Suiker & Diabetes   29 comments

 

Suiker & Diabetes

.

h

.

Het zal de snoepfabrikant een zalige rotzorg zijn maar

inmiddels hebben bijna 1 miljoen Nederlanders te kampen met diabetes type 2.

.

Je alvleesklier is verantwoordelijk voor afgifte van insuline. Dit is een krachtig

hormoon dat ervoor zorgt dat de juiste dosis suikers naar onze cellen worden

getransporteerd en dat onze bloedsuikerspiegel reguleert. Als je cellen

voldoende suikers hebben opgenomen sluiten ze zich en de rest

van de energie gaat naar je lovehandles in de vorm van vet.

.

Insuline werkt dus ongeveer als een sleutel waarmee cellen

zich openen en sluiten. Als er te vaak en teveel aan het slot word

gemorreld gaat de boel slijten en moet je steeds meer kracht zetten om de

deur te openen en te sluiten. Steeds meer insuline is er dus nodig om de cellen te

openen en te sluiten en anderzijds krijgen de cellen steeds minder suikers

door het defecte slot. Je alvleesklier moet steeds harder werken,

raakt langzaam maar zeker overspannen en uitgeput

en geeft uiteindelijk de geest

.

h

.

Misschien iets om over na te denken

bij het laatste snoepje uit die grote voordeelzak

of als je gedachteloos drie klonten suiker in je twintigste bak koffie

flikkert. En wat dacht je van je dagelijkse liter cola die je achterover kiepert.

.

Suiker & Diabetes

.

Het fotograferen van suikerkorreltjes is verder volstrekt onschadelijk.

Voor de foto heb ik de Canon eos 7D (cropfactor)

een 100mm macro – objectief en 56 mm aan tussenringen gebruikt.

Verder is de foto vanaf statief gemaakt met de tijdsontspanner

en met opgeklapte spiegel

.

Groot genoeg zo ?

.

h

.

29 responses to “Suiker & Diabetes

Subscribe to comments with RSS.

  1. Prachtige, creatieve weergave van suiker, ook je uitleg heb ik met aandacht gelezen Henk.

    Like

  2. Macro + tussenringen!? Had je je camera niet beter via een adapter op een sterke microscoop kunnen koppelen? Het resultaat is wél mooi!

    Like

  3. Mooie opname

    Like

  4. Een prachtopname…de tekst is een goeie om eens onder de aandacht te brengen…
    Zelf ben ik collectante voor het diabetis fonds en zie hier het is hard nodig.

    Like

  5. Prachtig en origineel gedaan, Henk

    Like

  6. Mijn jongste kleinzoon heeft diabetes, dus ben ik er aardig mee op de hoogte Henk. Prachtig zoals je de suikerkristallen hebt gefotografeerd hoor.

    Like

  7. Een prachtige opname van de suikerkorrels Henk, ik weet ook wel van de hoed en de rand maar helaas overal zit haast suiker in ook al staat het niet op de verpakking. Eet, drink en snoep met mate maar ja het is soms zo verleidelijk hè? Mooi dat je het zo hebt verwoord en misschien wel heel nuttig voor mensen die dit lezen. Alleen is het wel zo dat onverwerkte suiker minder schadelijk is dan verwerkte, minder snoep en frisdrank scheelt al een stuk maar maak dat de jeugd maar wijs.

    Like

    • Lange lappen tekst worden in ’t algemeen niet gelezen Ann. ik heb mijn verhaal een beetje globaal omschreven en je zou veel dieper op deze materie in kunnen gaan. de ene suiker/koolhydraat is de andere niet. af en toe eens uit de band springen is helemaal niet erg maar de verslavende werking van suiker moet niet onderschat worden. Het begint al bij hele kleine kinderen. die kleine hersentjes herkennen de smaak van suiker al heel snel. Eigenlijk een beetje een sluipmoordenaar die heel lang ongemerkt zijn gang kan gaan.

      Het zal de jeugd idd een zorg zijn Ann. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst 🙂

      Like

  8. Hoi Henk, je hebt het perfect beschreven en de foto is bijna niet te geloven.
    Goed dat je aangeeft dat het om diabetes type 2 gaat. Type 1 kan je zonder aanwijsbare reden krijgen. Wel kan erfelijkheid meespelen.
    Wist je dat ze tegenwoordig suiker zo kunnen bewerken dat het nog wel koolhydraten bevat en zoet is maar het geen invloed heeft op de suikerspiegel.
    Wordt in drop vaak gebruikt.

    Like

  9. Sinds een paar jaar snoep ik vrijwel niet. Zit nu op een prima gewicht en voel me veel prettiger. Minder snoepen is wat mij betreft dan ook een echte aanrader.

    Like

    Henk van Blijderveen
  10. Prachtige opname Henk maar ik wil toch even iets rechtzetten. Suikerziekte krijg je niet van de veel suiker te eten of snoepen, wees daar maar van overtuigd. Het is gewoon een fout in je systeem. Je maakt geen insuline meer aan of te weinig of de insuline werkt onvoldoende. Als je het hebt klopt je uitleg wel want dan moet je steeds meer insuline toedienen om het te verwerken en suiker is dus uit den boze of moet ingeperkt worden,net als teveel Kolhydraten want dat zijn verdoken suikers..
    Maar de foto is schitterend.

    Like

    • natuurlijk zijn er meer oorzaken te bedenken voor diabetes type 2

      Erfelijkheid, te weinig beweging, roken maakt het lichaam ook minder gevoelig voor insuline, Hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, toch kan je veel oorzaken terugleiden naar een veel te hoge calorie-inname.

      Even een stukje overgenomen uit voedingscentrum.nl

      Wat gebeurt er bij diabetes type 2?

      Wanneer je bepaalde koolhydraten binnenkrijgt, zet het lichaam deze om in glucose. Het gaat hierbij om verteerbare koolhydraten: zetmeel en suikers. Glucose komt in het bloed terecht. Daar noemen we het bloedglucose of bloedsuiker. Via het bloed komt de glucose terecht in de lichaamscellen. Zo levert glucose energie aan het lichaam. Dit heb je nodig voor bijvoorbeeld ademhalen, bewegen en het laten kloppen van je hart.

      Cellen nemen bloedsuikers op met behulp van het hormoon insuline. Dit hormoon wordt in de alvleesklier gemaakt. Normaal zorgt het lichaam dat er genoeg insuline is om de suikers uit het bloed in de cellen te krijgen. Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan.

      Diabetes type 2 ontstaat doordat lichaamscellen ongevoeliger worden voor insuline. Dit heet insulineresistentie. Door de insulineresistentie nemen je cellen minder bloedsuikers op. Zo stijgt je bloedsuiker steeds meer waardoor de alvleesklier ook steeds harder moet werken. Op een gegeven moment kan de alvleesklier de vraag naar meer insuline niet aan en raakt uitgeput. Hij maakt dan minder insuline aan.

      Like

  11. Dacht eerst, Henk laat zijn collectie onbewerkte sieraden zien, jammer toch niet.
    Deze sluipmoordenaars zien er onschuldig uit maar …, mooie lichtval op de donkere achtergrond.
    Wat is hier het voordeel van een cropcamera, scherptediepte? of toch ook nog wat dichterbij gehaald.

    Like

  12. Wooowh. Dit is nog eens een Suikerfeest!. Geweldig mooi gedaan. Heel knap werk!

    Like

  13. Moet er al 15 jaar zorg voor dragen en ben heel blij dat Stevia eindelijk toegelaten is in België (Europa vermoedelijk).Gelukkig ben ik al lang overgeschakeld op cola light, neem ik geen suiker in de koffie en kan ik sinds anderhalf jaar de gang met snoep en chocolade genadeloos voorbij lopen. Prachtig overgebracht Henk!

    Like

  14. Het is ook heel erg voor de mensen. Vaak moeten ook spuiten. Iemand op de werk van Ferry hebt het ook. Ik moest eerst goed zien op de foto’s. Het is suiker. Ik heb het ook gehoord dat de mensen moeten meer bewegen. Dan gaat de suiker gehalte zakken. Eigenlijk is best wel moeilijk die mensen dat hebben. Hopelijk word beter met toekomst.
    Jij fijne weekend gewenst.
    Groetjes Jacqueline & Ferry.

    Like

  15. heel mooie foto compliment! en dat heb je dik verdiend.

    Like

  16. Knap logje, Henk!
    De foto van de suikerkorreltjes is prachtig. Ik dacht in eerste instantie dat ik naar kandijklontjes zat te kijken. 🙂

    Like

  17. Kenonne Henk, nog nooit zulke heldere suikerkorrels gezien hihi….
    ik gebruik geen suiker en cola heb ik nog nooit gedronken dus……
    Ik ben meer een “hartig” mens. oOk niet goed maar ja…….

    Like

  18. Zo ziet suiker er nog lekker uit.
    “Ze” (de paleoten en Verburg van de voedselzandloper) beweren dat diabetes type 2 met gezonde voeding verdwijnt.
    Geen ervaring mee maar volgens Verburg zijn alle ziektes je eigen schuld.
    Daar denk ik toch wat genuanceerder over.

    Like

  19. De foto is kunstig.
    Je verhaal … een dergelijk voorlichtingsverhaal daar kan geen internist tegenop.

    Like

    Jetskefotografie
  20. Mooi gedaan Henk!

    Like

  21. Al drie jaar probeer ik mijn man ervan te overtuigen dat drie suikerklonten in zijn thee écht niet goed is……..:(

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.