Kleurloos   20 comments

Kleurloze dennen

 

Voor groter formaat druk F11 en aanklikken

 

Af en toe is het wel eens leuk om foto’s te bewerken in het programma ‘Paint Shop Pro’

De foto hieronder is omgezet naar zwart/wit en contrasten zijn aangepast.

 

1

 

Deze foto is niet omgezet naar zwart/wit zoals hierboven maar grotendeels ontkleurd.

Dat kan je doen door met de schuifjes van alle afzonderlijke kleuren de verzadiging aan te passen.

 

2

 

Deze foto is dezelfde als boven maar wel weer omgezet naar zwart/wit waarna een lichte kleurtoon over de afbeelding is gelegd.

Ook is een softfocus toegepast wat de foto toch een beetje creepy sfeertje meegeeft.

 

3

 

Ben benieuwd naar wat jullie van dit soort bewerkingen vinden.

Geplaatst29 november 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

20 Reacties op “Kleurloos

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ik vind ze wel wat hebben, apart sfeertje. Wat heb je ermee gedaan in psp ? Welke versie heb je ?

  Like

 2. iK hou daar van Henk, geeft foto’s iets speciaals iets wat on-echt is maar toch echt!De foto met de verzadigde kleuren vind ik persoonlijk de meest boeiende ,,, toppie!Speel zelf ook graag met die schuifjes grinnn ,,, doeiiiiiii fijne zondag het weer is hier nu ook zowat "Kleurloos"

  Like

 3. Hahaa nieuwsgierig aagje…….Het tot in detail uitleggen van wat ik hier heb gedaan gaat me echt te ver. Ik kan wel vertellen dat een foto na omzetting naar zwart/wit verder bewerkt moet worden door de contrasten te versterken. Je krijgt anders een saaie grijze afbeelding die echt niet prettig kijkt. Dat bewerken van contrasten is minder simpel dan het lijkt en daar heb je goede software voor nodig. Voor het bewerken van contrasten heb ik een speciale plugin gebruikt die werkt onder PSP. Ik maak gebruik van PSP XII

  Like

 4. grin grin ik heb XII op het werk, loopt om de haverklap vast. Thuis X. Ik heb net wat simpele fotobwerkingsprogs gedownload maar dat is het echt niet. Ik zal er wel een plaatsen. Om te griezelen haha. Moet aan mijn opdracht werken anders krijg ik strafpunten. Het is monsterlijk. en de muziek erbij jaagt iedereen het huis uit.

  Like

 5. Nou dat hoe je mijn niet tevragen Henk… ik vind dat allemaal prachtig… het ontkleurde vind ik hier het mooiste…. thnx …Agnès

  Like

 6. Mooi gedaan Henk, de foto’s zijn erg mooi maar wel een stuk grimmiger en de onderste kan meteen als cover voor een spannende detective of horror boek. Als je zo het bos in moet dan is het toch wel eng!

  Like

 7. Heey Annetje, zit te genieten van jou reactie. ‘Grimmig’ is nou precies wat ik graag wilde horen

  Like

 8. Dan kan je toch zien dat ik niet zomaar wat schrijf Henk, het is erg makkelijk om altijd te zeggen prachtig maar ik zeg gewoon wat ik er van denk, toch leuk dat jij dat bedoelde!

  Like

 9. de tweede vind ik nog het mooist,en ook scherpde laatste …ja je moet er een liefhebber van zijn,voor bepaalde onderwerpen kan je het gebruiken persoonlijk geef ik devoorkeur aan 100% natuurlijke fotos.

  Like

 10. Het is zeker leuk om af en toe een beetje te experimenteren met foto’s Henk, je krijgt soms echt verrassende resultaten. In dit geval vind ik de naar zwart/wit omgezette foto prachtig contrastrijk. De foto met softfocus heeft iets mysterieus en vind ik heel mooi.Groeten van Edward.

  Like

 11. Ik vindt dat een foto technisch bekeken er goed uit moet zien. Dus zonder felle overbelichtig of grote dichtgelopen schaduwpartijen. Ook scherp op de lokaties waar je dat verwachten mag en ook zonder de kleurruis die wordt veroorzaakt door veel te hoge iso waarden. Ook witbalans kan je foto maken en breken.Als een foto aan deze voorwaarden voldoet kan je met een subtiele bewerking net even verder gaan om een bepaalde sfeer te benadrukken. Het gaat me dus altijd om een foto die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Photoshoppen is tegenwoordig razend populair maar als ik zie dat veel fotografen opnames maken die nergens op lijken en ze dan oppimpen zodat de bewerking de foto maakt ben je volgens mij verkeerd bezig.

  Like

 12. Kan texperiment ermee door ? Eerste poging. Zit nu you tube filmpjes te maken in opdracht. Wat duurt dat lang……

  Like

 13. Alleen met technisch kloppende foto’s kun je eigenlijk aan de slag gaan voor iets extra’s, met een mislukte foto gaat dat sowieso niet… je kan willen pimpen wat je wil, maar een(technisch) mislukte foto wordt nooit een hoogvlieger….Naast gewoon fotograferen is de afdeling experiment wel erg leuk om te doen….Toch is niet elke foto geschikt om in zwart-wit te veranderen en als je dat doet dan moet je er ook nog wel het een en ander aan aanpassen. Zo’n foto kan heel gemakkelijk "dood" slaan. Ook Vervagings of ""romantiserende" technieken zijn niet voor elke foto geschikt.Veel experimenteren is overigens wel heel leuk…Vooral voor jezelf….."Art "is a selfish thing…..en heel misschien ziet een ander er ook nog iets in…..(staat bovenaan mijn Space!)Leuk logje en leerzaam….Agnès

  Like

 14. Je kunt er wat van Henk. Ik heb er de ballen verstand van. Die foto met dat creepy sfeertje vind ik persoonlijk wel mooi. Hou van mysterieuze dingen.Groetjes.

  Like

 15. Ben je nou nog steeds aan het bomen??? Als ik het dan toch maar ga zeggen, ik vind de bovenste foto het "mooiste". En de onderste zou zomaar een spook kunnen ronddwalen.Weet je waarom ik zo’n hekel heb aan foto’s van bomen? om dat je ze vaak ook op rouwkaarten ziet staan.

  Like

 16. @ Annelies- Dat mensen graag bomen tekenen of fotograferen is vooral vanwege de "grote aanwezigheid" ervan. Een boom kan wel 4 meter hoog worden en speelt daardoor een belangrijke rol in onze leefgemeenschap. Vogels bouwen er hun nest, korstmossen leven op de stam, schimmels leven op of in de boom. Insecten leven van de bladeren of het hout (o.a. houtworm). Sluipwespen parasiteren weer op deze insecten. Ook is de boom vanwege de vruchten en zaden een belangrijke voedselbron voor o.a. eekhoorns en vogels. En wij gebruiken bomen niet alleen voor voedselproductie(fruitbomen) en gewoon voor de mooiigheid, maar ook voor de productie van timmer- en brandhout.Eigenlijk kun je gewoon niet om een boom heen….Het is een symbool voor leven en dood……

  Like

 17. Ja Agnes, zo kan je het ook bekijken….je kan niet leven zonder bomen….ze geven ons zuurstof…..Maar…ik vind ze toch mooier om te zien als ze groen zijn. En dan niet met bosjes in een bos bij elkaar. hahahet is dat ik vaker in het bos kom voor mijn hond, maar anders maak ik toch liever een wandeling langs het strand…..lekker open en ruimtelijker.

  Like

 18. hele ‘onwerkelijke’ foto’s zijn het geworden waarvan ik de bovenste toch echt het mooiste vind. Ik vind bossen niet eng, ook niet als je ze bewerkt haha!

  Like

 19. ooh ja hier was ik toen kwam er wat tussen. ik moet zeggen dat dit jaargetijde en de lage zon er al vaak voor zorgt dat kleuren lijkne te verdwijnen. dat maakt dit seizoen ook zo somber. En Wat zie je als je een goeie haloween horrorfilm kijkt, juist die zwarte bomen en omgeving lekker griezelen. De bovenste vind ik wel mooi maar de achtergrond lijkt te helder voor het sfeertje. De middelste geeft dit wat meer aan maardie onderste vindt ik echt luguber met net dat beetje blauwig grijs. en die waas erover. ja om te griezelen.

  Like

 20. Je hebt goed naar de foto gekeken Marion. Het licht bij de bovenste foto is inderdaad iets te sterk. Zou mooier zijn geweest als er meer bewolking was of een vroeg of laat tijdstip op de dag

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: