Druppels & zeikstraaltjes.   31 comments

Druppels & zeikstraaltjes.

Het halve weekend heb ik met m’n kop onder de waterkraan gelegen om eens te zien of daar onder iets te beleven viel. Ik heb hier een poging gedaan om druppels onder de kraan te bevriezen en waterstraaltjes vast te leggen. Voor mij een hele uitdaging want ik wist van tevoren al dit dit niet eenvoudig zou zijn, ook fysiek een flinke klus. Hoewel mijn onderrug echt sterk is voelde deze gebroken aan na dit urenlang durende experiment.

Om druppels helemaal te bevriezen heb je soms sluittijden nodig van 1/4000 seconde. Tel daarbij een diafragma dat flink afgeknepen moet worden, en je kan je voorstellen dat je met de externe flitser die manueel op volle kracht staat ingesteld nog te weinig licht in je lens krijgt. Bij gebrek aan een flitsset heb ik hier vanaf de zijkant geflitst en aan de andere zijkant een stalen plaat opgesteld die het licht terugkaatst wat uiteindelijk genoeg licht opleverde voor een goede belichting. Scherpstellen op continue vallende druppels is zo goed als onmogelijk daar de scherptediepte niet groter is dan 2 millimeter. Je kan dan een touwtje spannen onder de kraan die je zo opstelt dat de druppels midden op het touwtje terechtkomen waarna je scherpstelt op het touwtje. Daarna kan je het touwtje weghalen zodra je de scherpte goed hebt ingesteld.

Voor de kleureffekten kies je verschillende achtergronden. Zo heb ik bij de bovenste foto’s gekozen voor een steen als achtergrond, wat de suggestie wekt van een druipende onderwatergrot.

Waarschuwing: Niet geschikt voor mensen met een zwakke blaas.

 

 

2009-01-10 Druppels 10

 

 

 

2009-01-10 Druppels 13

 

 

 

2009-01-10 Druppels 08

 

 

 

2009-01-10 Druppels 04

 

 

 

2009-01-10 Druppels 12

 

 

 

2009-01-10 Druppels 11

 

 

 

2009-01-10 Druppels 07

 

 

 

2009-01-10 Druppels 05

 

 

 

2009-01-10 Druppels 09

 

 

 

2009-01-10 Druppels 14

 

 

 

2009-01-10 Druppels 06

 

 

 

2009-01-10 Druppels 15

 

 

 

2009-01-10 Druppels 16

Geplaatst13 januari 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

31 Reacties op “Druppels & zeikstraaltjes.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Het experiment is goed geslaagd Henk!!!!!! Schitterende platen.

  Like

 2. Je hebt er heel wat voor over moeten hebben Henk,maar het resultaat is verbluffend mooi,de opname met de kleuren erin,is een waar kunstwerk!Groeten van Edward.

  Like

 3. Superfoto’s ! Deze zijn wel een zere rug waard !Als ik in Staphorst iemand zie schuifelen, weet ik meteen wie dat is !

  Like

 4. Hè Henk,wat schreef ik dit weekend in je gastenboek?!?Maar dit had ik niet verwacht hoor!Kunstig vind ik het en dat je er lang mee bezig bent geweest, geloof ik ook direct!!!Geweldig hoor, ‘k heb ze met open mond bekeken……groeten, Liz@

  Like

 5. Ow, dit vind ik schitterend! Gaaf! Ik hou hou op anders verval ik in alleen maar superlatieven…………………. HaWat je rug betreft: niet bollen in rare standjes, maar eerder gewoon hol laten hangen, knieën een beetje gebogen, kont achteruit. Whahaaaaaaaaa, klinkt gek, maar het helpt! Probeer maar.xsjerrie

  Like

 6. Prachtig Henk,en ik wilde nog meer zeggen…maar moet nu na de w-c….

  Like

 7. Daar zal je zeker een zere rug van overgehouden hebben, ik hoef trouwens niet naar de WC zeer sterke blaas! Het is maar goed dat je het erbij hebt gezet, want ik vind het net glasblazen van de tweede en gekleurde foto’s zou je toch zweren dat het vazen worden, bijzondere foto’s mooi en weer een experiment helemaal gelukt!Liefs, Ann.

  Like

 8. HENK JE BENT EEN WARE KUNSTENAAR … stil van echt!!!!Zag met een grote glimlach terwijl ik je verhaal las helemaal voor me hoe je daar bezig was, later werd ik stil toen ik de foto’s bewonderde, vind het resultaat zó giga mooi CHAPEAU … PETJE AF!Dank voor het mee genieten … Heb je ze ook opgegeten die bevroren ijsdruppels???Lieve groet, Benona

  Like

 9. Foto 1 doet mij aan moleculen denken beetje space ook andere planeet ..

  Like

 10. Een hele tijd geleden zei ik tegen je dat ik niet geloofde dat je amateur-fotograaf bent maar desondanks ontkende je stellig dat je beroeps bent. Maar nu geloof ik het echt niet meer! Man, dit zijn meesterwerken!!! Ten eerste ben je razend creatief, je hebt altijd geniale invallen en ten tweede zijn je foto’s schitterend, altijd en allemaal. Dus lezers, dit is werk van: Henk Jonkvorst, beroepsfotograaf te Staphorst. Toedeloe! Ilona

  Like

 11. Prachtige plaaten en wat scherp Gr Janny

  Like

 12. Fabuleus, wat mooi. Ongelooflijk en een festijn om te zien. Die met die gekleurde achtergrond springt mij het meest in het oog. Je doet het ém weer, keurig. Wat een prachtig effect ook daarin zit. Het lijkt wel of de zeikstraal gevuld is met kleur … Dit zijn echt meesterwerken. Mag menigeen tegenop kijken ook.

  Like

 13. Henk hoe verzin jij iedere keer weer opnieuw zulke mooie onderwerpen .Met verbazing heb ik je foto,s bekeken een prachtig resultaat .Het is net zoals Ann zegt net glasblazen .Schitterend om ons dit te laten zien wat er allemaal mogelijk is net water .

  Like

 14. Goeie genade Henk dit is vak werk en gedulds werk. Hoe kom je er op ,dit kan je op sturen voor een foto wedstrijd dan krijg je van mij de eerste prijs . geweldig gr LINY

  Like

 15. prachtig om te zien henk en wat scherp echt weer een klasse serie geworden dat je rug auwwie is gaan doen kan ik wel begrijpen maar wees trots op dit resultaat echt zo mooi en dan met die kleuren er achter ook een heel apart zicht een regenboogzeikstraal met wel goeie kwaliteiten en dan die druppels en stralen echt petje af voor je gr en knuf pee ( je is gewoon welles een topprof.fotograaf deze resultaten kunnen niet liegen ) smile

  Like

 16. Je blijft jezelf overtreffen….wat een uitdaging en hoe perfect uitgevoerd….Deze serie is echt fantastischDie met die kleuren is helemaal geweldig, maar de vormen van de waterstralen (gebobbeld, gerimpeld) zijn eigenlijk net zo geweldig…..ik heb er geen woorden voor.

  Like

 17. Geweldig!!Ik was nieuwsgierig via een ander space en kwam eens piepen.

  Like

 18. hier word je nu stil van wat een pracht henk

  Like

 19. Henk je hebt jezelf overtroffen , deze zijn echt geweldig. De spiegeling en daardoor de kleuren in de druppels zijn echt geweldig geworden Ik zie in een druppel zelfs het pak van Brinta staan. Als ik dit zie, wordt de drang naar een andere camera en een cursus wel weer heel groot.

  Like

 20. Inderdaad Marion, een pak brinta als achtergrond gebruikt. Goed gezien.Iedereen bedankt voor de leuke & spontane reacties.Je bent het toch echt mis Ilona. Ik ben geen vakfotograaf, ik heb ook geen cursus fotografie gedaan.Ik bekijk wel ontzettend veel foto’s en leer veel van andere fotografen.

  Like

 21. Wauw, wat een gave foto’s Henk, ik vind die met al die kleurtjes ook geweldig, lijkt net of zitten er weer allemaal gekleurde kralen in de straal.

  Like

 22. ….eh, ondertussen kun je jezelf wel bijna een vakfotograaf noemen hoor!!!

  Like

 23. Henk hier heb ik maar een woord voor GEWELDIG.Ik weet niet hoe je het allemaal voor elkaar krijgt maar vind het fantastisch.

  Like

 24. WOW HENKIE ……….Nou ff stoppen hoor!Man, als jij zulke foto’s hier neer blijft zetten is er och geen mens meer die zijn eigen foto’s op space durft te publiceren !?!?!?Je doet zelfs menig vakfotograaf beschaamd zijn hoofd buigen als hij zijn foto’s zou vergelijken met de jouwe!Dat jij ons altijd weer zo verwend met je schitterende foto’s en je grenzenloze creativieteit is geweldig, maar het is voor mij echt een onbegrijpelijk raadsel waarom je er verder niets mee doet !!!Je zou binnen de kortste keren een bordje "hofleverancier" bij je voordeur hebben hangen !!Henk, bedankt weer voor deze verbazingwekkende prachtige serie !!Liefs, Miem

  Like

 25. Ik ben het eigenlijk eens met Mien, zo een talent hoort verder te gaan dan space. Je moet publiceren in vakbladen al dan online. Ik heb veel kalenders van Leica gezien nou … John, je moet echt iets doen met je gave. Maak een portfolio en ga er mee de hort op. Dit zijn meesterwerken !

  Like

 26. Dag Henk…fantastisch…deze reeks!!!Mijn oprechte felicitaties voor de talenten die je bezit!!!Ik bewonder jouw werk!!!""Overtuigt""er zijn er die nog veel kunnen leren van jou!!Ik las elke reactie hieronder…bij deze je verdiend ze!!!

  Like

 27. Bedankt voor je leuke reactie en fijn weekend !

  Like

 28. Henk, ik had deze serie nog niet gezien, maar dit zijn wel heel aparte foto’s……ook de omstandigheden waaronder jouw foto’s tot stand komen zijn heel bijzonder en je neemt er ook helemaal de tijd voor…ja, bijzondere experimenten, ik vind vooral de onderste 2 foto’s erg mooi. Je hebt alles in huis om een vakfotograaf te zijn, maar om het te willen zijn is van een andere orde. Nu kun je lekker je eigen ding doen en moet je niet aan een opdracht voldoen, alleen aan die van jezelf….. en wat is er leuker…. je haalt in ieder geval alles uit je camera….en het lijkt onuitputtelijk… heel erg leuk….. mes compliments!!!!

  Like

 29. Deze foto’s vind ik supermooi! De halve dag met je kop onder de kraan heeft wel resultaten opgeleverd en nog mooi ook. Je bent echt een kei in dit vak Henkie.Op je blog van vandaag berijp ik nu dat je met die prikkeldraad iets wil zeggen. Ik zag de tekst van het liedje er eerst niet bij staan….Liesje

  Like

 30. Super mooi !!!!!!

  Like

 31. Waanzinnig mooie foto’s Henk!Groetjes,Alexandra

  Like

  °○°Alexandra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: