De wijde wereld in II   29 comments

De wijde wereld in II

 

Hierbij de foto’s van het andere katje dat zo mogelijk nog beweeglijker was dan z’n broertje. Ik krijg wel eens vragen over hoe ik bepaalde onderwerpen fotografeer en met welke instellingen ik dat doe. Voor degenen die dat interessant vinden leg ik dat hierbij uit. Het zal je dan in ieder geval duidelijk worden dat als je het optimale uit je toestel wil trekken je de camera uit die automaatstand moet halen en je moet verdiepen in een lastige materie. Ook voorgebakken instellingen zoals ‘zonsondergang, portret, nacht en landschap’ voldoen negen van de tien keer niet.

Met dit soort onderwerpen die zoveel bewegen is het van het grootste belang dat je de sluittijd kort houd om zoveel mogelijk bewegingsonscherpte te vermijden. in dit geval is tussen de 1/100 & 1/200 seconde voldoende.

M’n camera stel ik in op diafragmavoorkeuze en gebruik ik een groot diafragma (kleine waarde) van f5.6 omdat je bij een groot diafragma je sluittijd verkort en een korte scherptediepte creéert waardoor je oog het eerst naar datgene wat je scherp hebt gesteld wordt getrokken. Ook in & uitzoomen verklent of vergroot de scherptediepte. In dit geval word scherpgesteld op de ogen van de kat. Ook wordt met een groot diafragma de achtergrond vervaagd waardoor je een rustiger beeld krijgt en de aandacht nog sterker naar de delen die scherp zijn wordt getrokken. Dat scherpstellen gaat bij spiegelreflex natuurlijk stukken beter waarbij je met behulp van scherpstelpunten exact op een bepaalde lokatie kan scherpstellen.

Ook het omhoog zetten van de iso waarde helpt de sluittijd te verkorten. Bij de meeste foto’s heb ik een waarde van iso 200 gebruikt. Je kan de waarde natuurlijk nog veel hoger zetten waardoor de sluittijd nog korter wordt maar bij de meeste camera’s begint vanaf een waarde van iso 400 ruis op te treden. De foto oogt dan korrelig en je ziet overal minuscule vlekjes, vooral op grote kleurvlakken. In sommige gevallen heeft die ruis meerwaarde voor een foto maar dat is hier niet van toepassing.

Dit katje is donker van kleur, dat betekent dus wanneer je focust op een donker onderwerp dat er weinig licht teruggezonden wordt naar de lens. Als je de belichting van je onderwerp op de standaardwaarde laat staan, zal de sluittijd net zo lang duren totdat de gewenste hoeveelheid licht op de sensor bereikt is. Dat betekent dat het katje overbelicht wordt waardoor de lichte delen op de kop uitgebeten raken en alle detail verliezen. In geval van een donker getint onderwerp zoals het katje zet ik de belichtingsmeter één of twee streepjes (stop) lager waardoor de donkere tinten ook donker blijven en de lichte tinten niet overbelicht worden. Je verlengt tevens de sluittijd door iets onder te belichten.

En dan is er natuurlijk ook nog het aktiemoment dat soms maar een fraktie van een seconde duurt zoals op de foto hieronder waarbij het katje aan het sprietje ruikt. Je moet dan razendsnel een goede compositie bepalen, en daarin schiet de foto dan ook net tekort doordat ik een stukje van de oren mis.

 

Ruikertje.

 

1

 

 

Op de uitkijk.

 

 

2

 

 

Ooooow wat kijk ik scheel.

 

 

3

 

Stoïcijns.

 

 

4

 

 

En nou ga ik springen.

 

 

5

 

 

Hahaaaaaa moet je die vent achter die zwarte doos nou eens dom zien kijken.

 

 

6

Geplaatst18 juni 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

29 Reacties op “De wijde wereld in II

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Update onzichtbaar ?

  Like

 2. Voor miju is de update wel zichtbaar ! De foto’s zijn weer supermooi ! Je hebt er een echt leerzaam verhaal bijgezet. Het wordt tijd dat ik mij daar ook eens meer in ga verdiepen. Ik gebruik nog te veel de automaatstand.

  Like

 3. Je update is voor mij in elk geval te zien Henk. Ook dit zijn weer hele leuke en mooie opnamen.Groeten van Edward.

  Like

 4. Ik zag je update net dat ik plaatste en opeens was hij verdwenen , Maar nou is hij wel zichtbaar Weer schitterende foto’s Henk van de lieve schatjesVr Gr Janny

  Like

 5. Komt vaker bij me voor dat een update van mij onzichtbaar is in het netwerk, ook hier duurde het even maar meestal springt ie toch na een tijdje tevoorschijn

  Like

 6. Een echte aanrader John. Een spiegelreflex in automaatstand heeft weinig meerwaarde boven compact

  Like

 7. Nu weet ik niet meer welke de mooiste zijn, dit is ook weer echt geweldig Henk en wat een prachtig driekleurtje! Je maakt echt super dierenfoto’s, wat een dotje en wat een verschillende snoetjes kan zo’n ukkie trekken, ik ga nog effe kijken ze zijn zo mooi en ook je onderschriften zijn weer leuk! Op de onderste foto is het toch echt lachen.Liefs, Ann.

  Like

 8. @Ann: In werkelijkheid zat het beestje te piepen van ongeduld om maar snel van die paal af te mogen hahaaaaa. Beetje flauwekul moet kunnen

  Like

 9. Jeetje Henk………….. de oogjes zijn nog blauw. Zo jong nog. Prachtig. En thnx voor je uitleg. Altijd zeer verhelderend. The never ending book………………………….. Fraai!xsjerrie

  Like

 10. Tuurlijk, maar om zo te zien is het echt lachend poseren! Flauwekul is heerlijk altijd ernstig is echt niet goed voor een mens.

  Like

 11. Hoi, ik vindt de eerste erg mooi, maar dat komt meer omdat het katje in aanvalspositie lijkt te zitten met de haren recht overeind dan beoordeling van de technische kant van de foto. Wat dat betreft zijn ze allemaal mooi.

  Like

 12. Fototechnisch gezien hadden de oortjes er ook op moeten staan bij foto één hoewel ik het niet zo erg vindt omdat de ogen en de snuit tegen het sprietje de blikvangers zijn, en als je goed kijkt zie je dat bij foto drie per ongeluk is scherpgesteld op het sprietje voor de ogen.

  Like

 13. Prachtige foto’s van nog prachtiger poesjes. Ze blijven je bezig houden hé?

  Like

 14. Leuk Mark, dat je ook aktief bent op spaces

  Like

 15. Schitterende foto’s Henk, heel mooi.Groet, Frank

  Like

 16. De foto’s zijn weer fraai, alhoewel 3 iets aan de onscherpe kant is…. en 1 is een actiefoto.. ok… je uitleg is wel interessant… hoewel niet alles opgaat in de f 5.6 stand….(AV) in de A-dep stand is ook veel te bereiken…. ISO-waarde hangt ook af van licht…. maar een te hoge stand geeft inderdaad korrelig effect… Die kun je ook af en toe wel in de auto stand zetten…. en de lichtmeterstand iets lager zetten 1 of 2 stops is veel mooier bij de meeste opnames….vooral bij fel zonlicht….Fotocursus wordt vervolgd…. neem ik aan…Bedankt weer….A la prochaine= tot de volgende keerGroet, Agnès

  Like

 17. Mijn camera heeft geen A dep stand maar ik neem aan dat in die stand alle scherpstelpunten aktief zijn. In dat geval zou de lens veel te veel afknijpen waardoor de sluittijd te lang wordt voor dit onderwerp.

  Like

 18. mmmmm. ik ga het uitproberen…. veel scherptediepte ook in deze stand….probeer het uit….Agnès

  Like

 19. ow henk wat een snoezige pluizige pollewoppies zijn het en echt weer super op de foto ik heb weer genoten en kan weer met een gerust hart gaan slapen na al dit moois gr en knuf pee

  Like

 20. Ach wat zijn ze toch lief en ondeugend he, die kleine poezenbeesten. Je hebt het weer mooi op de foto gezet.Fijne dag!Groetjes,

  Like

 21. Het zijn snoepjes

  Like

 22. lief… en idd ondeugend !

  Like

 23. Ik zie je updates jammer genoeg niet altijd, ‘k kan het dan alleen zien via anderen…

  Like

 24. ’t is lastig om handmatig zo’n dartel klein poesje op de ogen te blijven volgen, maar het is je gelukt, al vind ik de onderste en nr3 niet optimaal maar wel weer schitterend kwa compositie, moment en kleur!Ik heb je verhaal aandachtig gelezen en je hebt het prima verwoord, eigenlijk doe ik het ook zo alleen vind ik het veel te lastig om uit te leggen….Als ik het goed heb begrepen blijven de poesjes in de familie?

  Like

 25. Jawel Sandra, voorlopig zijn ze nog in de familie. Toch ben ik wel blij dat ik van de druktemakers af ben

  Like

 26. De bovenste 2 foto’s zijn voor mij de mooiste!Fijn weekend!Liesje

  Like

 27. De laatste drie en vooral de laatste stelen weer mijn hartje ,,, wat doe je toch met me grinnn echt zal bijna zo’n poesje nemen maar heb mijn handen vol aan Maxx dus genoeg beestenboel in huize Vos ,,, echt knap Henk hoe je deze lieverds zo op de kiek krijgt want ze zullen toch echt niet voor je poseren of wel soms??? Mooi weekend ga je nog op stap een nieuw projektje? Adios Amigo ,,,PS: krijg géén updates van je 😦

  Like

  «»Vosje«»
 28. kan niet kiezen hoor vind ze weer top

  Like

 29. Wat een lief model heb je gevonden Henk .Prachtige opname,s .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.