Het Belgische Trekpaard   19 comments

 

Het Belgisch Trekpaard.

Afgelopen zondagavond Had ik enkele opnames gemaakt van een plas in de omgeving van Staphorst. Ik was al eerder op die lokatie geweest maar de weer en licht omstandigheden waren toen niet optimaal. Na het maken van de opnames reed ik met een omweg terug naar huis en kwam ik langs een weiland waar enkele gigantische paarden stonden te grazen. Snel de telelens op de camera en de boel maar eens even verkennen.

 

In eerste instantie kreeg ik alleen hun achterwerk te zien. Leek me dus duidelijk dat ze niet erg gecharmeerd van me waren. Maar vooruit, ook een netjes gecoupeerd achterwerkje heeft zo z’n charmes.

 

 

1 

 

 

Ook aan de voorkant is duidelijk te zien dat deze dame onlangs een bezoekje aan de kapper had gebracht. Volgens mij is er helemaal niets mis met dit kapseltje.

 

 

 

2

 

 

En hier staat ze dan helemaal voor mij te pronken. Wel stond ze bijna continue met één van haar achterpoten op de grond te stampen. Je kon het trillen van de grond bijna voelen en ook de pieren staken even het kopje boven de grond om te zien wie er aan hun voordeurtje klopte. Ook voor mij een aanwijzing om maar netjes aan de andere kant van het prikkeldraad te blijven.

 

 

3 

 

 

Haar beide vriendinnetjes hadden met hun lange manen en staarten blijkbaar geen trek in de kapper. Ook zij zagen me als een vreemde verschijning en bleven bij me uit de buurt. Rustig doorgrazen dames, en doe maar net of die vent er niet is.

 

 

4

 

 

Continue met die koppen in het gras, en toch blijven ze naar je loeren.

 

 

5

 

 

Lijkt me toch niet handig als je continue je haren uit je ogen moet schudden.

 

 

6

 

 

Bij het licht van een laagstaande zon is het geweldig mooi fotograferen waarbij je niet snel last hebt van harde uitgebeten lichtplekken, dichtgelopen schaduwpartijen en harde schaduwen. Probleem is wel dat je bij minder licht je sluittijden wat langer moet nemen. Ook kwam ik thuis tot de ontdekking dat ik vergeten was de beeldstabilisatie op de lens aan te zetten. waardoor een aantal foto’s mislukt waren. Op z’n moment voel ik me echt een kleuter die z’n lesje nog moet leren. Ik besloot dus om er de volgende dag nog eens heen te gaan en mezelf voor te nemen om het territorium van deze kolossen te betreden. Deze foto’s plaats ik in een volgend item.

 

 

7

 

 

En de zon ging bloedrood onder.

 

 

8

 

 

Geplaatst23 april 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

19 Reacties op “Het Belgische Trekpaard

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Prachtige foto`s Henk van schitterende oersterke paarden.Mooi om te zien.

  Like

 2. Een hele mooie serie van eveneens hele mooie paarden ! Ik vind vooral de 2e en 5e foto erg mooi !

  Like

 3. je hebt weer meer dan je best gedaan Henk,deze belgische trekpaardenfoto’s mogen er best zijn.ik vind ze prachtig Henk. sukses met de volgende serie.groetjes van gerrit.

  Like

 4. Het zijn prachtige paarden, al vind ik die stompe staartjes maar niks…. Het is een kwestie van smaak maar ik heb ook liever de manen wat langer, is boven dien erg handig tegen de vliegen! Vind foto 6 errug leuk! Paarden stampen niet om je weg te jagen Henk, je kunt beter op hun oren letten. Plat naar achteren betekend weg wezen, leuk naar voren zullen ze je niks doen. Je moet het natuurlijk niet doen als je bang bent maar je kunt gewoon voor ze gaan liggen hoor, ze zullen niet op je gaan staan, dat doen paarden niet (ken je de film van Ghandi?) Wel heb je kans dat ze proberen je op te eten hahahaha! Ik ben benieuwd naar je volgende foto’s.Enne…het zijn benen, voeten en hoofden bij paarden hè, zelfs bij werkpaarden!Groetjes

  Like

 5. Hahaaaa ik weet dat paarden benen, voeten en hoofden hebben Sandra. Het is gewoon even een test om te zien wie de echte paardenliefhebber is, jij dus. Ik kan alvast verklappen dat ik bij de volgende sessie over het prikkeldraad gestapt ben. Als je naast zo’n dier staat voel ik me kleiner dan een Belgisch Patatje

  Like

 6. Prachtige foto’s van geweldige dieren, Belgen zijn best wel knuffelpaarden maar kunnen ook behoorlijk koppig zijn, harde woorden of slaan nemen ze gewoon niet, maar als je in het land bent zullen ze je heus niets doen als je gewoon rustig tegen ze praat. Wij hebben zelf 3 Belgen gehad (ze worden ook wel Brabander genoemd) en Angelique de dochter van Edward liep er ook gewoon bij en die was helemaal geen paarden gewend. We hadden in de Mieden een lang stuk weiland aan de weg, maar als het drietal ging draven voelde je dat op de weg, ik vind ze op oerpaarden lijken dit zijn pas èchte paarden eerlijk en heel erg sterk. Wij hebben ze weg moeten doen omdat ze zoveel aten dat we daar geen land genoeg voor hadden. Het is al een heel oud ras en is waarschijnlijk begin 17e eeuw gefokt, blijf bij deze dieren in ieder geval naast ze lopen en ga niet achter ze staan want ook uit louter plezier kunnen ze bokken en zeg dan maar dag met je handje! (Als je dat nog kunt). Maar dat heb je ook wel gedaan en het valt mee hè Henk! De twee onderste foto’s vind ik deze keer het mooist echt een pracht gezicht. Overigens is het gecoupeerde paard vast niet zo jong meer, want couperen is al enige jaren verboden dus geen korte staarten meer. Wat Sandra zegt klopt helemaal bij alle paarden is dat zo, oren naar achteren is uitkijken geblazen en dan toch maar gewoon rustig blijven en praten als de oren dan naar voren komen is het oké. Zo niet dan is het inderdaad voorwaarts kameraden we trekken terug!Liefs, Ann.

  Like

 7. Prachtige foto`s en ook mooie paarden. Echte dames, ha ha.Voorlaatste foto is heel mooi doordat het rood van de zon door de manen schijnt.De hele serie is mooi.Groet Ingeborg.

  Like

 8. Belgische trekpaarden zijn prachtige dieren Henk,erg mooi zoals jij ze in beeld hebt gebracht. Echte dames horen toch niet hun kont naar je toe draaien Ingeborg???Groeten van Edward.

  Like

 9. Prachtig licht achter nrs 4, 5 n 7. Wow. Heb je er wel us eentje dartel zien zijn? Da’s pas Belgische logge elegantie. Ooit gezien op weg terug in de auto uit Frankrijk. A sight to see. Lijkt wel slow motion.xsjerrie

  Like

 10. Deze paarden waren best wel rustig Ann. Ik denk dat ik met jou en Sjerrie eens kan zijn dat je niet weet wat je ziet en voelt als deze paarden beginnen te bokken. In dat geval sta ik graag aan de andere kant van het prikeldraad. Het verhaal van de ore was me bekend, maar mezelf kennende ben ik veel te ingespannen bezig met fotografie om te letten op dergelijke details. Toch wijzen de oren op de foto’s de goede kant op, dus dat zat wel snor.

  Like

 11. Overigens…………………………. ha, ik dacht dat Ann het wl zou zeggen. Paarden hebbeb een hoofd, benen en een achterhand………………Grinnnnnnnnnnnnnn

  Like

 12. Adembenemdende foto’s Henkie!Dat ik zelf stapelgek ben op deze edele dieren zal daar ook wel een rol in spelen!Helemaal geweldig vind ik vooral die op één na laatste foto……. schiterend dat late zonlicht door de manen.Liefs, Miem

  Like

 13. Daarom ga ik ook liefst in de avond uurtjes op pad Miem.

  Like

 14. Ze zijn weer mooi. Stoere dieren ook. En zeker mooi met dat zonlicht.

  Like

 15. Eh Henk, ik heb toch nog een kleine opmerking. Je schrijft hieronder ergens dat je te veel met fotografie bezig bent om op details als oren te letten…. Maar ik kan je wel vertellen dat je pas echte mooie dierenfoto’s maakt als je het onderwerp kent, weet wat ie doet en hoe ie zich gedraagd. Dan moet je juist op deze details letten. Iets heel anders als kastelen, slotgrachten en begraafplaatsen… Het is maar een tip hoor!

  Like

 16. Hoi Henk,’k Vind deze foto’s zóóóóó mooi!!!Zou ik er 1-tje in m’n slideguestbook mogen ontvangen?Misschien fotonr 2?Van thuis uit hebben we zo’n 25 jaar in de pony’s en paarden gezeten,gewoon hobbymatig hoor.Mijn zusje reed ook wedstrijden,dressuur metname.We woonde naast ’n manege,ik heb later stage gelopen op ’n andere manege,leerde daar m’n 1ste vriend kennen,met paard natuurlijk,hihi.Struinde alle grote evenementen af,bijv. naar de Brabanthallen,CHIO te Rotterdam,kleinere concoursen en soms keuringen,jaja dat was ’n heel ander leven.Dat paardenvirus raak je nooit echt kwijt,je moet altijd ff kijken als je ze in de wei ziet staan.Bedankt Henk voor dit mooie item!Toch ’n positief momentje voor mij van toen……Liefs Corry en doggy Joep!!

  Like

 17. @Sandra. Ik weet natuurlijk niet zo goed als jij hoe dit soort dieren zich gedragen maar het is natuurlijk altijd lastiger omdat je onderwerp nooit stilstaat. Als ik bezig ben met scherpstellen en belichting inschatten en daarbij ook moet opletten welke sluittijd ik overhoud kan het natuurlijk best gebeuren dat je bij zo’n bewegend dier en stukje oor mist op moment van afdrukken, of dat de compositie later net zo mooi blijkt te zijn. Ik leer natuurlijk het meest door veel te oefenen. En natuurlijk ook belangrijk om meerdere foto’s te maken met verschillende instellingen

  Like

 18. prachtige fotos foto 2 lijkt wel of zijn of haar hoofd apart staat van het lijf stoere en prachtige paarden en nartuurlijk stoere fotosssssss

  Like

 19. Hè Henk,Je verrast mij iedere keer weer met je onderwerpen!Ik kan mij goed voorstellen, dat het niet eenvoudig was, maar ik vind dat je er goed in geslaagd bent.De 3 voorlaatste is mijn favoriet: het haar opzij schuddend, onder het eten!En de laatste, die "ondanks" de zonsondergang, toch mooi belicht is.Echt een sfeerplaatje!Groeten en een fijn weekend, Liz@

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.