Experimenten met groothoek   34 comments

Experimenten met Groothoek.

Echt tevreden ben ik nog niet met de eerste foto’s die ik gemaakt heb en vooral met het bepalen van scherptediepte, scherpstelpunten en scherpstellen op bepaalde afstanden moet ik nog experimenteren eer ik optimaal gebruik kan maken van de eigenschappen van dit groothoek objectief. Al kijkend naar m’n foto’s zie ik wat ik had kunnen verbeteren. Zo ga ik zeker nog weer terug naar deze molen om een onderwerp,  een molshoop bijvoorbeeld nadrukkelijk op de voorgrond te zetten met daarachter de molen om diepte te creëren tussen vóór & achtergrond.

 

De mollen en de molen.

 

2009-03-18 Molen Ommen 02

 

 

De kijkhoek is met 114 graden indrukwekkend te noemen en met de camera net boven de rand van het terpje heb ik de molen op een afstand van ongeveer drie meter in z’n geheel kunnen pakken, al is het wel met een flinke perspectiefvertekening, maar dat mag de pret niet drukken en ik vindt het zeker een grappig effekt geven.

 

Van wiek tot wiek

 

2009-03-18 Molen Ommen 01

 

 

Bij deze foto’s lukte het beter om dieptewerking te creëren in de constructie van deze uitkijktoren waarbij een profiel levensgroot in de hoek links onder verdwijnt.

 

Stairway to ….

 

 

2009-03-18 Merenroute Ommen Uitkijktoren 02

 

Bij dit soort opnames gaat het vooral om compositie en om het lijnenwerk zo optimaal mogelijk in beeld te zetten. Zo is het mooi om zoveel mogelijk lijnen in de hoeken te laten weglopen en alles zo kaarsrecht mogelijk vast te leggen. Helemaal tevreden ben ik er nog niet mee maar voor een eerste probeersel met dit objectief klaag ik niet.

 

 

2009-03-18 Merenroute Ommen Uitkijktoren 01

 

 

In de nabije omgeving van de uitkijktoren staat een enorme boom met een zitbankje er omheen gebouwd om ook vanaf de grond de wijde omgeving te kunnen bekijken. Door de kijkhoek lijkt het alsof deze laaghangende tak zich eindeloos in de verte lijkt te verspreiden.

 

 

2009-03-18 Merenroute Ommen 06

 

 

Schaduwwerking bij tegenlicht

 

 

2009-03-18 Merenroute Ommen 05

 

 

Geplaatst25 maart 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

34 Reacties op “Experimenten met groothoek

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Een groothoeklens had ik bij mijn vorige camera….. je kunt er zoveel leuke dingen mee doen… nu ik dit zie, heb ik ook wel weer zin om er iets mee te gaan doen bij mijn huidige camera…. Mooie effecten… en juist dat vervreemdende van bomen die niet meer kloppen op de achtergrond is juist zo mooi….. mm… gaat me geld kosten, dit log….Geweldig resultaat voor een eerste ronde, maar sowieso….Agnès

  Like

 2. Jij hebt me daar leuke spulletjes. Leesde er al heel wat over. Lijkt me leuk. Drie meter afstand en een volledige molen er op staan hebben. Fantastisch. Ik verwacht heel wat moois te zien van je nu. Zoals steeds trouwens. Waarvoor dank.

  Like

 3. De voorlaatste foto is super Henk!Die tak geeft zo’n mooie effect!Maar de andere zijn ook goed gelukt!Groeten, Liz@

  Like

 4. Niet tevreden, maar ik vind ze prachtig vooral de onderste twee en de eerste van de molen, kijk kunstenaars zijn ook nooit helemaal tevreden, maar ik vind dat je er al heel goed mee kan werken Henk, mijn complimenten hoi, hoi, hoi, wat krijgen we nog veel mooie foto’s te zien!Liefs, Ann.

