Winter in Staphorst IV Het oude werktuig   27 comments

Winter in Staphorst IV  Het oude werktuig

 

Dit antieke landbouwwerktuig stond een stukje van de weg in een weiland en dit onderwerp leek me heel geschikt om het verschil in perspectief eens duidelijk te laten zien tussen groothoek met een brandpuntsafstand van 24 mm en 14 mm zoals die is bij de extreme groothoek.

 

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

Bij deze opname heb ik 24 mm gebruikt

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

 

1

 

Voor deze opname moest ik over het hek klimmen omdat je met 14 mm bijna in je onderwerp moet kruipen om de dieptewerking optimaal te benutten. Was ik voor het gemak maar even vergeten dat er een door de stuifsneeuw dichtgewaaide sloot achterlangs liep, rare gewaarwording als je ineens tot je kruis in de sneeuw staat, en wederom heeft m’n toestel een glijpartij overleeft.

 

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

Voor deze opname is de 14 mm gebruikt

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

 

2

 

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

De eerste opnames zijn vanuit RAW formaat op de reguliere wijze afgewerkt. Hoewel ik niet van extreme bewerkingen hou met vreemdsoortige digitale filters vindt ik het wel weer mooi om een foto vanuit TIFF of RAW formaat om te zetten naar een psuedo HDR en dan aan de schuifjes voor bijvoorbeeld licht, contrast en kleuren te trekken. Levert soms verrassende resultaten op.

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

 

3

 

 

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

 

 

4

 

 

><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><

 

 

5

Geplaatst27 december 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

27 Reacties op “Winter in Staphorst IV Het oude werktuig

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Wauw zijn dat Color filter ipv B&W ? Wat een verschil. Ik vind die oude werktuigen prachtig, staan ze niet te verkommeren in weer en wind ? 3 & 4 zijn onaards maar prachtig. ’t Is alweer voorbij de winterpret. Donkere luchten hier vol regen en kwel.

  Like

 2. Weer mooie foto’s Henk , de eerste en de tweede vind ik het mooistVr Gr Janny

  Like

 3. Mooi om die verschillen zo te laten zien ! Ik vind de 2e en de 3e het mooist. Keken ze je niet raar aan toen je met een nat kruis over straat liep ? haha!

  Like

 4. Hoi Henk ik lees dat je een beetje nat bent geworden hihihi…. maar je bent niet de enige ik wou ook een foto schieten bij het water en was vergeten dat ik op ijs stond en dat ging dus ook mis. Tot aan mijn bovenbenen erin gelukkig kwam ik er weer makkelijk uit.Leuk dat je eens laat zien wat je allemaal met kleuren kunt doen.

  Like

 5. Heey beste spacer………volgens mij is sneeuw toch echt kurkdroog hoor, vooral als het vriest. M’n schoenen zaten wel vol maar als je die snel uitdoet en schoenen en sokken afklopt blijf je toch echt droog. Als de bewoners van deze boerderijen mij voorover hadden zien duiken in de sneeuw had ik ze denk ik nog horen lachen. Moet er potsierlijk hebben uitgezien.En ik neem aan dat jij er niet helemaal droog vanaf kwam Godfried. Koud hé……… dat water hahaaaa

  Like

 6. Alle foto’s van deze oude hooischudder hebben iets aparts en ik vind ze eigenlijk allemaal mooi, ik kan geen keus maken maar door de diversiteit van de foto’s zijn het nu telkens heel andere foto’s.Liefs, Ann.

  Like

 7. Mooie foto’s Henk. En wat leuk om te zien hoe verschillende kleureffecten de foto een hele andere sfeer geven. De 3e foto vind ik heel mooi.Groetjes,

  Like

 8. Foto1 is mijn favo en als je daar geen prijs mee wint dan weet ik het ook niet ,,, Ik snap dat jij nog naar zo’n lekker wit dekentje verlangt je maakt daar prachtige aparte foto’s van Henk ,,, ik ben wel blij dat die glibberige rommel nu weg is, alhoewel ik graag keek naar het witte sprookjesachtige landschap e.d. ,,, mooie dag&liefs

  Like

 9. De foto’s zijn weer prachtig…maar wat is het wit bij jullie, de wens van iedereen een Witte kerst!Hier in brabant is bijna alles weg…regen regen en nog eens regen.

  Like

 10. was weer even genieten van jouw fotos wat een verschil in kleur zo maar weer super scherp hier is de sneeuw nu aardig gesmolten heerlijk

  Like

 11. De 3e foto ziet er het "wamste" uit. De 1e foto is het mooiste.

  Like

 12. Toch grappig dat ik hier lees dat bij sommige de eerste foto het meest aanspreekt.Ikzelf ga helemaal voor de groothoekopname, foto twee dus.Leuk en voor mij natuurlijk interessant om te lezen wat jullie voorkeuren zijn.Natuurlijk weer veel dank voor jullie reacties

  Like

 13. Ik vind nummer 2 erg mooi en ook de zwart-witte aan het eind… maar ja.. dat is mijn ding… 3 en 4 vind ik aan de rode kant…. Ja… nummer 2 is echt heel erg mooi….Agnès

  Like

 14. Ik kan het apparaat niet helemaal thuisbrengen maar vind eigenlijk foto 4 het mooist.

  Like

 15. Het is toch interessant om te lezen hoe iedereen weer anders naar een foto kijkt, en de voorkeuren uiteen lopen. Het is een mooi onderwerp,en leuk dat je de verschiilende mogelijkheden laat zien Henk. Mijn favoriet van deze serie is de laatste opname.Groeten van Edward.

  Like

 16. nr. 2 voor mij…… was er geen voorbijganger die even van jou een foto had kunnen maken toen je in die greppel gestapt was?

  Like

 17. @Sandra: Beetje jammer Sandra. Ik had gehoopt dat iemand weet wat dit voor een werktuig is.@Sandra: Dat had inderdaad een hilarische foto kunnen opleveren.

  Like

 18. Ann heeft het antwoord toch gegeven ? Ik ken het ook nog van vroeger. Werd tgetrokken door de lieve grootoogige Belgjes. Soms de stoom uit hun neus. Die van de melkboer in de winter toch. Heerlijk meerijden was dat ingeduffeld in een geruite deken tussen de boer en boerin in, op weg naar oma. Het vroor dat het kraakte, maar de woensdagmiddagrit was altijd feest. De kar was groen en het paard bruin. Gefascineerd zat ik naar zijn kont te kijken. Of haar kont. Weet ik veel, wist het verschil niet tussen een merrie en een hengst haha. Wel tussen een stier en een koe. De stier had scherpe horens. Een haan en een kip kon ik ook onderscheiden, en een ram en ooi ook (horens!). Ik was een beetje naief, mijn moeder vertelde dat de buurvrouw zwanger was, en ik vroeg me af hoe ze dat wist. Ik vond wel dat ze heel erg snel dik werd. Maar had geen idee wat de oorzaak was. Tot mijn moeder me erop wees. Uiteraard dierf ik niet te vragen hoe die baby eruit kwam, had er zelf een oplossing, voor, kon maar op een manier, langs haar navel, daar zat een knoop. Whoehaha. Zou ik dit toch wel laten staan ???

  Like

 19. De foto,s zijn weer erg mooi nr 1 en 2 hebben mijn voorkeur .Jammer voor ons dat er net niet iemand was om jou op de foto te zetten .Dat was lachen geweest .

  Like

 20. Owwww ja, shame on me. Heb de racties niet goed gelezen Rita, dom dom dom.Leuk verhaal trouwens hahaaa. Ik neem aan dat je nu toch wel weet waar abraham de mosterd vandaan haalt, jij was wel heeeerlijk naief hoor………

  Like

 21. het is een hooi soorteer’machine… maar ook tegelijkertijd een `richelmaker“…….

  Like

 22. Goed dat je het hebt laten staan Murwarita, ook ik dacht tot mijn veertiende dat vanaf de navel er een snede werd gemaakt naar onder anders kon er toch geen kind uit die buik komen? In die tijd was de voorlichting nog maar heel summier, nu weten soms kinderen van 4 al hoe de baby’s geboren worden, maar wat niet weet wat niet deert hoor.Het is toch een hooischudder, gras wordt niet gesorteerd dat wordt geschud totdat het hooi is, maar deze machine kan wel gebruikt zijn als zaaimachine, al staan de tanden daarvoor wel wat ver uit elkaar, misschien wel voor mais, aardappelen enz. richelmakers bestaan niet ;-)))

  Like

 23. Henk wat een vreselijk ongeluk dicht bij jullie op de A28.

  Like

 24. Nog niets over gehoord of gezien Ann. Zal er straks teletekst even op nakijken

  Like

 25. 15 gewone en vrachtauto’s op elkaar gebotst door snel opkomende mist, 2 doden, een aantal zwaargewonden en minder zwaar gewonden, het was echt een ravage, de A28 is op het ogenblik echt gevaarlijk, eerder op de dag ook al een dode bij een botsing wanneer gaan ze nu eens afstand bewaren Henk.

  Like

 26. Heb het gelezen op teletekst, moet wel een hel zijn van scheurend metaal als je daar midden in zit. Mist kan verraderlijk zijn en als iemand op de rem gaat staan is een kettingbotsing zo gebeurt

  Like

 27. Eén twee drie vier………………… hoedje van hoedje van………… Ik vond je eerste al mooi, de tweede beter, de derde (I’m a sucker voor sunstes/rises), vierde ok, vijfde valt af. Grijnsss…. Geef mij maar nr drie. Topper!xsjerrie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: