Licht, kleur & contrast met HDR   26 comments

Licht, Kleur & Contrast met HDR

 

>—————————————-<

Van deze hooibaal in het vlakke landschap heb ik opnames gemaakt vanaf statief.

De bovenste opname is één foto die optimaal is belicht voor zover dat mogelijk is met tegenlicht.

>—————————————————————————————<

 

2010-08-13 Hooibaal 01

 

>————————————————————————————–<

Bij deze opname kwam het statief van pas omdat dit een samengestelde foto is uit drie opnames.

foto 1 optimaal belicht ….. foto 2 onderbelicht ….. foto 3 overbelicht.

Met een speciaal programma voeg je deze 3 foto’s samen waarbij het programma uit de 3 foto’s

de optimale belichting pakt voor alle gebieden op de samengestelde foto waarbij je heel veel vrijheid

hebt in de afwerking van de opname. Deze opname heb ik zo subtiel mogelijk afgewerkt (tonemappen)

met zoveel mogelijk behoud van de natuurlijke uitstraling van licht, kleuren en contrasten

>———————————————————————————-<

 

2010-08-13 Hooibaal 01 HDR

 

>———————————————————————–<

Met deze techniek kan je het afwerken van een foto net zo dol maken als je wil.

Bij deze afwerking heb ik flink aan de schuifjes getrokken voor een surrealistische uitstraling.

En geloof me maar dat het nog veel extremer kan.

Het samenstellen van afzonderlijk belichte foto’s met deze techniek noemt men “HDR” (high dynamic range) 

Benieuwd naar welke versie jullie voorkeur gaat.

>——————————————–<

 

2010-08-13 Hooibaal 01 HDR Extreem

 

>——————————————————————————–<

Geplaatst19 augustus 2010 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

26 Reacties op “Licht, kleur & contrast met HDR

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Zoek de verschillen…pfftttAls ik ze zo bekijk ben je er s’morgens mee begonnen, toen de middag en in de avond de laatste gemaakt hihiMaar mooi de uitleg…whoehahahaha al snep ik er helemaal niks van Doei doei

    Like

  2. hee henk nou als je het mij vraagt bereik je ook met picturemanager dergelijke resultaten een hoop schijfjes heen en weer zetten en dan heb je ook allerlei verschillende scherptes en contrasten ook op kleur kun je selectren ,in dit geval gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar foto 2 niet te donker en niet te licht zo zijn de wolken vind ik persoonlijk dan het mooist ook kwa de diepte in kijken komt het beter tot zijn recht gr en knuf pee

    Like

  3. Oeii..pfffff..hier nog zo’n leek.Maar ik heb de foto’s goed bekeken en persoonlijk vind ik dan nummer 3 het mooist.Vraag me niet waarom,waarschijnlijk door de kleuren.Groetjes van Corry.

    Like

  4. De lucht op foto 3 is natuurlijk prachtig maar als ik naar het hele plaatje kijk ga ik voor foto 2. Ook al een mooie lucht en de rest is er nog niet te donker.Het is trouwens wel handig om een reaktie even te kopiëren voordat ik op toevoegen klik, want het lukt weer es niet geweldig.

    Like

  5. Ik heb er de baalen verstand van, maar als ik het mag zeggen vind ik de onderste het mooiste. Dat komt door de lucht op de achtergrond.

    Like

  6. Totaal geen verstand van alle termen, maar ook ik vind de onderste foto het mooist dat ellendige brok plastic lijkt gewoon mooier door de kleuren van de lucht. Liefs, Ann.

    Like

  7. Het grappige bij deze foto is voor mij dat op moment dat ik met de foto bezig was de boer met z’n trekker het land kwam oprijdenom die dingen op te halen. Hoofdschudden vroeg ie aan mij wat ik nou toch eigenlijk in zo’n stomme baal zag……Ga toch eens wat moois op de foto zetten man….!!!!

    Like

  8. De HDR techniek is mij bekend Henk, en je kunt er inderdaad hele mooie dingen mee doen. Jou vraag is best wel een beetje lastig, want daar komt natuurlijk de persoonlijke smaak om de hoek kijken. Ik ga toch voor foto nr.2, die is wat zachter, nr. 3 vind ik net iets hard.Groeten van Edward.

