De Berghorst van Staphorst   35 comments

 

De Berghorst van Staphorst

.

Ж

.

Vandaag was het landelijke open dag van zorg en welzijn

en ook verzorgingshuis De Berghorst opende van 10.00 tot 12.00 uur haar deuren voor publiek.

ik ben van mening dat ouders beter voor kinderen kunnen zorgen dan kinderen voor de ouders.

Lijkt me echt een verre van perfecte situatie als grootouders zich gaan bemoeien met de opvoeding

van hun kleinkinderen en naarmate mensen ouder worden zijn ze meestal ook bemoeizuchtiger. Dat

verschijnsel neem ik reeds bij mezelf waar en menigmaal betrap ik me op het feit dat ik  al behoorlijk

door kan zeiken over allerlei onbenulligheden. Tijd dus voor een kijkje bij de Berghorst, je kan je ten

slotte niet vroeg genoeg laten inschrijven …….. maar daar was men het niet met me eens.

Komt u over zo’n 20 jaar maar eens terug meneer.

.

Fotograferen was wel toegestaan en om de symboliek van de ouderenzorg

een beetje treffend vast te leggen heb ik een rollator op de oprit geplaatst.

Niet in de snelste Ferrarikleuren maar in een passende grijstint.

.

Ж

.

Staphorst Berghorst

.

Ж

.

Rollators, looprekjes en rolstoelen te kust & te keur.

.

Staphorst Berghorst

.

Ж

.

Eigenlijk net te laat voor de koffiepauze maar als buitenstaander proef je toch wel een gezellig sfeertje van

de ouderen onder elkaar. Laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en personeel kwam erg vriendelijk op me over.

Ik denk dat het leven hier, mits je een beetje goed ter been bent en jezelf niet opsluit achter geraniums zo kwaad niet is.

.

Staphorst Berghorst

.

Ж

.

The Zimmers – My Generation

.

Ж

.

35 Reacties op “De Berghorst van Staphorst

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Mooie foto’s heb je daar gemaakt, maar van mij mag je jezelf inschrijven hoor, mij niet gezien ik ben pas voor het laatst in zo’n verzorgingshuis geweest en ik kom er nooooooit meer! Zelf ga ik er beslist niet heen, het zal best wel goed zijn maar ik heb teveel gezien en meegemaakt, het personeel kan heel vriendelijk zijn maar er zijn ook krengen bij en een privéleven heb je haast niet meer. Als je niet naar het verplichte koffie-uurtje ga ben je al uit de gratie en ik ben nu eenmaal geen bingo liefhebster, ach ik zie je al zitten in een kring gezellig de bal naar elkaar toegooien whoehahaha. Ennnuh niet zeiken Henk, ieder heeft recht op zijn/haar eigen leven en daar bemoei ik me niet mee, niet meer doen hoor Henk!

  Like

  • Alles heeft z’n vóór en z’n tegens Ann. Voor mij was het maar een momentopname maar ik had er geen slecht gevoel bij. Een leven in een verzorgingshuis zou ik zelf zeker preferen boven eenzame opsluiting in een vrijstaande woning.

   Like

   • Als je op een open dag komt lijkt het ook allemaal anders Henk, ik heb zo’n 30 jaar naar mijn grootmoeder en moeder in verzorgingshuizen geweest en als je dan ziet hoe eenzaam de mensen zijn op hun kamertjes kijkend naar buiten en niet meer in staat om zelf iets te ondernemen en oplaatst in leven gehouden te worden dan liever maar dood gaan in een vrijstaand of rijtjeshuis, ik hoop dat ik die keuze nog kan maken.

    Like

   • Ieder geval is verschillend Ann. Ik ken een bijzonder geval (zonder hier in de detail te treden) van iemand die eindelijk de kans kreeg om te gaan leven toen deze persoon in het verzorgingstehuis terecht kwam en iets dichter bij de deur weet ik van iemand die haar kamertje vele jaren voor haar dood niet meer uitkwam. Ze wilde helemaal niets meer en uiteindelijk kon ze niets meer.
    Er is geen verzorgingshuis waar evenveel bewoners als personeel is dat 24 uur per dag liefdevol het handje van de hulpbehoevende oudere vasthoudt. Het is meestal (dus niet altijd) wat je er zelf van maakt.

    Like

 2. Jij zou je daar wel vermaken met je camera……;)

  Like

 3. Als je daar komt heb je toch al vaak lichamelijke klachten. Echt kwieke mensen zullen er waarschijnlijk wel niet veel zitten. Maar toch leuk dat je ons een kijkje achter de schermen biedt !

  Je hebt het treffend laten zien, een rollator, een rijtje rolstoelen en Staphorsters in klederdracht, een uitstervende generatie !

  Like

 4. tís hoe jezelf opstelt

  Like

  voor elk wat wils op deoude dag
 5. Je moet het leven nemen zoals het komt.
  Het is te hopen dat het nog heel lang duurt voordat je daarheen moet.

  Like

  • Soms heb je geen andere keus dan je leven maar te nemen zoals het komt, maar makkelijk is anders.
   Het verzorgingshuis is zeker geen prettig vooruitzicht Jetske maar altijd nog beter dan eenzaam wegteren in je eentje achter geraniums

   Like

 6. Je foto’s zijn mooi Henk, maar toch lopen mij de rillingen over de rug. Ik moet er niet aan denken om uiteindelijk in zo’n instelling terecht te komen, het wachtkamers voor de dood.

  Like

 7. Het zegt waarschijnlijk meer over jezelf wat je daar zegt Henk. Je bent dan wel opa, maar je bent pas 50 jaar! ik ben het er niet mee eens dat oudere mensen bemoeizuchtiger worden. Ze zullen alleen wat bezorgder zijn….en dat vind ik toch wat anders.
  En dat ouders beter voor hun kinderen zorgen als andersom vind ik best wel een belediging voor mensen die in de zorg werken.
  Zij hebben namelijk bewust gekozen om voor oudere te zorgen en zullen dit met veel liefde en zorg doen.
  Door personeel tekort zal het niet altijd zo gaan zoals het beter zou zijn, terwijl ze wel anders zouden willen…
  En er zijn heel veel ouders die juist helemaal niet weten hoe ze hun kind op een goede manier op moeten voeden. En grootouders moeten gewoon opa en oma kunnen zijn en niet met opvoeding hoeven te bemoeien. Genieten van hun oude dag, samen met de kinderen en kleinkinderen.

  Wel bijzonder dat je in het verzorgingshuis foto’s mocht maken.

  Like

  • Bezorgdheid uiten wordt maar al te vaak opgevat als bemoeizucht. Als je jong bent kan je de hele wereld aan en als je oud bent zie je namelijk overal beren en tijgers op je weg ……… en dat wil nog wel eens botsen 😦

   “En dat ouders beter voor hun kinderen zorgen als andersom vind ik best wel een belediging voor mensen die in de zorg werken.
   Zij hebben namelijk bewust gekozen om voor oudere te zorgen en zullen dit met veel liefde en zorg doen”
   Lees je tekst nog even beter door Annelies. Het gaat in mijn tekst over kinderen en ouders en niet over mensen die er hun beroep van maken om voor ouderen te zorgen.

   Verder bedoel ik natuurlijk niet dat je als kind je ouders maar in een verzorgingstehuis zou moeten dumpen alsof je een stuk afval weggooit maar hulpbehoevende grootouders 24 uur per dag door de kinderen laten verzorgen die op hun beurt ook weer kinderen hebben lijkt me 9 van de 10 x geen gezonde zaak.

   Like

   • Zo kwam je tekst bij mij niet over Henk. Als jij foto’s plaatst over zorg en welzijn denk ik eerder aan de zorg die men levert. Maar jij bedoelde (zoals ik nu pas begrijp) dat kinderen in deze tijd niet meer voor hun ouders kunnen/willen zorgen.

    Zo zie je maar dat dingen ook verkeerd over kunnen komen. En kan je het me niet kwalijk nemen dat ik het verkeerd begrepen heb.
    Fijne zondag verder.

    Like

   • en zo begrijpen we elkaar wel eens verkeerd 🙂
    Ik weet hoe gevoelig dit onderwerp bij jou ligt Annelies

    Like

   • 😉

    Like

 8. Moet er niet aan denken, ooit in zoiets te moeten vertoeven. Maar je foto’s vind ik weer geweldig, met name de eerste vind ik zeer sterk.

  Groet,
  Rardo.

  Like

 9. Je hoeft toch niet goed ter been te zijn met al die prachtig rolstoelen?
  k kijk er echt naar uit hoor, want niemand wil me nu duwen, straks hopelijk wel.
  Bedankt voor de tip, ik denk dat ik me maar vast in laat schrijven, voor een mooie kist…

  Maar ik vind dat mijn kinderen wel voor me moeten zorgen, ik neem genoegen met het bakhuisje.
  Heb in mijn familie dat veel gezien, en dat ging prima (zo op afstand gezien).

  Like

 10. leuke foto’s en een even zo leuk onderwerp waar de meningen dus aardig uiteen kunnen lopen.
  hier wonen veel complete gezinnen 3 tot 4 generatie’s nog in 1 huis,hoe het er af en toe aangaat weet ik niet maar zoveel hoeft van mij dus ook niet,maar hier 7 jaar met mijn schoonmoeder in huis gewoont en dat ging prima,beetje respect en elk in zijn waarde laten dan gaat het prima.
  maar aan de andere kant met zoon van vrouwtje lukt het me niet,denk persoonlijk dat nieuwere generatie’s het vanzelfsprekend vinden dat ze alles zomaar kunnen krijgen zonder er maar iets voor te hoeven doen.

  Like

 11. Drie tot vier generaties in één huis is een situatie die in jou regio vast en zeker de normaalste zaak ter wereld is Lukas, meestal is daar ook geen andere keus en ligt het zorgstelsel daar op een heel ander niveau.
  In zuidelijke landen, italie bijv staat de oudste generatie meestal aan het hoofd van de familie en hun invloed op die familie is zeer groot

  Like

 12. Tja… en daar zit je dan na een druk en bewogen lieven…
  Het lijkt mij doelloos, maar wie weet zie ik het wel heel pessimistisch.
  Je hebt er een hele mooi serie van gemaakt Henk… indrukwekkend.

  Groet,
  mennoG

  Like

 13. Interessant onderwerp.. de eerste foto is heel origineel…toch hoop ik voorlopig nog niet met een rollator te hoeven lopen en ook niet opgenomen te hoeven worden in een verzorgingstehuis, ik zie het bij mijn moeder. Die is ongelooflijk veranderd sinds ze in een tehuis is beland. Er wordt goed voor je gezorgd, maar privacy heb je nauwelijks en je zelfstandigheid wordt je al rap afgenomen, zelfs als je nog wel eten zou kunnen koken bijvoorbeeld…..Agnès

  Like

 14. Dit toekomstbeeld houd ik maar liever ver van me.

  Like

 15. Een paar jaar geleden mijn vader regelmatig gaan bezoeken in een bejaardentehuis en ik moet zeggen dat het tot nadenken stemt, want leuk was het daar niet. Als dit de manier om ouder te worden is, dan bedank ik ervoor, Henk. Niets zo deprimerend als al die aftakelende mensen te zien dementeren, kwijlen, sloffen en sukkelen. Ik hoop dat ik lekker thuis op een dag niet meer hoef wakker te worden.

  Like

 16. Hey Henk, jouw blog staat op de startpagina van WordPress.

  gr. M

  Like

 17. ik vraag me wel eens af hè, als het werkelijk zo erg is waarom zitten er dan zoveel mensen? Maar ik denk ook dat er veel, heel veel verschillen zijn, zowel in mensen als in (te)huizen.

  Like

 18. Mooie serie. Ik heb mijn hele werkzame leven tot nu toe (12 jaar) in een verpleeghuis doorgebracht, dus ik heb zeker iets met deze beelden. Maar ik kan je even uit de droom helpen, tegenwoodig kom je hier meestal niet als je nog goed ter been bent en dus nog op stap kan gaan. Ook voor een verzorgingshuis moet je toch al wel heel veel mankeren om er een plekje te krijgen. En wees eerlijk…je eigen huis is toch goud waard. Ik heb 12 jaar in een verpleeghuis gewerkt en altijd geprobeerd om het de mensen zo veel mogelijk naar de zin te maken (zover dat kan als fysiotherapeut), maar ik ken het leven daar dus ook van binnenuit en nee, daar wonen wil eigenlijk niemand. Gelukkig dat de mogelijkheden er zijn hoor, maar als het even anders kan…
  Groet, monique

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: