Beklemmend   49 comments

Beklemmend.

Een foto met een stukje symboliek waarbij ik op allerlei manieren met licht gespeeld heb. Gewoon vier zo goed als dezelfde foto’s maar net anders belicht wat toch heel verrassende resultaten oplevert.

De onder & achtergrond bestaat uit een naar boven gebogen roestvrijstalen plaat die hier een gelijkmatig diffuus licht reflecteert. Ook is het belangrijk om het diafragma zo groot mogelijk te houden om de achtergrond goed te vervagen. Op de randen van de foto heb ik vignettering toegepast die iets te groot is zoals ik later zag, de draaibout rechtsonder is namelijk vervaagd.

 

 

2009-01-03 Slangklemmen 01

 

 

Bij deze foto is de omgeving verduisterd en zijn de klemmen iets bijgelicht voor een sterker contrast.

 

 

2009-01-03 Slangklemmen 02

 

 

Voor een meer speels effect kan je natuurlijk ook bijlichten met ledlampjes.

 

 

2009-01-03 Slangklemmen 03

 

 

Deze foto heb ik vandaag opnieuw gemaakt naar aanleiding van een tip om de binnenste klemmen zodanig te verdraaien dat de draaibouten van twee binnenste klemmen op gelijke afstand zitten van de draaibout van de buitenste klem voor een strakker beeld.

 

 

2009-01-03 Slangklemmen 04

 

 

Tenslotte een iets vrolijker beeld van deze Ladybird On The Rocks.

 

 

2009-01-02 Lieveheersbeesrtje

 

 

En om helemaal in de stemming te komen dit glazen bakje met kleurige kralen waarvan ik de randen als een natuurlijk kader heb gebruikt.

 

Vele kralen, en sterke verhalen, rijg ik zo aaneen.

 

2009-01-01 Kralen

 

 

 

 

Geplaatst4 januari 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

49 Reacties op “Beklemmend

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. De beklemmende of klemmenfoto’s zijn heel bijzonder Henk en er komt ongetwijfeld heel veel werk aan te pas de ladybug is prachtig en de kralen? Ik denk dat iedereen in zijn/haar leven kralen rijgt maar liever zoals op jouw foto dan in één kleur!Liefs, Ann.

  Like

 2. oeps henk vraag me toch steeds af hoe om je er toch op om zo iets op de fotos te zetten en dat het dan zo mooi word als je er naar kijkt

  Like

 3. Ach, die ladybug krijgt wel kouwe voetjes zo, wist niet dat die nu nog aanwezig waren…..je bent weer creatief geweest en het resultaat mag er weer zijn. Vind die met de blauwe letjes het mooist maar ik vraag me af hoeveel foto’s jij eigenlijk maakt om een paar van deze plaatjes perfect te krijgen……haha of mag ik dat niet vragen? oops

  Like

 4. Heel mooi om te zien hoe je met verschillende belichtingstechnieken zoveel verschillende effecten kunt bereiken ! Mooie abstracte foto’s ! Ik vind de foto van het lieveheersbeestje ook super, het lijkt wel alsof hij is vastgesmolten aan de knikker. De foto met de kralen is ook heel erg fleurig !

  Like

 5. Best een interessante vraag Sandra, ik ben alleen maar blij met kritische vragen, zolang het maar opbouwend bedoelt is. Het is niet moeilijk om de klemmen goed scherp op beeld te krijgen. Het onderwerp is dus makkelijk genoeg. Het is moeilijker om de achtergrond in de juiste sfeer te krijgen, dus dat kost wel 5 of 6 foto’s. Het maken van de foto van het lieveheersbeestje is veel moeilijker. Je moet eerst een decortje maken en het gebied dat je echt scherp hebt is niet groter dan hooguit 2mm, het balletje is spiegelglad en het beest wilde niet stil zitten. Ga maar na hoe lang dat duurt en hoeveel foto’s het kost die net niet scherp genoeg zijn. Daar moet je echt engelengeduld voor hebben.

  Like

 6. Foto twee vind ik echt heel mooi! Wel een hele gave proffesionele achtergrond zo. de kraaltjes vind ik ook super en dat LHB vind ik knap en dat is nou zooooo handig van digifotografie, je schiet een foto, kijkt wat er anders moet en schiet er nog 6 (alleen dan is het lhb tje er al weer afgevallen….zucht! MOOI WERK!!!

  Like

 7. En het resultaat is zoals ik het begrijp ik een prachtige foto , een afgerichte lady-bug en Henk die aan een sterke bak koffie toe is. Ik vind het resultaat weer geweldig hoor. Prachtige foto’s .

  Like

 8. Ja Henk even een vraag heb je hem gecropt , omdat de randen ook zo scherp zijn, dus de hele foto , of heb je hem op een andere lichtmeting Ze zijn heel mooi Gr Janny

  Like

 9. De kralen. De kleuren ook. Ik zag hem op Footo.l reeds. Het idee. Het ganse concept. Ik heb er niets op aan te merken op geen enkele foto. Wat er min is haal je zlf aan, dat siert je.We mogen, je dankbaar zijn voor de uitleg, de tips & tricks. En wederom mooie foto’s. Maar de mooiste zijn, de kralen. Prachtig … en een fijne avond nog.

  Like

 10. Welke foto bedoel je Janny ? De foto’s zijn geen van alle gecropt, Alleen vierkant gemaakt. Ik doe veel met statief zodat je van tevoren bij dit soort foto’s nauwkeurig een compositie kan bepalen.

  Like

 11. De bovenste 3 als ik hier mee bezig ben dan krijg ik toch dat de randen niet scherp zijn

  Like

 12. Doe ik toch nog iets verkeerd , ach aldoende leerd men Zal het toch even uit proberen

  Like

 13. Voor de foto’s heb ik hier wel een 100 mm macro objectief gebruikt Jannie. Zo’n objectief geeft scherpe reultaten van een groot tot klein diafragma F 2.8 tot f32. De meeste lenzen geven de beste kwaliteit tussen ongeveer f8 en f 16

  Like

 14. Bedankt Henk Ik heb zelf ook de 120 mm Macro , Dus zal van de week gewoon ff knoeien er mee

  Like

 15. Kunstig gedaan Henk, maar je eerste "klemmenfoto" is nog steeds mijn favoriet!Het lieveheersbeestje (waar vind je ze nog!?!) die foto vind ik geweldig, hoe krijg je het voor elkaar.En de kralen? Scherp hoor!Groet, Liz@

  Like

 16. Het is toch een echt levend lieveheersbeest, heb ‘m op zolder gevonden om daar te overwinteren. Ligt inmiddels al weer te pitten.

  Like

 17. Nu kan ik ook gerust en lekker gaan slapen, doeg

  Like

 18. zal dat arme beest een ochtend humeur hebben gehad, geen onder dat die niet stil wou zitten , je bent zijn dekentje vergeten.

  Like

 19. Ha,ha,ha, dit vind ik toch wel geweldig hoor, Henk komt op zolder en vindt daar ineens een lieveheersbeestje dat een winterslaap doet, sleept het mee naar beneden natuurlijk héél voorzichtig haalt allerlei kunststukken uit en brengt dan nog het kevertje naar de zolder? Henk wees eerlijk ligt het ergens te pitten of lag het te pitten, en pit nu voor héél lang?

  Like

 20. Met de de hand op m’n hart Ann. We hebben ongelooflijk op elkaar gescholden maar mijn ladybird ligt weer zoet te dromen. Jammer dat ik morgen weer moet werken, anders zou ik als bewijs nog een foto van ‘m maken. Voor mij trouwens ook tijd om maar eens te gaan dromen.Zweet dreams

  Like

 21. Slaap lekker Henk en sterkte morgen, maar lieveheersbeestjes leven maar ongeveer een jaar en houden geen winterslaap, misschien lag het wel stilletjes te slapen om voorgoed de oogjes toe te doenJij ook Sweet dreams b.v. van lieveheersbeestjes in drommen van 50 (Grinnik).

  Like

 22. Mooi! Dat ‘koffiemolentje’ Zo noemden wij ze als kind, vraag niet waarom………………… ik weet het niet. Heb zelf ook us eentje op de plaat gezet. Gedrocht lijkt het wel. Had net de lavendel gesproeid. Inclusief lieveheersbeestje bleek later. Allemaal ‘pukkels’ water op het arme beestje. Geen gezicht. Haxsjerrie

  Like

 23. Ja, Sjerrie dat heb ik hier ook al eens gehoord, maar Fries is het niet, ze zeiden ook wel kofjemûne maar in het Fries is lieveheersbeestje een ingeltsje, ra,ra,ra!

  Like

 24. Rita noemt ze Kapoentje……………………… of dat nou Zeeuws of Belz is weet ik ook niet……………………… Volgens google: "Lieveheersbeestje. Het beestje van de lieve heer. Een oudere naam voor dit kevertje is Freyafugle. Vogel van de godin Freya, de godin die ook geeerd is met de naam voor de vrijdag. Toen de germanen gekerstend werden leek het een goed idee om het kevertje dan ook maar een andere naam te geven. " Misschien vandaar ook ingeltsje?

  Like

 25. Het "onzelieveheersbeestje" zoals dit schildvleugelig insect heet, het "onze" is in de loop der jaren gewoon weggelaten, Latijnse naam coccinella duodecimpuntata, wordt in mijn dialect "muuëletentje" genoemd. We kunnen dus nog wel een poosje doorborduren op de herkomst van zijn Nederlandse naam. Onze Lieve Heer = Jezus Christus, maar wat hij te maken heeft met dit beestje, weet ik niet. In heel oude boeken wordt ook wel het woord coccinella als concinella geschreven, wat weer verwantschap heeft met het woord "verzoening" en misschien dat dát de link naar Jezus is. Een kapoen is in NL een vetgemeste haan maar in Zuid-Nederland staat het ook voor schelm, deugniet. Waarom ze vroeger het beestje freyafugle (de vogel van Freya) noemden, begrijp ik niet, het lijkt in de verste verte toch niet op een vogeltje?! Maar in het Spaans heet het beestje "mariquita" en ook "vaca de San Anton". Het eerste woord wordt ook gebruikt voor een verwijfde man, en het tweede woord betekent "koe van de heilige Anton". Nu wordt het beestje in verband gebracht met een miet en een koe en daarmee zie ik ook geen enkele gelijkenis. Interessant beestje toch wel. Het enige insect ook waar niemand bang voor is.

  Like

 26. Klopt Ilona, het is een beestje dat in ieder geval vertedert. En heel veel namen in de volksmond heeft.

  Like

 27. http://www2.sarkon.nl/newsite/show_tri.asp?id=1003 Dit terzijde.Ha, Henk fraaie foto’s, ik vind het zeer interessant hoe jij ermee experimenteert! Ik vind nr. één van de klemmen, he mooist, qua licht en detail! Oef, raadplaten……………… zit ff stuk…….. maar jij brengt me wel op ideëen. Ty! Inspirerend dus.xsjerrie

  Like

 28. Hoi Henkie, ik vind alleen de onderste foto mooi. Dat komt door al die kleuren en ik hou van kralen, niet om ze om te hangen maar om ermee te freubelen. Die klemmen vind ik niet veel aan….het zal wel de techniek zijn die het "de" foto maakt. Mag ik tegen jou wel zeggen he? niet kwaad worden he? Henkie penkie.lfs Liesje

  Like

 29. @sjerrie : in het zeeuws heten ze pim-pam-poentjes hoor. In Heerlens zijn het oliebeestjes. @henk : prachtige foto’s weer, ze werken inspirerend

  Like

 30. Gisteren vergat ik eigenlijk te vermelden dat ik de foto met het onzelieveheersbeestje mooi vind en die met de kralen heel vrolijk; helaas heb ik ook, net als Annelies, niet veel met de klemmen. De foto’s zijn wel mooi maar het onderwerp boeit me niet echt. Numero uno: La Coccinella!!!

  Like

 31. Wat je allemaal al niet met slangenklemmen kunt doen Henk,eerlijk gezegd vindt ik de opnema met meer contrasthet best geslaagd,maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.Lekker veel kleurtjes doen het altijd wel goed.Groeten van Edward.

  Like

 32. Ook ik vind de foto van het lieveheersbeestje het mooist, maar wat leuk dat er zoveel namen voor zijn zo leer je nog iedere dag wat.

  Like

 33. Wat leuk die namen. Pim-pam-poentjes wist ik doordat ik lange tijd in Vlissingen woonde. Hier heet men ze hemelbeestjes.

  Like

 34. JULLIE MOETEN BESLIST EVEN DE LINK VAN SJERRIE AANKLIKKEN: HEEL LEUK OM TE LEZEN!!!

  Like

 35. Henk hoe verzin jij iedere keer weer leuke onderwerpen .Zelf zouden wij hier niet op zijn gekomen .Je foto,s zijn erg moi om te zien ,wie weet krijgen wij ooit de tijd om zoiets ook eens uit te proberen .Zo simpel ,zo mooi

  Like

 36. Hoi Henk,Heel interessant weer je tips &tricks plus uitleg…….. Ik vind het erg leuk om te zien en te lezen… vooral de uitleg erbij….. Ik leer er steeds heel veel van….. Voor het resultaat(technisch gezien) vind ik de 2e van boven het mooiste… Lieveheersbeestjes zie ik liever in hun natuurlijke omgeving…. dus dit is eigenlijk een beetje too much….(natuurlijk gezien). Verder mijn complimenten. Je bent de laatste tijd lekker aan het experimenteren. Erg leuk om zo je camera steeds beter te leren kennen…. thnx for sharing….

  Like

 37. Verrassend Henkkiepenkie … de bovenste vier zouden zo reklamefoto’s voor één of ander automerk ofzo kunnen zijn/worden.De onderste vind ik zo heerlijk kleurig en wil gelijk mijn handen in die pot stoppen (shit wat zeg ik nu weer;-) lekker graaien in al die fleurige spulletjes … Huggie Amigo mio

  Like

 38. Sjerrie wat een leuk linkje heb je hieronder bijgevoegd heb ervan genoten merci!

  Like

 39. God lees ik nu dat je een dierenmishandelaar bent hahaha ik prik ze soms op mijn revers die lieveheersbeestjes geintje!

  Like

 40. hoi henk natuurlijk kan ik niet achterblijven en zie wat je allemaal weer zo mooi op de plaat heb gekregen of het nu somber is of knallend of juist dat kapoentje op de gelbal het staat gewoon zo zuiver weer gegeven dat het gewoon de beeldbuis uitploft weer super plaatjes om te zien en heerlijk om je fantasy te durven te gebruiken gr en knuf pee

  Like

 41. Bijzondere foto`s, ik zou er niet op komen hoor, wat heb jij ideeen.De foto van dat lieveheerbeestje is super.Groet Ingeborg.

  Like

 42. Leuk om dit blog tijdens mijn vlindernacht of is het nachtvlinderen weer terug te zien en al die reakties terug te lezen :-))) heb trouwens weer een handje vol kralen meegepikt kon het niet laten stop jij wel weer vol hé ga ik morgen een mooie ketting voor je maken ik word hartstikke kinds Henk :-)))) ,,, zal dat door al dat gespace komen???

  Like

  «»Vosje«»
 43. Wat een schitterende foto’s. Wat een andere belichting al niet kan doen. En zijn de kraaltjes al aan elkaar geregen?Groetjes,

  Like

 44. Zolang je maar kinds blijft kan ik steeds weer van je genieten Benoontje. Als ‘spacen’ de oorzaak is blijf ik m’n leven lang spacen.Het rijgen van kralen is naast fotograferen een echte hobby van me Petra. Je kan me vinden op markten en braderieen met m’n kralensnoeren

  Like

 45. weer genieten is niks beklemend aan hoor henk hier word je juist blij vannummer 3 is zo mooi van kleur en ja het bakje net als tanja vraag ik me ook af hoe kom je op het idee

  Like

 46. Ohhhhhhhh ben jij dat toch die man met de vele kralenkettingen ,,, hier noemen wij hem de gek van het dorp geen mooiere man te vinden op deze aardkloot hij fietst elke dag zijn blije rondje en wordt zeker honderdachtentaggetig ,,, Rijgse Henkie!

  Like

  «»Vosje«»
 47. Wat de slangenklemmen betreft vindt ik foto 1 erg mooi. Hoe je het doet? Maar er zit hier en daar een lichtblauwe gloed op, alsof het van staal is.De foto van het lieveheersbeestje vindt ik echt prachtig (en lief).

  Like

 48. Ik heb je gemist op de meppeldag Henkie!! Volgende week dan maar ;-)!groetjes,

  Like

 49. Ik hoop volgende week weer aan het werk te zijn Petra, tenminste voor halve dagen. Ook met mooi weer had je me niet tussen de schreeuwende standwerkers gevonden. Toch ligt het wel in de bedoeling om in de vakantie er overdag eens heen te maken, al is het maar voor het maken van enkele straatfoto’s. Wie weet pakken we even een terrasje voor een kop koffie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.