Bloemen voor Fleur   26 comments

 

Bloemen voor Fleur

.

Op deze spoorwegovergang maakte Fleur Bloemen op 11 december 2012

na jarenlange pesterijen een eind aan haar leven voor de ogen van enkele klasgenoten.

.

Als dit je laatste redmiddel was om aan je kwelgeesten te ontsnappen

moet je wel vreselijk hebben geleden.

.

Fleur Bloemen

.

Op mijn vorige school

ben ik erg gepest.

Ik was anders dan de rest.

Ik weet niet waarom,

het begon als een spel.

het liep uit de hand,

en eindigde voor mij in een hel.

Het ging drie jaar door,

en niet alleen schelden.

wat ik ook elke dag hoor.

Ik had er echt genoeg van,

het zat me tot hier.

Nu ben ik daar weg,

met heel veel plezier.

Diep van binnen ben ik bang,

want straks herhaalt het zich weer,

dan voel ik die pijn weer,

en dat wil ik nooit meer.

.

Nieuws dat me deze week best heeft beziggehouden,

waarbij je in gedachten nogal eens terug gaat naar je schooljaren.

Sociale media was ver voor onze tijd maar ook toen kon het leven op school al hard zijn.

Schooljaren .. voor de één een onbezorgde jeugd, voor de ander een kwestie van overleven.

Fleur heeft haar schooltijd niet overleefd.

Ik wens ouders, familie en vrienden

kracht en sterkte toe in deze

zware tijden.

.

.

Geplaatst16 december 2012 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

Getagged met , , ,

26 Reacties op “Bloemen voor Fleur

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ja heftig…en wat moet er allemaal in haar hoofd hebben afgespeeld.
  Te erg voor woorden…doe met je mee Henk…
  Voor de achterblijvers heel veel sterkte!

  En wat is het een prachtgedicht…over een toch wel triest onderwerp.

  Like

 2. In gedachte bij Fleur haar familie/vriendinnen&nabestaande was ik ook die dag van het vreselijke nieuws. Maar ook heel even ging het door mijn hoofd wat is er in vredesnaam toch aan de hand? Zal het ook niet met de sterke geloofsopvoeding die er in Staphorst heerst te maken hebben, dat kinderen daardoor de harde wereld niet aan kunnen. Ik durf deze gedachtegangen hier op jouw blog met vele Staphorster aanhang bijna niet neer te schrijven en wil zeker geen weerstand oproepen, want ook ik weet dat ‘het ontnemen van je eigen leven’ in deze roerige tijden van recessie/armoede en het denken dat het einde van de wereld nadert, overal anders ook steeds meer en meer voorkomt en vind het vreselijk. Moet er absoluut niet aan denken ooit zoiets nogmaals van dichtbij mee te moeten maken. Ik ken het gegeven namelijk van een goede vriendin moeder van 2kinderen, die zomaar de zee inliep en nevernooitmeer terug kwam. Redenen waren dat ze van binnen zielsongelukkig was en wij dat nooit opgemerkt hebben. Ze was namelijk een gangmaker en straalde iedere dag weer, kon de hele wereld aan. Nog steeds als ik daaraan terugdenk is haar daad voor mij onbegrijpelijk. Haar vader had hetzelfde gedaan en misschien zit daar dan weer de knoop.
  Ergens moet je je kinderen leren dat er niet overal Vrede&Liefde bestaat, maar wel heel heel veel Liefde&Aandacht geven en een zo gezond mogelijke maatschappij creëren. Maar dat zijn mijn woorden en optimisme voor de toekomst. Love&Peace ik blijf ondanks al het nare nieuws van de laatste jaren toch een idealist. Misschien moet ik sorry zeggen voor dit lange epistel, maar aan de andere kant vind ik dat ik bij jou Henk,mijn al zo lang kennende blogvriend open-minded mag zijn.
  Zonde van dit mooie meisje Fleur, ze had nog zo’n fleurig leven kunnen hebben als Ja ALS….wat……..????

  Like

  • “Zal het ook niet met de sterke geloofsopvoeding die er in Staphorst heerst te maken hebben, dat kinderen daardoor de harde wereld niet aan kunnen”

   Dit meisje woonde onder de rook van Meppel Benona. Verder wijst werkelijk alles erop dat ze slachtoffer is geworden van vreselijke pesterijen. De school gaat daar nog onderzoek naar doen maar het is meer dan duidelijk wat de toedracht is van haar noodlottige daad. Ook is ze niet het eerste slachtoffer van pesterij. Hopelijk wel het laatste.

   Verder niets dan respect voor je reactie. Ik denk dat iedereen wel iemand kent die een eind aan zijn/haar leven heeft gemaakt waarvan je het nooit zou verwachten. Nabestaanden blijven achter met ontzettend veel onbeantwoorde vragen

   Like

 3. Hier weet ik niets op te zeggen.Ik ben onder de indruk, van de foto, maar ook van de woorden van Benona…….

  Like

 4. Mensen zijn soms wreed voor elkaar…

  Like

 5. Ik heb er van gehoord Henk, als het dan ook nog eens in je directe omgeving is sta je er wel even bij stil. Ik hoop dat er daadwerkelijk iets aan deze praktijken gedaan wordt, de school in de eerste plaats.

  Like

 6. In Amerika heeft onlangs een meisje een einde aan haar leven gemaakt omwille van pesterijen. Dat heeft de media toen enorm beheerst.
  Het is goed mogelijk dat voor velen toen een kantelpunt is bereikt en in navolging van voorgaande feiten het zelfde ondernemen.
  Wat blijft is de enorme schade die wordt veroorzaakt door pesten.Vroeger had je inderdaad geen sociale media en gsm waardoor het pesten stopte na school, nu gaat het via die sociale media gewoon door en kent de gepeste geen moment van rust meer, waardoor het soms echt teveel wordt. Je kan de pesters moeilijk een geweten schoppen, maar die schoppen zou ik soms toch, virtueel weliswaar willen toedienen. Het is schrijnend en jammer genoeg niet uit te roeien.
  Droefnis troef….

  Like

 7. Triest, heel triest.

  Like

 8. In- en intriest. Goed dat je er een log aan wijdt.

  Like

 9. Ik denk dat je heel erg wanhopig bent dan… heel triest idd en mooi eerbetoon aan Fleur.

  Like

 10. Vreselijke tragedie Henk, als het dan nog bij jou in de buurt is komt het nog harder aan. Hopelijk wordt er hier ook daadwerkelijk iets aan gedaan, de school bedoel ik dan, pesten kan echt niet, ook niet op school.

  Like

 11. Inderdaald erg triest. Fleur zat op dezelfde middelbare school als onze oudste dochter. Fleur is een jaar ouder als onze dochter. Morgen hebben ze een herdenkingsdienst op school. Zal wel veel emoties oproepen.

  Like

 12. een hele mooie ode , ik ben heeeeeel erg stil deze (afgelopen week) van alle gebeurtinissen in de gehele wereld. waar gaat dit naar toe?

  Like

 13. Wreed!♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ snik!

  Like

 14. Heel triest wat er gebeurt is. Vreselijk te worden. Waar gaan we naar toe wereld. Het lijkt steeds erger word in de wereld.
  Niet te bevatten. Ik wens familie heel veel sterkte voor komende tijd.Ik ben helemaal stil van.

  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  Like

 15. Het lijkt wel of het steeds erger wordt dat gepest op scholen. Laatst zelf nog een gesprek in de familie over gehad. Waar een nichtje van ons gepest werd op school. De ouders reageerden nauwelijks . Zagen de ernst er niet van in. M’n broek zakte er van af. En keken ons aan met grote ogen op onze felle reactie daarop. Groetjes en fijne dag Anna

  Like

 16. …’t is verschrikkelijk…. wat wil school hier nog aan onderzoeken, ’t lijkt me duidelijk zat….. Heel veel sterkte voor ouders en naasten die hier mee verder moeten leven.

  Like

 17. Allereerst wil ik de ouders en fam. van Fleur heel veel sterkte toewensen en jij hulde voor dit mooie sobere eerbetoon aan een veel te vroeg en op zo’n vreselijke manier beëindigd jong leven. Pesten, plagen, treiteren, het is van alle tijden en ik denk niet dat het uit te roeien is. Vaak zijn de echte pesters n.l. ook probleemjongeren en de nalopers doen wel mee, het is in- en in triest Henk en wat moeten ze nog onderzoeken, de leerkrachten hebben zoveel werk voor en na de schooldag dat die ook lang niet alles in de gaten hebben en de gepeste kinderen trekken niet genoeg aan de bel omdat ze zich vaak schamen. Het gedicht van Fleur zegt genoeg maar ook daar is niets aan gedaan, in ieder geval is er daardoor niets veranderd. Ik heb net veel foto’s gezien van de kleine kindjes en hun leerkrachten die in Amerika zijn doodgeschoten en mijn hart bloedt.

  Like

 18. Schrijnend Henk.Het raakt me heel diep..Bij de meeste kinderen zit het er al van jong af in.Heb het in mijn eigen klasje meermaals meegemaakt.Alerte leerkrachten ,vrienden en ouders kunnen zulke dingen soms mee oplossen maar af en toe ook niet.Ik heb altijd ingegrepen vroeger als ik zag dat een kind (ik had 5 en 6 jarigen in mijn klas)geplaagd werd want zo begint het met heel kleine dingen ,meelopers sluiten zich bij de pester aan en dan loopt het uit de hand.Het zijn meestal dezelfde kinderen die gepest worden.Een juf die optreedt bij kleuters en haar bevindingen doorgeeft aan collega’s en ouders kan vaak erger voorkomen.Zelfs jonge kinderen die door abnormaal pestgedrag en het komt meer voor dan je denkt ,daar niet op aangesproken worden ,worden steeds ergere pesters..Ik ben bang dat het nog zal toenemen als die kinderen die het slachtoffers zijn niet gauw gesteund worden.Pesten kan gewoon niet want klein geleerd en niet bestraft leidt tot meer geweld en afpersing in de middelbare scholen en later in de werkkring .Onze maatschappij is te laks,men doet dat zijn neus bloedt of lacht het weg met de woorden”ze moeten zich maar leren verdedigen”zo werkt het niet.We moeten gaan voor nul tolerantie waar ook.
  Ik sluit me aan bij iedereen op dit blog Mijn oprechte deelneming voor de ouders die met dit groot verdriet blijven zitten.Zo spijtig voor Fleur die blijkbaar met haar rug tegen de muur stond.

  Like

 19. Deze gebeurtenis heeft mij afgelopen week ook behoorlijk getroffen Henk, en wil dan ook de ouders van Fleur heel veel sterkte wensen met dit vreselijke verlies. Pesten en treiteren, is niet iets van deze tijd hoor, het gebeurde toen ik nog op school zat net zo goed, en dat is zo’n 55 jaar geleden. Daarom geloof ik ook niet, dat dit te voorkomen is. Het ene kind zal zich daar beter tegen kunnen wapenen en mee omgaan dan een ander, maar in alle gevallen laat het wel degelijk zijn sporen na. Jij hebt het al opgemerkt Henk, Fleur’s schooltijd moet een hel voor haar zijn geweest, om tot deze daad te komen…in en in triest.

  Like

 20. Dit is een meer dan schrijnend relaas! Je hebt het erg mooi en sereen verwoord.
  Het is inderdaad vast te stellen dat er meer verruwing komt in onze maatschappij. En pesten hoort daar dan bij.
  De pesters zijn niet altijd op te sporen omdat de groep hen vaak in bescherming neemt.
  Als gepeste sta je vaak alleen omdat je anders bent dan de meelopers.
  Je hoort er bijna elke dag wel een verhaal over.

  Like

 21. Dit is ook echt diep en diep triest 😦
  Het pesten was er vroeger al en nog steeds worden kinderen (maar ook ouderen, collega’s ed) gepest.
  Dit meisje zag geen toekomst meer en ik leef mee met de ouders.
  Heel fijn dat je hier aandacht aan besteed Henk.

  Groetjes, Helma

  Like

 22. In en in triest….. geen andere woorden voor…..

  Like

 23. Het is vreselijk…….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.