De plas bij Kerkenland   37 comments

De plas bij Kerkenland.

Tussen Staphorst en Meppel bevindt zich langs een binnenweggetje een uitgegraven plas. In het verleden is hier ongelooflijk veel rotzooi in het water gestort. Duikverenigingen die in dit water oefenen hebben hier van alles aangetroffen, van grote bergen puin tot versleten tractoren aan toe. Het water is er  glashelder en op sommige plaatsen ontzettend diep. Het gaf mij een leuke aanleiding om er enkele foto’s te maken vanuit een laag standpunt.

De belichting was hier echter niet mooi te krijgen, voorgrond te donker vanwege het bladerdek boven me en teveel licht op de gladde waterspiegel. Een HDR brengt hier een oplossing maar toch niet echt tevreden met het resultaat besloot ik later eens terug te keren en de foto nog eens te maken met behulp van de flitser.

 

 

1

 

 

Bij deze foto heb ik minimaal ingeflitst om licht in de voorgrond te krijgen. Je moet dan wel echt minimaal doseren met flitslicht omdat bijvoorbeeld de gele rietstengels het licht gaan terugkaatsen bij te fel licht. Muggen die te dicht bij de lichtbundel van de flitser vliegen kunnen ook hinderlijk oplichten en moet je later weer uit de foto poetsen. Eigenlijk ben ik wel benieuwd welke methode je beter vind.

 

 

2

 

 

Ook hier is gebruik gemaakt van een invulflits. Het water is zo helder dat je bij windstil weer op de foto bijna niet kan zien dat de steen onder water ligt. Vandaar dus een subtiele mep met een tak op het water om er wat beweging in te krijgen. Natuurlijk de eerste keer veel te enthousiast gemept met als gevolg een druipende lens.

 

 

Voor welk type fiets is deze stalling ?

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

Vlak boven de waterspiegel.

 

 

5

 

 

Beestjes op het water.

 

 

6

Geplaatst27 april 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

37 Reacties op “De plas bij Kerkenland

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Laat jij nu minder tevreden zijn Henk maar ik vind ze mooi .Eeen pracht stukje natuur .Zoals jij ons hier laat zien

  Like

 2. Vlak boven de waterspiegel. Dat is voor mij de mooiste foto. Het ziet er bijna onwerkelijk, de bedenktijd is perfect.Maar natuurlijk, ze allemaal geweldig!

  Like

 3. Van al dat geflits Henk heb ik toch geen verstand, dus laat ik me daar niet over uit.Onderstaande foto vind ik prachtig, dat oranje zonnetje tussen de bomen maakt de foto voor mij helemaal af.Trouwens alle foto`s zijn mooi.

  Like

 4. Die foto vlak boven de waterspiegel vind ik erg mooi, de rest mag er natuurlijk ook zijn ! Die foto van die fietsenstandaard zou wel iets voor een griezelfilm zijn, alleen zouden er dan de letters R.I.P nog op moeten staan ! (mijn fantasie slaat weer een beetje op hol !)

  Like

 5. De foto’s zijn zoals gewoonlijk weer allemaal prachtig, maar de tweede van boven vind ik zelf mooier dan de eerste. Geweldig hoe helder dat water is en de foto vlak boven de waterspiegel vind ik ook één van de mooiste, die met het kringelende water en de fietsenstalling is ook prachtig. R.I.P. hoeft niet eens eigenlijk is het zo eng genoeg!Liefs, Ann.

  Like

 6. Helaas krijg je bij die mooie plekjes geen handleiding en is het gewoon uitproberen. Ik gebruik de flits ook wel eens gewoon overdag als het helemaal niet nodig is om toch een bepaald effect te krijgen. Foto twee vind ik eigenlijk het mooiste, vooral ook vanwege de doorzichtigheid van het heldere water. De eerste foto ziet er een beetje te veel opgelicht of heel veel contrast ofzo uit, mn aan de rechterkant in het riet, ziet er wat vreemd uit..De laatste foto vind ik ook heel sfeervol.

  Like

 7. De tweede foto waarbij de flits is gebruikt vindt ik zelf ook beter vanwege het licht en de sterkere contrasten. De flitser kan overdag goed van pas komen om donkere schaduwen in de nabije omgeving op te vullen. Vandaar dat ik ook meestal bij me heb Sandra.

  Like

 8. mmmmm. de eerste 2 foto’s vind ik eigenlijk niet zo mooi… lijkt wel overbelicht….en in de andere… is die stoeptegel origineel of er in geprojecteerd…. dan heeft het nog steeds wel iets hoor…. maar het worden wel steeds meer foefjes….Agnès

  Like

 9. mmmmm. Overbelicht ? Vraag me af wat voor jou definitie van overbelichting is Agnes.De stoeptegel lag toch echt in het water. Fotograferen is vooral spelen met licht, de flitser kan daar in bepaalde omstandigheden prima bij helpen. Altijd leuk om verschillende meningen te horen http://www.footo.nl/foto/167126

  Like

 10. Spelen met licht…. is mij bekend…. dat is errug leuk…. maar de eerste 2 vond ik wat dat betreft niet zo geslaagd… nou ja…. dat is persoonlijk…. voor de rest wel mooi…. maar misschien is het even mijn ding niet zo….Agnès

  Like

 11. Persoonlijk vind ik de tweede foto meer geslaagd Henk,met name de rechterkant van de opname.Zelf gebruik ik een flits ook wel eens overdag,voornamelijk bij sterke tegenlichtopnamen. Die tegel zal waarschijnlijk de stalling voor een waterfiets zijn.Groeten van Edward.

  Like

 12. Wat een leuke reacties Henk en dat zijn nog wel kenners ;-)))

  Like

 13. In de fotografie heb je veel richtingen en even zovele smaken. Natuurlijk zijn min foto’s bewerkt. Ook jou foto’s zijn bewerkt Agnes. In jou geval bewerkt de software in de camera je foto, Ik schiet in RAW formaat en bewerk ik zelf de foto. Een onbewerkte RAW foto ziet er namelijk niet uit. Knip & plakwerk doe ik dus niet.

  Like

 14. Een invulflits bij tegenlicht kan inderdaad een mooi effekt geven Edward, maar ook om schaduwen in te vullen. Bij een portretfoto in zonlicht kan je zo mooi schaduwen in randen rondom ogen invullen

  Like

 15. @Ann: daarom vindt ik het heel leerzaam om ook op een fotoforum aktief te zijn. Hoewel ik in sommige gevallen ook wel weer eigenwijs genoeg ben om m’n eigen weg te volgen hahaaaaaa

  Like

 16. Drie en vijf toppertjes Henk … het technische verhaal moet je niet bij mij zijn zoals je weet doe ik altijd maar wat!!!grinnn wat is een subtiel mepje bij jou??? leuke tekstjes maak je … Hoe lang ben je dan onderweg en doe je dan pitstopjes bij een gezellig cafeetje ofzo of heb je je knapzakje mee met koffie en broodjes/chocolade, wat een vragen hé maar zag je zo bezig terwijl ik die foto’s bekeek … Ach en we kennen elkaar nu al zoooooo lang dat ik wel vragen mag wat ik wil toch???

  Like

 17. heb je je knapzakje mee met koffie en broodjes/chocoladeEn natuurlijk ook een korte broek aan en een pleister op de knie en een geruit petje op Mwahahaaaaaaa

  Like

 18. Ohh, jij bent dan Petje Pietamientje! Natuurlijk moet je je eigen gang gaan dat doen de anderen ook, soms leer jij wat aan anderen en kan jij wat van anderen leren, maar je houdt je eigen smaakinvulling en doet je eigen dingen. Maar ik vind de reacties toch leuk om te lezen.

  Like

 19. Grote glimlach vooral die pleister & petje dank voor je info Henk!

  Like

 20. Allemaal even prachtig hoor Henkie !Alhoewel die fietstegel met die kringen in het water wel super mooi is. Die kringen hebben zo’n beetje dezelfde vorm als de oever op de achtergrond, schitterend ! Naar mijn idee is de tweede foto wat natuurlijker van kleur dan de eerste en oogt ‘ie ook iets rustiger. Dat zal wel door de voorgrond komen denk ik, maar nogmaals, allemaal weer TOP !Liefs, Miem

  Like

 21. Het optimaliseren van een foto noem ik geen "Photoshoppen" ik streef er naar om een opname zo goed mogelijk te maken,maar bijna elke foto kan wel een beetje bewerking van de belichting of dergelijke gebruiken,en daar is niets op tegen.Als je opnamen in RAW schiet,worden de onbewerkt op de geheugenkaart weggeschreven,en ontkom je niet aan een volledige bewerking,ook hier is dus niets mis mee. Dingen aan een foto toevoegen die er oorspronkelijk niet opstaan,of een opname met een bwerkingsprogramma een geheel ander aanzien geven,dát is een een ander verhaal en is iets waar ik mij niet mee bezig houd,en ik denk jou goed genoeg te kennen om te weten dat dit ook niet jou ding is Henk.

  Like

 22. Ik vind die onderste foto ook zo eentje waar je even op die rots gaat zitten lekker beetje mijmeren of waren er al veel muggen???Foto’s een heel ander kleurtje geven is ook best leuk hoor!!! maar echt fotoproffen vinden dat geloof ik niets … ieder zijn smaak ik heb er wel lol in het gras blauw en de lucht groen ofzo …

  Like

 23. Die tegel had je zeker toevallig in je rugzakje zitten :-((( Henk, ik maak foto’s in de vakantie en op feestjes en ze lukken allemaal wonderwel omdat ik ooit bij een fotolab heb gewerkt en daar een en ander heb opgestoken. Het is echter niet mijn hobby dus alle technische details lees ik en begrijp ongeveer de helft. Ik kijk dus louter en alleen met een creatief oog naar jouw foto’s en ik vind ze altijd allemachtig prachtig. Ze hebben iets speciaals en je hebt ook goeie, niet platgetreden onderwerpen. Over smaak valt inderdaad niet te twisten maar ook al vind je een hond op zich geen leuk dier, dan kan een foto van een hond nog wel een hoogstandje zijn. Als men dat onderscheid niet kan maken, kan men beter niets zeggen. Voor mij zijn de twee onderste foto’s de absolute toppers van deze sessie! Liefs, I.

  Like

 24. Ilona, Henk had die tegel eerst in de kofferbak van zijn Dafje liggen,maar toen gingen de voorwielen de lucht in,en dat reed voor geen meter!

  Like

 25. hallo henk,van de eerste twee fotos vind ik de tweede veel scherper van beeld dus mooier ook,leer gelukkig wat van je,het is hier vaak heel erg zonnig en dus veel te licht om goede scherpe fotos te makenvoortaan flitser gebruiken dus,als ik straks meer tijd heb ga ik oefenen.laat ze maar lol maken over die tegel hoor ik heb veel sloten schoon gemaakt dus weet wat er allemaal ingegooid wordniet normaal maarja had jij deze foto niet.

  Like

 26. ze zijn allen weer even mooi ik zelf vind foto 1 mooier dan 2 om dat ik de kleuren van de wolken daar mooier op vind ik ben eigenlijk een wolken mens denk dat het daar door komt als ik moet kiezen he dus niet omdat hij niet mooi is de rest de fiets staling prachtig

  Like

 27. Hoe krijgt Edward het toch altijd weer voor elkaar om een brede grijns op mijn gezicht te toveren? ;-)))))))))

  Like

 28. grinnnn zie dat Dafje ook helemaal voor me vol geladen rijdend op twee wielen gelukkig dat zo’n automobiel een pienter pookje heeft zal je meerdere gunnen!

  Like

 29. Hoi Henk,’k Lees en lees,’k kijk en lees opnieuw maar ik begrijp er niks van,al die termen en begrippen,te ingewikkeld voor mij als leek.De foto’s vind ik allemaal weer schitterend,vooral die steen met het bewegende water.Ook erg leuk om de verschillende reacties te lezen,zeker de serieuze,misschien leer ik er nog iets van,kleine twijfel maar de grappenmakers kunnen er ook wat van.Liefs Corry en doggy Joep!!

  Like

 30. hoi Henk perzoonlijk vind ik nummer twee het mooistDe andere zijn meer schilderachtige kleuren En zeker met losse flitser hele mooie opnamesVr Gr Janny

  Like

 31. Mooie foto`s Henk en bedankt ik heb er weer wat bijgeleerd.Zal het de komende dagen eens proberen.Groetjes.

  Like

 32. Tjonge, wat een reacties allemaal. Vooral die van Edward schiet eruit, en natuurlijk gun ik hem dit lolletje omdat hij weet dat er binnenkort weer barre tijden voor hem te wachten staan. Vergis je niet Edward. Natuurlijk steigert m’n Daffie bij het inladen van zo’n tegel. De auto komt echter met een klap weer op al z’n wielen terecht zodra de eigenaar instapt hahaaaaaaaaa.

  Like

 33. Ach Henk,mijn hele leven is een barre periode,maar ik blijf er vrolijk bij hoor!Ik was even vergeten dat jij één brok spieren bent,en dat weegt er natuurlijk lekker in… hahahaha!

  Like

 34. Welk DAFJE kan dat nu allemaal overleven, ik weet het niet hoor vind het gewoon zielig voor zo’n tufje! Voortaan toch maar wat minder meenemen hoor Henk, pakkie broodjes en thermoskan meer niet.

  Like

 35. De een heeft mijn voorkeur boven de andere maar hebben allemaal hun identiteit. Je vraag over de fiestenstalling is niet moeilijk: is voor een onderwaterfiets. Duidelijk grin

  Like

 36. ik weet even niet meer wat ik beter vind de foto’s of de reacties hieronder wahaha ik heb weer wat gemist

  Like

 37. joh ik geef je het juiste antwoord welke fiets erin hoort wat dacht je van een waterfiets pfffff hahahaha lol maar afijn ik vind foto 1 en 5 er uit springen dat geknakte riet en die weerspiegeling en zo mooi laag ja geweldig joh heerlijk om weer effe energie bij je op te doen hahah gr en knuf pee

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.