  Like

 5. Hey Henk, jij amuseert je voorlopig wel zie ik. En idd, op 3 meter een molen in z’n geheel kunnen pakken, erg fraai. Ook het lijnenspel van de toren is boeiend. Ondertussen ben ik weer begonnen met het zoeken naar de juiste camera voor mij en m’n lief. Dat is toch een heel gezoek moet ik je zeggen want waar begin je…pfff. Ik blijf hangen bij Canon Eos maar dat is mede bepaald door wat ik om me heen zie, heb jij nog tips? Tot nu toe zit ik te denken aan een Eos 40D, die is leuk geprijsd door de komst van de 50D. Groetjes,San

  Like

  °○°Alexandra
 6. @Alexandra: De 40D staat vooral bekend om z’n snelheid 6.5 foto’s per seconde. Ideaal bij sport en aktiefoto’s. Maar je moet vooral bij de aanschaf van objectieven letten op wat je met de camera van plan bent. De lenzen bepalen voor een zeer groot deel de kwaliteit van je foto’s en echt goedkoop zijn ze niet. Dus hou maar rekening met een flinke uitgave

  Like

 7. Yep….daar gaat weer een rib

  Like

  °○°Alexandra
 8. Denken jullie wel even om jullie zelf? Al die ribben krijg je niet meer terug en het loopt oplaatst zo moeilijk, foto’s maken kan dan niet eens meer! Grinnn…..

  Like

 9. Een plankje voor en een plankje op m’n rug, beetje tape erom…..komt helemaal goed Ann, grinnn.owjah Henk, ik zag net dat het standaardobjectief van de 40D de zoomlens EF-S 17-85mm is. We moeten de camera toch eerst leren kennen want dit is de eerste dslr die in huis komt. Andere objectieven komen toch pas als we daar wat meer wegwijs in zijn.

  Like

  °○°Alexandra
 10. Jij bent nog niet tevreden, maar ik zit hier te smullen hoor…. die met de tak vind ik helemaal geweldig.Dat belooft wat als je in je volgende sessie doet wat je zelf nu ziet dat anders zou moeten….. wel heel handig dat je zo dichtbij een foto kunt nemen want dat levert met een gewone lens toch vaak problemen op.

  Like

 11. De EF-S 17-85mm is een leuke kitlens om mee te te beginnen Alexandra, van groothoek tot middel tele. Je kan dan later altijd uitbreiden met een tele objectief zodat je met beide lenzen een groot bereik hebt. En als je de bloemetjes en de bijtjes mooi vindt kan je uitbreiden met een macro objectief. Je kan dus alle kanten op

  Like

 12. Nou Henk,niet zo bescheiden hoor! Deze opname mogen er best zijn,vooral die van de molen met zo’n mooie lucht er boven vind ik erg mooi.Naar mijn mening moet je wel selectief zijn voor opnamen met groothoek,niet elk onderwerp leent zich er voor.Kijk je wel uit dat je voeten er niet op komen te staan?,dat wil nog wel eens met een groothoek gebeuren als je even niet oplet.Groeten van Edward.

  Like

 13. Hahaaaa je wil het niet geloven Edward maar bij de eerste foto’s waren er zelfs vingers te zien. Ben gewend aan langere lenzen

  Like

 14. Of heb je lange vingers?, whaáááá

  Like

 15. Grapjurk Grijns

  Like

 16. Jij hield toch van lange vingers?

  Like

  °○°Alexandra
 17. Is gebouwen op de korrel nemen een idee? Bouwplaatsen……………… de stad in Henk!…………… Groepen mensen lijt me ook wel wat………… ha. Ik vind de uitkijktoren mooi.xsjerrie

  Like

 18. Toch kunnen lange vingers lastig zijn Alexandra.Er valt nog genoeg te ontdekken Sjerrie.

  Like

 19. Lange vingers zijn zeker lastig, Daar donder je mee uit de ringen omdat je niet lang grip kunt houwen………….. hihi

  Like

 20. Vraag me eigenlijk af wat Kojak nu aant doen is…………boterhammen maken met sardientjes en pesto?

  Like

  °○°Alexandra
 21. Kojak zal wel flink de pest in hebben,die is supermodel af sinds de baas een nieuw speeltje heeft..hihi.

  Like

 22. Nou Henk, als je morgenvroeg een haarbal met graten op je fotogear vind dan weet je genoeg

  Like

  °○°Alexandra
 23. Henk mag blij zijn als hij morgen nog een fotogear hééft!!!

  Like

 24. Henk, niet gehinderd door enige kennis van zaken, wil ik je toch een mallemolen van experimenten aanraden. De foto’s worden steeds beter en mooier. En wat Kojak betreft: ik denk dat die al lang blij is dat hij niet meer hoeft stilzitten in een bepaalde houding op een bepaalde plek.xxBea

  Like

 25. Stairway to vind ik prachtige foto’s hou van die lijnen dat noem ik technische in combinatie met de natuur prachtig je kan wél tevreden zijn Henk! Die andere werd ik een beetje misselijk van soort wagenziek gevoel … Gaat goed met je nieuwe speeltje zo te zien er volgen er vast nog veel meer … Wat een gesprek hieronder grinnnn lange vingers????

  Like

 26. Ik vind het wel mooie Hollandse plaatjes Henkie! de bovenste 2 dan. Met iets nieuws moet je altijd effe uitproberen toch?Liefs Liesje

  Like

 27. ‘k Vind je foto’s schitterend Henk!Voor de rest kan en mag ik er niks van zeggen omdat ik geen verstand heb van de technische kant van fotografie.’t Lijkt simpel maar ik weet nu wel dat je er heel veel tijd en energie insteekt.Jij bent misschien nog niet tevreden maar ik vind ze prachtig,zei de leek,aan mij heb je niet zoveel.Liefs Corry en doggy Joep!!

  Like

 28. Het zijn toch aardig mooie foto’s geworden Henk. Enkele opmerkingen en vragen.Wat zijn de technische gegevens van deze groothoek?Vertekening heb je natuurlijk al gauw met een groothoeklens en zeker van dichtbij, maar dat zijn de natuurlijke eigenschappen van een groothoeklens, het bereik en de vervorming.De schepte-diepte van een groothoeklens is natuurlijk heel erg groot en met een telelens kan je de scherpte-diepte juist als heel gering ervaren. Dit zijn ook de karakteristieke eigenschappen van deze lenzen.Qua compositie had de eerste foto van de moelen wel wat beter centraal kunnen staan. Rechts is wat meer ruimte bij het hekje dan links. Gebeurt mij ook wel vaak als mijn aandacht door wat anders wordt afgeleid, maar het kan zijn dat er iets meer naar links iets storends in beeld komt te staan.De boomtak met horizon en schaduw … vind ik persoonlijk iets te donker en kan je oplichten met flitser … althans dat zou ik proberen.Verder vind ik de rest van de foto’s van een goede compositie. Zichtbare constructies lenen zich bij uitstek voor het maken van fraai lijnenspel. Zal hier vaker komen kijken.Ben benieuwd naar je molshoop!Groetjes …M!

  Like

 29. @Dream world: Technische beschijving van het objectief vindt je hier http://www.canon.nl/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Fixed_Focal_Length/EF_14mm_f_2_8L_II_USM/index.aspDe foto’s van de molen waren ongeveer de eerste opnames met dit objectief en ik was hier vooral aan het experimenteren met het perspectief zonder echt op compositie te letten.Ik denk dat de helderheid van de foto met boomtak een persoonlijke kwestie is. Persoonlijk vindt ik de foto helder genoeg en nergens dichtgelopen. De foto heb ik ook ter beoordeling aangeboden op www. footo.nl http://www.footo.nl/foto/159365 Ook hier geen opmerkingen over helderheid.Een kritische reactie is overigens altijd welkom en je kan daar tevens weer lering uit trekken

  Like

 30. Henk ik vind die met die tak prachtig.Lijkt er volgens mij toch al aardig op met die foto`s.Groetjes.

  Like

 31. zit hier van te genieten wat en pracht scherp mooi en weet niet meer wat meer maar ik vind ze scherp mooi en zeer bij zonder om naar te kijken genieten dat zijn deze fotos henk

  Like

 32. Onderdte foto is een pracht, maar dat komt omdat ik erg van de natuur hou.Natuurfoto`s blijven steeds mijn favoriet.groetjes.

  Like

 33. Ze zijn goed gelukt hoor! Ik vind die luchten bij die molens echt geweldig!

  Like

 34. Wauw super Henk de foto met de tak vind ik erg mooi .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: