Fjordenpaarden.   26 comments

Fjordenpaarden.

 

Tijdens een fietstochtje in de omgeving kwam ik langs een weiland waarin twee Fjordenpaarden stonden te grazen. Prachtige dieren met hun korte stugge manen. Het Fjordenpaard vindt z’n oorsprong in Noorwegen. De paarden werden daar gebruikt in de bosbouw voor het verslepen van hout. Ook werden ze gebruikt als lastdier en ze laten zich ook makkelijk voor een rijtuigje spannen. Het zijn dus echte krachtpatsertjes en daarbij ook nog eens vreselijk lief zoals ik gemerkt heb. Ze kwamen in looppas op me af rennen en na een hartelijke kennismaking gingen ze gewoon verder met grazen.

Een beetje vreemd keek ik op toen ik merkte dat er ook nog een Ram door het weiland liep te banjeren. Ik zat op m’n hurken voor de paarden, wachtend op een mooi shot toen het stomme beest tegen me aan kwam staan en nadat ik overeind kwam ging het mis. Het beest nam een aanloop en voor ik in de gaten had wat ‘ie van plan was kreeg ik een beuk van z’n betonnen kop tegen m’n heup. Je schrikt je helemaal lens en ik verkocht ‘m een flinke schop waarop het malle beest nog veel linker werd. Ik heb maar snel eieren voor m’n geld gekozen en maakt dat ik het weiland uitkwam. Ook de paarden leken overstuur want ook zij maakten dat ze weg kwamen. Na enkele foto’s einde van de pret dus.

 

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Geplaatst21 mei 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

26 Reacties op “Fjordenpaarden.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ha die Henk je waagt je leven keer op keer .Bezint eer gij begint in het vervolg haha.Toch leuk die paarden is het niet voor niets geweest .

  Like

 2. Het zat je dus niet mee Henk, ondanks dat staan de Fjorden en mooi op.

  Like

 3. Wel hele mooi foto’s! maar of je daar nou een bijna gebroken heup voor moet over hebben….pas de volgende keer maar goed op!

  Like

 4. Ik kijk altijd erg goed uit Liesje, zelfs als ik de straat oversteek. Door schade & schande wordt men wijs. Wat dat betreft ben ik al een echte slimmerik.

  Like

 5. Ik heb volgens mij een beetje last van Deja vu , was je deze ram al niet eens eerder tegengekomen? Of zou ik dromen. hoe dan ook mooie foto’s fjorden paarden vind ik echt heel mooi. Staan in mijn top vijf met halflingers en koniks en new forest pony’s groetjes Mazza

  Like

 6. oke, goed zo slimmerik…..hihi

  Like

 7. Geen Deja vu Marion. Deze reactie plaatste ik deze week onder mijn update van het zandwinningsgebied na een opmerking over de veiligheid op zo’n lokatie.In een weiland is het ook niet altijd veilig Agnes. Vanavond stond ik bij paarden die jij laatst ook had gefotografeerd. Er liep ook een Ram bij die zomaar spontaan tot de aanval overging. Wat heeft zo’n beest een harde kop zeg. Toen ie het weer deed heb ik ‘m puur uit zelfverdediging een trap verkocht. Daarna maar rap eieren gekozen voor m’n geld. Shitbeest

  Like

 8. Ik was vandaag weer naar de ezel. Hij is onze vriend geworden. Jij hebt blijkbaar wat met paarden. Of toevallig langs gereden kan ook. Steeds met de camera bij. Komt me bekend voor. Het zijn trouwens weer zeer mooie foto’s geworden.

  Like

 9. Prachtfoto’s van prachtpaarden. Mijn eerste pony (want dat zijn het wel hoor, grote pony’s) was ook een Fjord, dat zit lekker joh zo’n brede rug. Hahaha ik zit hier wel een beetje te grinniken, Henk toch je moet geen bok terug gaan schoppen wat denk jij wel wordt het allen maar erger van!!!Groetjes

  Like

 10. hèhè gelukkig, begon toch al bijna aan mezelf te twijfelen. zelfs je logs terug gebladerd maar niet meer naar de reakties gekeken natuurlijk.

  Like

 11. trouwens hoe is het nu met je heup ? nergens meer last van?

  Like

 12. Jammer dat je geen foto van de boze ram hebt. Je camera is wel heel gebleven ? De foto’s zijn in ieder geval erg mooi geworden !

  Like

 13. Camera is heel en zelfs m’n heup doet ’t nog, maar vanaf nu wel heilig ontzag voor deze mormels

  Like

 14. Het filmpje is goed bij het onderwerp gevonden heb echt in een deukje gelegen schitterend beest dat aanloopje en dan wammes grinnnnn …. poehpoeh Henkie was dus een ware aanvaring … had het eigenlijk wel willen zien oeffff niet aardig van mij;-) … sterkte met de naweeen de pijn komt meestal ná een paar dagen … wat word je volgende avontuur??? LiefsB

  Like

  «»Vosje«»
 15. Hé Henk … ook een foto-item over fjordenpaarden zie ik…. ja van zulke paarden heb je niks te vrezen… die staan gewoon voor je te poseren, maar die ram zeg…. auwie….dat was niet leuk…. maar het is nog goed afgelopen lees ik hier net……had je die ram nog niet even kunnen kieken… dat was wel spectaculair geweest natuurlijk…as usual mooie foto’s-synchroonfotografie dit keer…. geinig…gelukkig is je camera nog heel… dat had ook anders kunnen aflopen…. fotofanaten zien totaal geen gevaar, die hebben alleen maar hun mooie plaatje in de kop….. volgende keer eerst maar weer wat bloemetjes …. is een stuk rustiger…..ciao,Agnès

  Like

 16. Oh my god…… dat filmpje….. geweldig….. wat een avontuur….hihihihihihihi…gelukkig je hebt me weer aan het lachen gekregen…..Agnès

  Like

 17. hahaha, ik moet zeggen ik heb wel respect voor die Ram dat zeggende terwijl het mijn sterrenbeeld is . Maar inderdaad dat de camera heel is, is eigenlijk veeeeel belangrijker dan een heup. haha je moet je liefde voor fotgrafie soms wel zwaar betalen .groetjes

  Like

 18. Schitterende foto’s en ook het filmpje prachtigVr Gr Janny

  Like

 19. Hele mooie opnamen van deze prachtige dieren Henk. Het moest natuurlijk een keertje mis gaan met jou onverschrokken inspanningen om ons van die geweldige foto’s te laten genieten….maar wat had ik het graag willen zien!!!!!Groeten van Edward.

  Like

 20. Kom binnenkort eens bij me langs Edward. Stuur ik jou het weiland in en maak ik geweldige foto’s van de interaktie tussen jou en deze dolgedraaide schapenminnaar hahahaaa. Dat had IK nou wel weer eens willen zien.

  Like

 21. Whoehahaha, daar heb ik een reis naar Staphorst voor over Henk, Edward bij een schapenram in het land en dan eens kijken wie het hardst kan lopen, wedden hoef ik niet want ik weet wie er wint! Je foto’s van de Fjorden zijn prachtig, maar als de schapenram hun wil aanvallen draaien ze zich wel om en geven dat beest echt wel beste trap hoor en ze trappen heel wat harder dan jij. Het filmpje is geweldig en ik ben toch blij dat je er zo goed bent afgekomen, dat had erger kunnen zijn het zijn echt koppen van beton!Liefs, Ann.

  Like

 22. Paarden……………… kom bij ons us Friezen op de korrel nemen……………. Deze zijn prachtig.Ann, dat zou je moeten fillemen…………… Henk die aangevallen wordt. Is niet lekker overigens, zo’n ‘ram’. Heb er us eentje achter in mijn knieën gehad. Lag gelijk plat……………….. Dreun!

  Like

 23. Sjerrie dat weet ik, Geert heeft er eens een verbrijzelde knie aan overgehouden, maar Friezen zijn echt prachtige en edele dieren oeps, ik moet nog foto’s maken!!! Sjerrie de Friese merrie van mijn zwager heet notabene Maria Justyna, maar ze is levensgevaarlijk dus het wordt weer een toer, één ding heb ik voor zwager Harm heeft geen schapen en een ram! En als je maar aan de zijkant van een paard blijft kan er niets gebeuren, gewoon meedraaien blijven. Ik moet wel dichtbij komen geen spiegelreflex camera en de Coolpix is leuk maar heeft niet zo’n groot bereik, ik praat wel als Brugmans en dan komt het wel goed.

  Like

 24. Hm Ann, nooit een Fries meegemaakt die levensgevaarlijk was……………… zo zie je maar weer.

  Like

 25. Dit is echt een verschrikking Sjerrie, ze is ook onverkoopbaar en het bekappen durven maar heel enkele hoefbekappers aan en soms lukt het dus niet. Geert en nu Harm zijn de enige die nog wat met haar kunnen, maar ja Geert was dan ook een echte paardenfluisteraar, ik mag ook wel dichterbij komen maar het blijft echt uitkijken ze komt soms heel rustig op je af, draait zich in een keer om en trapt met twee benen.

  Like

 26. henk ik heb dit ook met onze eigen ram meegemaakt,nooit dit gedrag,zomaar opeens.Ik gaf de geiten eten ,waar de ram bij in liep en Boem daar lag ik languit op de grond,voordat ik op kon staan had ik de tweede dreun te pakken. .Het is toen goed afgelopen,ik kon ook het land uit komen. Ik heb behoorlijk ontzag voor rammen. Oja je foto’s zijn weer pikobello henk .fijne dag groetjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.