    Like

  9. Je schiet 3 exact dezelfde foto’s…. Omdat de foto’s later over elkaar heen worden gelegd moet je wel een statief gebruiken om precies dezelfde foto’s te krijgen. Ook mag er op het beeld niets bewegen, alles moet dus stilstaan, het mag dus ook niet waaien ivm bewegende takken e.d.

    Like

  10. Het enige verschil tussen de foto’s is de belichting die je bij iedere foto apart instelt. Bij de onderbelichte foto komt de lucht goed uit de verf, bij de normale belichting krijg je een gemiddelde en bij de overbelichte foto komt de grond het best uit de verf.

    Like

  11. je opent de 3 foto’s in het HDR programma en de software maakt er één foto van waarbij voor de lucht de onderbelichte foto wordt gebruikt en voor de grond de overbelichte foto. Voor de rest wordt de foto gebruikt met de gemiddelde belichting. Dat is het principe van deze techniek.

    Like

  12. Volgens mij kan ik het niet eenvoudiger uitleggen. Je hoort de laatste tijd veel over HDR, dus misschien wel interessant om er toch iets over te weten.@Edward, Het gaat ook over persoonlijke smaak en ook voor mij komt foto 2 het meest natuurlijk over en probeer ik HDR te gebruiken om een optimaal belichte foto te krijgen zonder de natuurlijke uitstraling geweld aan te doen

    Like

  13. Ik dook even weg … bang dat die ingepakte-hooibaal mij zou verpletteren.Dus goede foto’s ,,, optimaal!

    Like

  14. Jij schrijft dat je de belichting voor elke foto apart instelt, is het niet handiger om bracketing te gebruiken?

    Like

  15. Helemaal gelijk Edward, op die manier werk ik ook maar om het verhaal begrijpelijk te houden voor iedereen wilde ik die term niet gebruiken

    Like

  16. Helemaal gelijk Edward, op die manier werk ik ook maar om het verhaal begrijpelijk te houden voor iedereen wilde ik die term niet gebruiken

    Like

  17. @vosje, Dat is het leuke van deze lens, die haalt de verhoudingen een beetje overhoop waardoor die baal je lijkt te gaan pletten

    Like

  18. Daar heb jij weer gelijk in Henk.

    Like

  19. Knap Henk, zo kun je echt kunstwerken maken. Ik heb al veel over deze techniek gelezen maar nog niet veel van gebrouwen ha !

    Like

  20. Mijn voorkeur gaat naar de laatste, Henk. Lekker aan de schuifjes trekken geeft af en toe een knap resultaat. En dat heb jij met die laaste wel bewezen. Overigens een knap perspectief bovenop.

    Like

  21. Trouwens, zoals jezelf al aangeeft geeft de tweede foto het meest realistische beeld zoals hij door onze ogen gezien wordt en vervolgens door onze hersenen omgevormd zodat de belichting net zo is als op de foto. Dat merk je dikwijls dat een camera niet werkt als ons oog en onze hersenen. Daar heb je dan HDR voor, hé! Groet,M

    Like

  22. @Mark Mendonck, je zou dus kunnen zeggen dat je met HDR de contrasten die het menselijk oog overbrugtkan benaderen. Toch heb je het nawerken niet altijd in de hand en is het vaak onmogelijk om tot een net resultaat te komen.

    Like

  23. Geef mij dan toch maar nr 3, ik hou wel van extremen, als je dan toch bezig gaat……………..

    Like

  24. Dat vind ik nou net frustrerend: dat je met het oog alles netjes in balans ziet en dat de foto achteraf gezien geen enkel evenwicht vertoont. Onze ogen en hersenen zijn HDR uitgerust avant la lettre zou je kunnen zeggen.In theorie kan ik het wel allemaal bevatten, maar de praktijk is toch nog even iets anders. Daar ben jij dan ook héél gedreven in, met resultaat.

    Like

  25. Ha slaapkop…zo komt je schilderwerk nooit klaar hihiHad ik niet eens gezien…nu andere versie erin geplakt…grijnzzzzzzzzzzgrtjes en fijne dag op de ladder?

    Like

  26. Mijn voorkeur gaat dan toch ook uit naar de derde.

    Like

    °○°Alexandra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: