Suiker & Diabetes
.
h
.
Het zal de snoepfabrikant een zalige rotzorg zijn maar
inmiddels hebben bijna 1 miljoen Nederlanders te kampen met diabetes type 2.
.
Je alvleesklier is verantwoordelijk voor afgifte van insuline. Dit is een krachtig
hormoon dat ervoor zorgt dat de juiste dosis suikers naar onze cellen worden
getransporteerd en dat onze bloedsuikerspiegel reguleert. Als je cellen
voldoende suikers hebben opgenomen sluiten ze zich en de rest
van de energie gaat naar je lovehandles in de vorm van vet.
.
Insuline werkt dus ongeveer als een sleutel waarmee cellen
zich openen en sluiten. Als er te vaak en teveel aan het slot word
gemorreld gaat de boel slijten en moet je steeds meer kracht zetten om de
deur te openen en te sluiten. Steeds meer insuline is er dus nodig om de cellen te
openen en te sluiten en anderzijds krijgen de cellen steeds minder suikers
door het defecte slot. Je alvleesklier moet steeds harder werken,
raakt langzaam maar zeker overspannen en uitgeput
en geeft uiteindelijk de geest
.
h
.
Misschien iets om over na te denken
bij het laatste snoepje uit die grote voordeelzak
of als je gedachteloos drie klonten suiker in je twintigste bak koffie
flikkert. En wat dacht je van je dagelijkse liter cola die je achterover kiepert.
.
.
Het fotograferen van suikerkorreltjes is verder volstrekt onschadelijk.
Voor de foto heb ik de Canon eos 7D (cropfactor)
een 100mm macro – objectief en 56 mm aan tussenringen gebruikt.
Verder is de foto vanaf statief gemaakt met de tijdsontspanner
en met opgeklapte spiegel
.
Groot genoeg zo ?
.
h
.
Prachtige, creatieve weergave van suiker, ook je uitleg heb ik met aandacht gelezen Henk.
LikeLike
Macro + tussenringen!? Had je je camera niet beter via een adapter op een sterke microscoop kunnen koppelen? Het resultaat is wél mooi!
LikeLike
Wie weet wat ik ooit nog eens doe. ben bijvoorbeeld best wel benieuwd hoe een Bedwants er beeldvullend uitziet 🙂
LikeLike
😀
Google -> afbeeldingen … 😮 😯 Nee, laat maar 😦
LikeLike
Mooie opname
LikeLike
Een prachtopname…de tekst is een goeie om eens onder de aandacht te brengen…
Zelf ben ik collectante voor het diabetis fonds en zie hier het is hard nodig.
LikeLike
Prachtig en origineel gedaan, Henk
LikeLike
Mijn jongste kleinzoon heeft diabetes, dus ben ik er aardig mee op de hoogte Henk. Prachtig zoals je de suikerkristallen hebt gefotografeerd hoor.
LikeLike
Een prachtige opname van de suikerkorrels Henk, ik weet ook wel van de hoed en de rand maar helaas overal zit haast suiker in ook al staat het niet op de verpakking. Eet, drink en snoep met mate maar ja het is soms zo verleidelijk hè? Mooi dat je het zo hebt verwoord en misschien wel heel nuttig voor mensen die dit lezen. Alleen is het wel zo dat onverwerkte suiker minder schadelijk is dan verwerkte, minder snoep en frisdrank scheelt al een stuk maar maak dat de jeugd maar wijs.
LikeLike
Lange lappen tekst worden in ’t algemeen niet gelezen Ann. ik heb mijn verhaal een beetje globaal omschreven en je zou veel dieper op deze materie in kunnen gaan. de ene suiker/koolhydraat is de andere niet. af en toe eens uit de band springen is helemaal niet erg maar de verslavende werking van suiker moet niet onderschat worden. Het begint al bij hele kleine kinderen. die kleine hersentjes herkennen de smaak van suiker al heel snel. Eigenlijk een beetje een sluipmoordenaar die heel lang ongemerkt zijn gang kan gaan.
Het zal de jeugd idd een zorg zijn Ann. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst 🙂
LikeLike
Hoi Henk, je hebt het perfect beschreven en de foto is bijna niet te geloven.
Goed dat je aangeeft dat het om diabetes type 2 gaat. Type 1 kan je zonder aanwijsbare reden krijgen. Wel kan erfelijkheid meespelen.
Wist je dat ze tegenwoordig suiker zo kunnen bewerken dat het nog wel koolhydraten bevat en zoet is maar het geen invloed heeft op de suikerspiegel.
Wordt in drop vaak gebruikt.
LikeLike
Ik heb wel eens gehoord van ‘Stevia’ een nieuwe zoetstof die veel geconcentreerder is dan suiker maar niet van invloed is op insulineafgifte
LikeLike
Sinds een paar jaar snoep ik vrijwel niet. Zit nu op een prima gewicht en voel me veel prettiger. Minder snoepen is wat mij betreft dan ook een echte aanrader.
LikeLike
Prachtige opname Henk maar ik wil toch even iets rechtzetten. Suikerziekte krijg je niet van de veel suiker te eten of snoepen, wees daar maar van overtuigd. Het is gewoon een fout in je systeem. Je maakt geen insuline meer aan of te weinig of de insuline werkt onvoldoende. Als je het hebt klopt je uitleg wel want dan moet je steeds meer insuline toedienen om het te verwerken en suiker is dus uit den boze of moet ingeperkt worden,net als teveel Kolhydraten want dat zijn verdoken suikers..
Maar de foto is schitterend.
LikeLike
natuurlijk zijn er meer oorzaken te bedenken voor diabetes type 2
Erfelijkheid, te weinig beweging, roken maakt het lichaam ook minder gevoelig voor insuline, Hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, toch kan je veel oorzaken terugleiden naar een veel te hoge calorie-inname.
Even een stukje overgenomen uit voedingscentrum.nl
Wat gebeurt er bij diabetes type 2?
Wanneer je bepaalde koolhydraten binnenkrijgt, zet het lichaam deze om in glucose. Het gaat hierbij om verteerbare koolhydraten: zetmeel en suikers. Glucose komt in het bloed terecht. Daar noemen we het bloedglucose of bloedsuiker. Via het bloed komt de glucose terecht in de lichaamscellen. Zo levert glucose energie aan het lichaam. Dit heb je nodig voor bijvoorbeeld ademhalen, bewegen en het laten kloppen van je hart.
Cellen nemen bloedsuikers op met behulp van het hormoon insuline. Dit hormoon wordt in de alvleesklier gemaakt. Normaal zorgt het lichaam dat er genoeg insuline is om de suikers uit het bloed in de cellen te krijgen. Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan.
Diabetes type 2 ontstaat doordat lichaamscellen ongevoeliger worden voor insuline. Dit heet insulineresistentie. Door de insulineresistentie nemen je cellen minder bloedsuikers op. Zo stijgt je bloedsuiker steeds meer waardoor de alvleesklier ook steeds harder moet werken. Op een gegeven moment kan de alvleesklier de vraag naar meer insuline niet aan en raakt uitgeput. Hij maakt dan minder insuline aan.
LikeLike
Dacht eerst, Henk laat zijn collectie onbewerkte sieraden zien, jammer toch niet.
Deze sluipmoordenaars zien er onschuldig uit maar …, mooie lichtval op de donkere achtergrond.
Wat is hier het voordeel van een cropcamera, scherptediepte? of toch ook nog wat dichterbij gehaald.
LikeLike
De benaming ‘cropcamera’ zegt het eigenlijk al Klaas. Het formaat van de beeldchip/sensor is kleiner (crop). Je krijgt een uitsnede te zien van het volledige beeld (fullframe) Dat heeft gevolgen voor de foto. Zo gedraagt een lens van 100mm zich als een lens van 160 mm op een cropcamera waarbij de sensor 1.6x kleiner is. Dat zijn goedkope extra millimeters voor telelenzen. Fullframe heeft ook een selectiever focusgebied en word door fotografen als positief ervaren. de selectieve fucus van fullframe met gebruik van een macrolens pakt minder goed uit. Temeer omdat bij macro het scherptegebied sowieso al erg klein is maar ook omdat je bij macro maximaal wil vergroten. Daarom gebruik ik bij macro liever de cropcamera.
Voor meer uitleg; http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/basiskennis/voordelen_van_een_full-frame_camera.asp
LikeLike
Henk, dank je voor de info.
LikeLike
Wooowh. Dit is nog eens een Suikerfeest!. Geweldig mooi gedaan. Heel knap werk!
LikeLike
Moet er al 15 jaar zorg voor dragen en ben heel blij dat Stevia eindelijk toegelaten is in België (Europa vermoedelijk).Gelukkig ben ik al lang overgeschakeld op cola light, neem ik geen suiker in de koffie en kan ik sinds anderhalf jaar de gang met snoep en chocolade genadeloos voorbij lopen. Prachtig overgebracht Henk!
LikeLike
Het is ook heel erg voor de mensen. Vaak moeten ook spuiten. Iemand op de werk van Ferry hebt het ook. Ik moest eerst goed zien op de foto’s. Het is suiker. Ik heb het ook gehoord dat de mensen moeten meer bewegen. Dan gaat de suiker gehalte zakken. Eigenlijk is best wel moeilijk die mensen dat hebben. Hopelijk word beter met toekomst.
Jij fijne weekend gewenst.
Groetjes Jacqueline & Ferry.
LikeLike
heel mooie foto compliment! en dat heb je dik verdiend.
LikeLike
Knap logje, Henk!
De foto van de suikerkorreltjes is prachtig. Ik dacht in eerste instantie dat ik naar kandijklontjes zat te kijken. 🙂
LikeLike
Kenonne Henk, nog nooit zulke heldere suikerkorrels gezien hihi….
ik gebruik geen suiker en cola heb ik nog nooit gedronken dus……
Ik ben meer een “hartig” mens. oOk niet goed maar ja…….
LikeLike
Zo ziet suiker er nog lekker uit.
“Ze” (de paleoten en Verburg van de voedselzandloper) beweren dat diabetes type 2 met gezonde voeding verdwijnt.
Geen ervaring mee maar volgens Verburg zijn alle ziektes je eigen schuld.
Daar denk ik toch wat genuanceerder over.
LikeLike
De foto is kunstig.
Je verhaal … een dergelijk voorlichtingsverhaal daar kan geen internist tegenop.
LikeLike
Mooi gedaan Henk!
LikeLike
Al drie jaar probeer ik mijn man ervan te overtuigen dat drie suikerklonten in zijn thee écht niet goed is……..:(
LikeLike
Als hij niet meer dan een paar bakken thee per dag drink is dat geen ramp ………. toch ? 🙂
LikeLike