Scherven & geluk   49 comments

Scherven & geluk

 

Vier identieke opnames van een flessenhals waar bij de bovenste opname met een diafragmawaarde van F2.8 de rand uit een wazige diepte lijkt te komen. Bij iedere opname krijgt de ondergrond meer detail en de onderste laat de ondergrond het duidelijkst zien.

Mijn fotografisch oog kijkt het prettigst naar de bovenste opname waarbij ik m’n fantasie de vrije loop kan laten.

In het dagelijks leven heb je meer aan wat vario focus zoals bij de onderste opname, dan zie je waar je loopt en wat er om je heen gebeurt.

|>————————————————————————————-<|

Diafragma F2.8

|>————————————————————————————-<|

sized_2010-01-15 Flessenhals F2,8

|>————————————————————————————-<|

Diafragma F8.0

|>————————————————————————————-<|

sized_2010-01-15 Flessenhals F8.0

|>————————————————————————————-<|

Diafragma F18

|>————————————————————————————-<|

sized_2010-01-15 Flessenhals F18

|>————————————————————————————-<|

Diafragma F32

|>————————————————————————————-<|

sized_2010-01-15 Flessenhals F32

 

|>————————————————————————————-<|

 

 

Geplaatst19 januari 2010 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

49 Reacties op “Scherven & geluk

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ja cool, diafragma…. je laat nou heel prettig de verschillen in diepte zien.Is dat je eigen glasbak 😉

  Like

  °○°Alexandra
 2. Ik reageer op de muziek, kreeg beetje brok in mijn keel!Love&Peace!

  Like

 3. Phil collins een van mijn favorieten….bijna alle muziek van hem…True colors een van de mooiste voor mij…en dan je foto’s hihi geef mij de onderste maar…lekker duidelijk…@ Vosje snel de brok doorslikken en verder gaan!

  Like

 4. Van diafragma heb ik geen kaas gegeten. Muziek en de beelden zijn ontroerend!

  Like

 5. Lessons in photography….Subject: diaphragm…met dezelfde lichtwaarden?Agnès

  Like

 6. Mooie foto’s Henk en de bovenste daar kan je inderdaad alle kanten mee op, hoe meer naar beneden hoe duidelijker het beeld wordt, maar dan is er niets meer wat overgelaten kan worden aan de fantasie. Een mooi nummer heb je erbij gezet, maar wel heel trieste beelden, en we kunnen er niets aan doen!Liefs, Ann.

  Like

 7. Hoe mooi kapotte flessen kunnen zijn. Je moet het alleen maar kunnen zien. Scherven brengen inderdaad geluk

  Like

 8. hele leuke fotos,geef mij de tweede maar,net wat ruimte voor ideen en je kan zien wat het is.

  Like

 9. Fotocursus voor gevorderden-2de foto’s zijn niet leuk…. wel mooi om te zien wat je met een andere diafragmawaarde kan bereikenof niet…toch apart… want met zo’n andere waarde krijg je ook een ander lichtbereik…

  Like

 10. Daar is aardig wat wijn doorheengegaan? Haha, Leuk log, ik heb het voor mezelf ook us zo gedaan, gewoon om te verschillen te zien.xsjerrie

  Like

 11. duidelijke taal, duidelijke beelden. Vind de bovenste het leukst.

  Like

 12. Leuk dat je het effect van veschillende diafragma instellingen laat zien Henk, voor mij is de bovenste opname toch ook het aantrekkelijkst.Groeten van Edward.

  Like

 13. Goh… wat meningen toch kunnen verschillen… ik vind er geen bal aan…. wel leuk om de verschillende instellingen te zien.. maar misschien dan met een ander onderwerp….

  Like

 14. Ik weet niet of scherven geluk brengen, wel dat je je vingers open hebt voordat je het weet. Het zijn twee lege wijnflessen sjerrie maar die heb ik niet in één avondje leeggeslobbert. De belichting is op alle foto’s dezelde Agnes maar door de steeds langere sluittijden bij grote diafragmawaarden worden de lichtere delen in de foto verder uitgelicht.Natuurlijk weer bedankt voor jullie belangstelling en reacties.

  Like

 15. Zal ik dat dan maar geloven? Wel grappig dat jij wijn drinkt, de meeste mannen die ik ken drinken bier.

  Like

 16. Ik vind ze allemaal niks, maar de laatste is dan wat dat betreft(uitlichting) het mooist….

  Like

 17. Moet er ook nog steeds aan wennen sjerrie. Wijndrinkende kerels waren in mijn ogen maar mietjes hahaaaa.Tips graag Agnes : wat kan ik verbeteren aan deze opnames ?

  Like

 18. Henk, volgens mij is de eerste foto datgene wat je ervan ziet als je wel alle twee de flessen in één avondje en ook te schielijk hebt leeggedronken, grinn.

  Like

 19. Toch altijd leuk om al die reakties door te lezen.Ik denk dat Agnès gaat zeggen dat je gewoon geen scherven/flessen moet gebruiken om een leuk plaatje te creëeren ,,, fun!

  Like

 20. Truste Henk ik ga mijn holletje in ,,, ciao

  Like

 21. Ik denk dat de alcoholist alleen gefocust is op de flessenhals waar dat pijnverzachtende vocht uitkomt.Z’n naaste omgeving ziet meer de scherven

  Like

 22. De titel had in mijn geval : "Geluk Scherven Geluk" kunnen zijn, kan dat ook?

  Like

 23. De meeste vosjes zijn ’s nachts aktief, toch ??Welterusten

  Like

 24. Ook dat kan Benona. Iedereen kan er z’n eigen draai aangeven.

  Like

 25. een idee; als je een andere kleur lamp erboven hang,krijgen de witte stippen op de foto misschien ook een andere kleur?

  Like

 26. Ik heb er geen verstand van, maar heb wel een tip….. Agnes, maak es een fles leeg en doe es gek

  Like

  °○°Alexandra
 27. ik kruip ook m’n nest intot laterrr

  Like

  °○°Alexandra
 28. Bedoel je misschien zoiets Lukas ? http://henkjonkvorst.spaces.live.com/blog/cns!EA1966A131EF33B5!6523.entryHoewel ik in de situatie van een weinglas weer lastiger het effekt kan laten zien van een wisselend diafragma.Ik ga met je mee San……………. Ik bedoel natuurlijk wel naar m’n eigen nestje hé !!!………..grijnzzzzzzzzzzzzzz

  Like

 29. nee niet echt,bedoel iets om die witte vlekken een andere kleur te geven,bij het wijnglas zie ik ook witte stippen

  Like

 30. zijn de fotos met flitslamp gemaakt ? dan zijn ze ook niet te vermijden.

  Like

 31. Henkie, toen ik je eerste foto zag, dacht ik meteen YES! een keer weer totaal iets anders. Geen sneeuw of bomen :-)) Bij de eerste foto dacht ik wat ligt er nu onder die fles? lampjes of iets? op de 2e foto zie je het al wat scherper en zie je dat het ook flessen zijn. En zo zie je het bij elke foto steeds scherper. Ik vind het wel een leuk ogentestje ;-))) De eerste foto vind ik het apparste. Phil Collins is super, maar wel hele trieste beelden….maar That’s just the way it is! So sad….Liefs Liesje

  Like

 32. Glas reflecteert altijd licht. Bij de bovenste foto zie je dat als vlekken door de uitgevaagde ondergrond die je krijgt met een groot diafragma en bij de onderste foto zie je pas echt de schitteringen van de reflecties.Geen flitslicht gebruikt Lukas, daarmee zou de opname helemaal mislukken door het terugkaatsen van het felle licht.Ik zie ook vaak in bijvoorbeeld een dierentuin dat hele hordes fotografen hun flitser gebruiken tegen een glazen afscheidingswand. Dat gaat dus niet werken. Wat je in zo’n geval wel kan proberen is de lens stijf tegen het glas aanduwen en hopen dat je camera niet scherpstelt op een vuiltje op het glas

  Like

 33. Leuk dat je zo aan het spelen bent Henk ,deze oefeningen zijn aan mij niet besteed .

  Like

 34. Henk…. dit was uittesten van het diafragma en de verschillende mogelijkheden….Niet persé "mooie" foto’s….wel verhelderend…maar dan zou je dat ook weer met meer andere plaatjes moeten laten ziendit was nog vrij abstract…flessen en glas…maar gewoon doorsnee..een kind met een hondof met een pony..gewone alledaagse dingen…verschil van diafragma in dat soort situaties….met glas is lichtinval toch alweer een geval apart…een vergevorderd stadium…ik zit even hardop te denken….

  Like

 35. Bij deze een leuke opdracht voor jou Agnes.Ben benieuwd

  Like

 36. Wil ik best doen hoor…maar dan even geduld…..Heb het heftig druk…maar ik pak dit aan….Agnès…

  Like

 37. Nu ben ik toch erg benieuwd hoe je een pony zo kan nemen, eerst het kruintje en langzaam aan het lijf…. grinnn…….

  Like

 38. Kind, hond of pony zullen toch een beetje moeten stilstaan en bij een afgeknepen diafragma zal je zeker vanaf statief moeten werken om het verschil in scherptediepte goed te kunnen laten zien. De minste beweging van je onderwerp veroorzaakt dan ook onscherpte bij die lange sluittijden.Het maken van een vaste opstelling is dan veel makkelijker en met de manier waarop ik dit onderwerp met verschillende scherptedieptes heb gefotografeerd heb ik een boodschap, een zekere symboliek willen overbrengen.

  Like

 39. Nee Ann.. dat gaat heel anders worden…Met verschillende diafragma-waarden kom je tot heel andere resultaten voor 1 en dezelfde situatie..Dat is wat Henk hier ook heeft laten zien…maar dat kun je met heel veel verschillende situaties doen….glas is een heel moeilijk onderwerp…het kan veel inzichtelijker worden als je een "alledaags" onderwerp neemt….ik kom er op terug… maar ga nu eerst slapen… moet weer heeeeel erg vroeg op….truste….

  Like

 40. @Henk… die heb je wat mij betreft wel overgebracht…. maar het is ook leuk om nog wat andere situaties op dezelfde manier te laten zien…

  Like

 41. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt Agnes maar het zal in de praktijk nog niet meevallen om dergelijke situatie na te bootsen. Een statief is dan onmisbaar en daarbij kom je dan ook terecht bij een statisch onderwerp. Ik hou dit zelf ook even in het achterhoofd als ik in een situatie ben waarbij ik deze situatie kan nabootsen. Lijkt me een uitdaging

  Like

 42. Henk : een vraag die misschien stom klinkt, maar waarom (reflectie jaja) is het onmogelijk voor me om Al folie te fotograferen ? Het lukt ook niet om kleurige cd’s (misbrandde) te fotograferen in de tuin, terwjl ze het hele kleurenprisma reflecteren in de tuin. Op foto : grijze misbaksels. Kan je toestel dit wel ?

  Like

 43. ow hangen in de tuin om insecten te weren, wepsen haten die dingen en ik wespen…… Niet dat ik er nu last van hebmaar de kleuren zijn mooi en de zon zo schaars, en toch krijgen we door de oude CD’s zonlicht binnen via de noordkant. Grin

  Like

 44. @murwari : Iets dergelijks heb ik nog nooit geprobeert maar ik heb wel eens een close up gemaakt met een CD die ik heb belicht met een ledlamp http://henkjonkvorst.spaces.live.com/blog/cns!EA1966A131EF33B5!10168.entry Ik denk wel dat de zon enorm veel licht terugkaatst op een CD, bijna als een spiegel. In dat geval zou je de belichting heel erg donker moeten instellen om de kleuren te kunnen pakken. Aluminium kan je leuk gebruiken als achtergrond bij bepaalde opstellingen waarbij je een korte scherptediepte hebt zoals bij de flessenhals. Met een beetje experimenteren kan je fantasierijke achtergronden maken. Je moet alleen niet flitsen op aluminium omdat het net als glas alles terugkaatst

  Like

 45. Ja Henk, ik heb het op "de harde schijf" opgeslagen… zit met stapels correctie nu , maar probeer er iets mee te gaan doen… lijkt me heel erg leuk… Agnès

  Like

 46. Mooi experiment, ik vind zelf de onderste ook wel mooi. Een rijstebrij van glas !

  Like

 47. jammer deze heb ik weer gemist zijn heel erg scherp henk en weer veel fantasie gebruikt moooooi

  Like

 48. Henk, dit is ook een hele (goede) tijdsbesteding geweest.Met een "paar" foto’s duidelijk maken, wat je met diafragma kunt doen.’k Heb verschillende reacties gelezen en vind dat je erg goed geslaagd bent!En een verrassend onderwerp hebt gekozen!

  Like

 49. ow henk natuurlijk is alles weer gezegt en valt er voor mij niks meer te zeggen dan goed gedaan jochie ,top , heerlijk om je kunde te kunnen zien helaas ben ik niet meer zo aan de foto kwa kwaliteit dan , heb je nummer that s just the way it is geluisterd en natuurlijk bekeken maar deze softie word er zeer droevig van en ja de waarheid is hard en zo is het , ik kan er uren over doortyppen hahahah zal het niet doen hoor gr en knuf pee

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: