Vlasbaardje   14 comments

Vlasbaardje

Probeer maar eens een Friesch paard bij hard daglicht te fotograferen.

Of de details lopen volledig dicht, of je krijgt lelijke uitgebeten plekken door

overbelichting en soms ook een combinatie van beiden. Met een warm avondzonnetje

in je rug lukt ‘t wel maar je zou hier niet meer zeggen dat het om een zwart paard gaat.

De foto kan omgezet worden naar zwart/wit en zo vindt ik ‘m eerlijk gezegd mooier.

 

>-<

 

1

 

>-<

 

2

 

>-<

Geplaatst29 mei 2010 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

14 Reacties op “Vlasbaardje

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Henk, ik weet het niet die in kleur heeft wel een bepaalde aantrekkingskracht… de kleuring van het licht is daar ook veel sterker… de zwart-witte heeft dat effect van het licht niet zo.. ik vind hem ook mooi , maar heeft minder couleur locale…als ik zo vrij mag zijn…nee, die in kleur vind ik toch sprekender….

  Like

 2. @Agnes: Ik kan me voorstellen dat je er zo tegenaan kijkt maar als je als fotograaf een pikzwart paard in een bruine tint op de foto ziet ben ik niet tevreden.In een programma waarin je met lagen kan werken zou je de zwart/witte afbeelding over de kleurenafbeelding heen kunnen leggen en met het wisgereedschap de omgeving van het paard kunnen wegpoetsen zodat alleen het paard zwart wordt en z’n natuurlijke kleur terugkrijgt. Ben er mee bezig geweest maar het is mij teveel gepruts en heb er het geduld niet voor

  Like

 3. Het zijn beide pracht foto’s, Henk het paard heeft ook een heel mooi hoofdje. Het Friese paard wordt dan wel zwart genoemd en bij bepaald licht lijkt dat ook zo maar buiten hebben ze allemaal een roodgloed, alleen op stal of in een manege lijken ze echt zwart maar als je ze dan zelf op de foto zet is er best kans dat het toch nog een zwart paard met een tintje wordt. Deze Fries is overigens wel erg voskleurig, misschien gefokt met een ander ras. Een heel prettig weekend gewenst,liefs, Ann.

  Like

 4. Of het een kruising is zou ik niet durven zeggen Ann. Toen ik er bezig was kwam de boer het paard ophalen omdat ze op het punt stond een veulen te krijgen en ik neem aan dat ze inmiddels weer in dezelfde wei staat met een kleintje.Wat de roodtint betreft zou je best gelijk kunnen hebben. Ik vond het wel heel frappant dat het paard zo’n dergelijke bruintint kreeg in het licht van de ondergaande zon

  Like

 5. Wat leuk Henk een veulentje, jammer dat je daar niet bij mocht zijn en overigens kan dat wel de hele nacht duren en dat is dan wel errug lang. En natuurlijk heb ik gelijk we hebben heel wat Friese paarden gehad en allemaal hadden ze een roodtint als er bepaald licht op scheen, als ik geen gelijk heb dan hadden wij zeker toch verkeerde paarden ;-)))

  Like

 6. ik vind ze allebij prachtig de tweede straalt wel meer rust uit vind ik persoonlijk mooi en kompleet koppie op foto gezet echt weer skitterent hihihi gr en knuf pee

  Like

 7. Is mijn reactie weg, zeker vergeten op toevoegen te klikken. Ha. Mooie foto’s Henk en dat vlasbaardje? Dat zijn voelharen.

  Like

 8. Wat een mooi hoofd heeft dit paard zeg, maar het is idd wel vreemd een zwart paard dat bruin lijkt.

  Like

 9. heel eerlijk,vind beide niets maar dat is smaak,foto technis weet ik het niet te kort verstant van.neem later maar eens een foto van het gehele paard met zijn veulen met de vermelding dat het om dit paard gaat.

  Like

 10. echt zwart bestaat nauwelijks in de natuur, het is altijd heeeel donker bruin dus bij oplichten heb je altijd bruintinten. Maar waarom zou dat niet mogen…Ik snap je probleem maar al te goed, bij koeien heb je hetzelfde.Ik vind alleen de oren niet zo vriendelijk staan maar met het verhaal dat ze op het punt staat een veulentje te krijgen, dat veranderd de zaak volledig. Ik ga overigens voor de zwartwit foto, de kleur vind ik wat te licht, maar ik hou dan ook erg van donkere foto’s…..

  Like

 11. Prachtig hoofd heeft dit paard, had wel nog nooit van een Vlasbaardje gehoord.Mooie foto`s, alhoewel ik kleur toch nog altijd mooier vind.

  Like

 12. Het zijn allebei mooie afbeeldingen Henk, maar de zwart/wit spreekt mij toch het meest aan, die is naar mijn smaak rustiger voor het oog, heel gewoon…..prachtig!Groeten van Edward.

  Like

 13. Ik vind beide foto’s schitterend moet aan het paardje Benona denken 😉 Wat ik vooral zó mooi vind is de glimlach op het gezicht, ze/he is echt blij je te zien zo te zien!LiefsNoon

  Like

  «»Vosje«»
 14. Ik vind ze allebei erg mooi. Maar de zwartwit heeft ook wel iets nostalgisch, past ook wel bij dit oude paardenras,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: