermijden. Het effect is van een soort extreem sterke tijgerbalsem en houdt uren aan. Volgens een forum zou je je handen moeten wassen met pindaolie en daarna pas met water. Alleen met water en zeep wassen helpt in ieder geval niet.

      Like

      • Bedankt voor je reactie. De pepertjes zijn rauw idd gloeiendheet. Toch gaan ze bij mij vaak zo op de boterham met vleesbeleg of vis. Heb een Surinaamse kennis die die me wel eens sambal meeneemt van madame jeanettes. Als je de smaak hier eenmaal van te pakken hebt en bestand bent tegen de hitte smaakt een gewone chilipeper maar een beetje naar paprika 🙂

        Like

  15. Heel kunstig weergegeven!Liz@

    Like

  16. @Henk Jonkvorst 11 augustus 2011 om 08:34
    Wat opviel was dat de sambal prima te proeven was. Ik had anders verwacht na een avond brandende handen. En zo enorm verdund was het niet, 2 pepers met een halve citroen, een beetje olie, suiker en wat knoflook. Mooi pepertje. Ook goed te combineren met Thaise pasta’s.

    Like

  17. Ik heb dit voorjaar een plantje gekocht en wat denk je, tientallen, ja ik denk wel meer dan 100 pepertjes. Ik kende deze soort niet, maar alles wat in de reacties staat klopt wel, heet, zelf zeer heet. Ben echter de enige thuis die dat kan waarderen. Inmiddels heb ik vele kennissen ervan voorzien, inclusief een waarschuwing, want dat is wel nodig. Ga proberen zaadjes te oogsten en drogen, zodat ik volgend jaar weer plantjes heb. Als het lukt kom ik er wel op terug.

    Like

    • Een kennisje van me verbouwde ze dit jaar ook maar haar oogst is mislukt. Ik verbouw ze niet maar eet ze nog steeds.
      wie eenmaal de prikkelende sensatie van dit soort pepertjes heeft ervaren is de rest van z’n leven verslaafd 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: