Flitsende Lelies   38 comments

Flitsende Lelie’s.

 

Deze lelie’s staan bij mij in de achtertuin te bloeien waarvan ik de bovenste foto alweer zo’n twee weken geleden gemaakt heb toen alles nog in de knop zat. Mooi dicht bij huis dus en daardoor ook in de gelegenheid om er eens flink mee te experimenteren. Bij deze foto’s heb ik de flitser op afstand gebruikt door middel van een kabeltje tussen de flitsschoen en de flitser. Dit kabeltje is ongeveer anderhalve meter lang en stelt me in de gelegenheid om een onderwerp vanaf verschillende hoeken in te flitsen. Dit flitsen moet overigens wel met minimale flitskracht worden gedaan. Als je te fel flitst worden de kleuren veel te hard en raken lichte delen overbelicht, dat vergt dus wel enig experimenteren. Als je de belichtingsmeter van je camera enkele stops lager zet krijg je een te donker belichte foto. Wanneer je je onderwerp dan vanaf de onderkant inflitst krijg je dus een donkere achtergrond waaruit je onderwerp oplicht.

 

 

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

5

 

Geplaatst29 juni 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

38 Reacties op “Flitsende Lelies

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Een flitskabel is OK…. die heb ik ook… maar zo’n transmitter is wel weer een hele uitgave en wat is de meerwaarde….2, 4 en 5….. zijn wel weer heel mooi….Agnès

  Like

 2. Grandioos mooie foto’s Henk, ik ben vanmiddag ook nog even aan het foto knippen geweest, maar ik geniet hier meer van! Heb je nu plantenbakken, of toch maar een stukje tuin genomen? Daar hoef ik voorlopig niet aan te beginnen bij 5 plantjes is de eerste alweer uitgeroeid, even wachten tot dat zwart/bruine monster op houdt met slopen! De knoppen vind ik al geweldig en zo’n achtergrond is wel wat waard, klasse!Liefs, Ann.

  Like

 3. De meerwaarde van een transmitter is duidelijk Agnes. Draadloos, aansturen van meerdere flitsers, en je hebt tevens je handen vrij omdat je de flitser kan neerzetten in de positie die jij wil. Ook het inflitsen van onderwerpen op grotere afstand kan spektaculaire resultaten geven. Ik ga me zeker nog eens zo’n ding aanschaffen

  Like

 4. Ik heb ook nog een stukje achtertuin waar wat bloemekes groeien Ann. Weet jij misschien de benaming van dit bloemetje ?

  Like

 5. Jeetje, de eerste lijkt wel een tekening, fraai hoor.Prachtige lelie trouwens, vind z’n kleur heel mooi tegen het groen en antraciet van de achtergrond.Heerlijk als je een tuin hebt hoor maar mijn tijd komt nog wel….Mooi gedaan Henkie en kijk je een beetje uit met je liesje?Fijn dat de "pleisters" helpen, grinnnnnToedeloe

  Like

  °○°Alexandra
 6. Schitterende foto’s henk!!

  Like

 7. mooi ! deze foto’s van de lelies.

  Like

 8. Ze staan er weer erg mooi op ! Leuk experiment zo met die flitser !

  Like

 9. Het lijkt een aziatisch soort lelie, maar welke het precies is, dat weet ik niet.x, c.e

  Like

 10. zoiets hebben we zelf ook in de tuin 😉

  Like

 11. Henk hier Ann oet Buitenpost, laat Klazien maar zitten die is oud genoeg om te rusten. Je vaste plant is een Hemerocallis (waarschijnlijk "fulva"), het is een daglelie en dus niet verwant aan de lelies…….grinnn……… Maar het voordeel is dat er weinig ziektes voorkomen bij deze plant het is alleen uitkijken voor de uit (ja natuurlijk) Amerika overgebrachte Hemerocallis-galmug, als je kleine vliegjes ziet op een bloem, deze dan verwijderen voordat het mugje alle bloemen en knoppen heeft veroverd. Er bestaan duizenden soorten van de Hemerocallis en er zijn zelfs clubs van. Als bij jou de bloem één dag bloeit en dan verwelkt is het absoluut de Hemerocallis van deze plant hou je heel lang plezier ze bloeien maar door tot ongeveer in augustus.

  Like

 12. Ik had ‘m bij jou ook al gezien c.e. Exact dezelfde.Weer helemaal geweldig Ann, bedankt voor je info. Dezie bloempies blijven inderdaad lang doorbloeien en ik heb ‘m al jaren

  Like

 13. Die Ann, die weet veul, knap hoor.

  Like

  °○°Alexandra
 14. Inderdaad vreseluk veul. Het enige echte kruidenvrouwtje uit Buitenpost

  Like

 15. Ann heeft helemaal gelijk. Dat heb je gewoon als je in hetzlefde dorp woont als waar de Kruidentuin zich bevindt. Een daglelie.Mooi op de fofo gezet ook. Hoe lang ben je nou bezig met zo’n experiment Henk?xsjerrie

  Like

 16. *Bloos* dames en heren bedankt, maar ik weet nog veel meer NIET boeken een gedeelte van de naam en je komt er wel achter, alles onthouden doe ik niet meer maar zo kan het ook, als je maar een beetje weet dan kom je eruit. Sjerrie heeft niks met De Kruidhof te maken hoor, ik heb ook in Alkmaar, Apeldoorn en Leeuwarden gewoond, wel altijd heel veel met bloemen en vooral kruiden in de weer geweest.

  Like

 17. Ik ben toch wel bijna anderhalf uur bezig geweest met deze foto’s en heb ongeveer 40 foto’s gemaakt waarbij ik de flitser onder allerlei hoeken heb geplaatst. Was echt leuk om te doen.

  Like

 18. Je hebt er schilderijen van gemaakt Henk! Mooi dat je deze opnamen in je eigen tuin kon maken,dat is wel zo rustig,en je word niet door wilde Hooglanders achterna gezeten.

  Like

 19. Ja, Henk, dat geloof ik graag die tijdsinvestering en het aantal foto’s met de flitser….. maar er staan weer een paar prachtige foto’s hier….Echt heel mooi…..

  Like

 20. Heel mooi gedaan Henk, vooral de onderste spreekt mij het meeste aan. Ik flits ook vaak gewoon bij daglicht om mooiere kleuren en een donkerdere achtergrond te krijgen, mijn flitser zit echter hartstikke vast op de camera…..maar ik kan m wel instellen.

  Like

 21. Prachtige foto’s, Henk!Je maakt de bloem nog mooier, dan het al is.Groeten, Liz@

  Like

 22. Prachtige foto’s Henk. Dat inflitsen is een techniek die toch enige ervaring/experiment vereist. Dat heb je hier prima gedaan.

  Like

 23. Vooral een kwestie van experimenteren Mark. Flitslicht moet zo subtiel mogelijk worden toegepast om harde kleuren en overbelichting te vermijden.

  Like

 24. De witte lelie is mijn favoriet maar deze kleur doet het zo goed in de tuin. Ik had ze ooit in een vaas staan die op een witte tafel stond…..wat een misser want de stampers en meeldraden geven af, poeder en vocht, en dat valt dan op de witte tafel en dat krijg je er bijna niet meer uit. Daar moet een witte tornado overheen om het weer goed te krijgen. Ga dus niet met een mooi shirt aan in de bloemen hangen…dan helpt zelfs Vanish niet….bij andere vlekken trouwens ook niet 😉 dus je bent gewaarschuwd. Ik vind dat je er mooie schilderijen van hebt gemaakt….heel smaakvol. Mag ik er een aan de muur hangen?

  Like

  • Ilona •
 25. Je mag er van mij eentje voor eigen gebruik aan de muur hangen Ilona. Mocht je ‘m op A3 willen kan je ‘m op ware grootte krijgen

  Like

 26. Henk, Je hebt de gave om foto’s tot leven te brengen een foto is geen foto meer maar pure kunst

  Like

 27. Hele GROTE bloos

  Like

 28. jaaa henk daar was ik weer en tis precies zoals rita zegt je kan ze bijna voelen ruiken en aanraken dus weer heel mooi gedaan de onderste foto trekt mij het meest omdat die rust uitstraald uh zo beschrijf ik het hoor hahaha gr en knuf pee

  Like

 29. Dit zijn puur klassieke toppertjes ,,,

  Like

  «»Vosje«»
 30. Hallo Henk, ik sluit mij aan bij alle positieve reacties!Errug mooi dus!Groeten, Liz@

  Like

 31. Lief Henkje lees ik nou dat je ge-opereerd bent bah bah hoestie nu???? loop je wijdbeens???? grinnnn nee maak grapjes maar weet dat dat mag bij je bedoel eigenlijk te zeggen Veel Sterkte naar voor je ,,, Huggie een aai over je bolletje Noon

  Like

  «»Vosje«»
 32. Ze zijn weer van bijzondere klasse.Groetjes.

  Like

 33. prachtige lelies en nu maar hopen dat het lelie haantje niet langskomt.Een collega spacer heeft zijn hele planten kunnen behandelen dit jaar zijn ze vernield zonde. jouw belichtingsexperiment is zeker gelukt hartsikke mooi. Met recht: bloemenweelde

  Like

 34. bent bah bah hoestie nu???? loop je wijdbeens???? Aan hoesten moet ik even niet denken Noontje auwwawawawawawaaaaaaaww.Je weet toch dat ik altijd wijdbeens loop, dat heeft een reden………grijns

  Like

 35. Arme Henk, niet hoesten, lachen, sporten eigenlijk helemaal niets doen dan voorzichtig foto’s nemen, sterkte en snel opknappen! @Mazza deze daglelies hebben geen last van het leliehaantje in enkele gevallen wel van de Hemerocallis-galmug maar omdat het geen fam. van de echte lelies is, verder bijna geen last van gespuis! Leliehaantjes komen misschien wel langs maar niet aan ;-)))

  Like

 36. Leliehaantjes ? hahaaaaaa. Geen last van hoor, die duiken meteen bij de buren in het Leliekippehok. En gelijk hebben ze. Waarom zou je het met een speklap doen als de biefstuk bij de buren zit ?

  Like

 37. Heel mooi Henk die flitsende lelies.Groet, Frank

  Like

 38. Lelies zijn prachtige bloemen, en jij hebt ze weer heel mooi op de foto gezet.Zouden ook heel mooi als schilderij zijn.Groetjes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.