Auteursrecht op je foto’s   27 comments

 

Auteursrecht op je foto’s

.

©

.

Af & toe speur ik het internet af naar mijn foto’s

in Google Afbeeldingen. Vooral foto’s die veelvuldig zijn bekeken

vind je makkelijk terug door te zoeken op trefwoorden (labels) waarmee

je de foto’s hebt gemerkt. Wanneer je een foto hebt gevonden die van jou is hoef

je er alleen maar de cursor op te zetten  om te controleren  of de foto naar jou site

verwijst. Verwijst deze naar een andere site dan weet je dat je foto is ingepikt. Dat

betekent dat je foto  opnieuw is gelabeld en daardoor verwijst  naar de andere site

wat betekent dat je de foto feitelijk kwijt bent.  Onlangs bemerkte ik  dat een foto

ongevraagd van mijn site werd geplukt en voor een bedrijfswebsite  werd gebruikt.

Ik had er  een item over gepubliceerd waarin ik kenbaar maakte dat ik hier niet blij

mee was.  Inmiddels heeft het bedrijf de foto van  de site verwijdert en ik  heb het

onderwerp inmiddels  zelf ook van mijn weblog gehaald.  Normaliter  verwijder ik

geen onderwerpen van mijn site maar in dit geval zou het niet eerlijk

zijn om één bedrijf of persoon aansprakelijk te stellen voor een

probleem waar iedere  fotograaf mee te maken heeft.

.

Ik wil nog wel even iedereen bedanken voor het achterlaten van reacties

.

Eén reactie luidde dat je je foto’s beter niet op het www

kan publiceren om te voorkomen dat je foto’s ingepikt worden. Helemaal

mee eens maar dan  moet je je fiets ook maar niet op straat parkeren om

te voorkomen dat deze ingepikt wordt.  Je kan je foto’s ook  voorzien van

watermerken  en grote handtekeningen  om  je foto’s  onaantrekkelijk  te

maken voor anderen. Zo kan je ook je splinternieuwe sportwagen rondom

in de deuken trappen om de kans te verminderen dat je vierwieler op een

kwade dag met de noorderzon verdwijnt.

.

Ik denk gewoon  dat we eens  af moeten van het idee  dat een  fotobestand

niet meer is dan wat bits & bites. Achter ieder plaatje zit een fotograaf, vaak

kostbaar fotomateriaal en soms een fikse dosis arbeidstijd

.

©

.

.

Advertenties

27 responses to “Auteursrecht op je foto’s

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik ben volledig met je eens Henk.De mentaliteit van de mensen daar gaat het om.Het wordt meer dan tijd dat mensen inzien dat ze ontoelaatbare dingen doen.Men kan allereerst de vraag stellen aan de fotograaf dat je de foto mag gebruiken. Bedrijfsites weten dat heel goed en gebruiken foto’s zonder vragen.Er zijn foto’s genoeg te koop maar meestal willen ze er geen kopen op betaalsites.Dit is dus diefstal.Ik weet mensen die na aanklacht hun slag hebben thuis gehaald maar het gaat er om de mentaliteit van mensen die denken dat alles op het net zo maar vrij te pakken is.Maar daarom geen foto’s meer plaatsen is helemaal geen oplossing.

  Like

  • als ik aan fotografie denk verschijnen er geen dollartekens in mijn ogen Marylou. Linken van een foto of weblogitem mag van mij eigenlijk altijd. In enkele gevallen heb ik foto’s uitgedeeld voor diverse doeleinden. zo heb ik eens een foto van mij van een beroemd orgel gegeven aan een meneer die bezig was met een boekje over kerkorgels in Nederland.hij kon me er geen geld voor geven omdat het boekje in beperkte oplage zou verschijnen. Kreeg ik na een tijdje een mail van deze persoon dat zijn boekje inmiddels was uitgegeven en hij me graag een exemplaar toe wilde sturen………. Zo kan het dus ook

   Like

 2. Volledig met je eens Henk. Ik heb het zelfde voorgehad met een foto van de vlaamse rock/avangardistische zanger Daan Stuyven die plots verscheen op de site van het Belgisch weekblad HUMO. Op mijn vriendelijke vraag hebben ze er mijn naam bijgezet. Echter werd de foto zo versneden dat ik niet meer akkoord kon zijn met de hoedanigheid en het gebruik van mijn foto. Ik weer een mailtje sturen dat ik blij ben dat ze intussen mijn naam hebben vermeld, maar dat ik de foto toch liever in zijn oorspronkelijke staat had willen zien. Niet veel later was mijn foto weg en een andere stond in de plaats zonder vermelding van de auteur. Dus weer gepikt! Ze doen maar die dag- en weekbladen en blijkbaar zelfs bedrijven zonder rekening te houden met de auteursrechten en de integriteit van de fotograaf in kwestie. Heel jammer, want zowel jou als mij kan men simpelweg contacteren met de vraag of ze een foto mogen gebruiken.
  Eenvoudig toch? Stockfoto’s kosten geld en dit wil menigeen natuurlijk niet betalen; vandaar de diefstal natuurlijk.
  Ik kijk het regelmatig na of mijn foto’s niet gelinkt zijn aan andere sites en zal dat blijven doen. Maar niet elk misbruik zal zo aan het licht komen natuurlijk.
  Nog dit:bij gerenomeerde fotografen zal men het proberen aan gezien men weet dat hen dat véél geld kan kosten als een misbruik wordt vastgesteld.
  Bovendien publiceer ik geen foto’s op Facebook bvb. v

  Like

  • Ik link eigenlijk alleen mijn weblogitems naar facebook Mark. De foto’s hou ik op mijn site.
   Pas trouwens ook op met het meedoen aan fotowedstrijden. De hoofdprijs is vaak niet meer dan een hebbedingetje maar de fotografen zijn de rechten over hun foto’s kwijt.

   Like

   • Enkel een link plaatsen op Facebook doe ik ook altijd, Henk. Wat de fotowedstrijden betreft hebt je volkomen gelijk; je rechten ben je kwijt. Je mag de foto nog wel zelf gebruiken, maar de organiserende instelling/organisatie mag je foto’s gebruiken zonder je daar ook maar iets over te vertellen hebt.

    Like

 3. want Facebook claimt elk eigendomsrecht over elke foto die op hun site gepubliceerd wordt. Straf vind ik dat.
  Oppassen dus!!!! 😦

  Like

 4. Prima verwoord Henk, het is natuurlijk wel een hele klus om al je foto’s te checken. Misschien heb je iets aan dit foto zoek programma.

  http://www.tineye.com/

  Like

 5. helemaal met je eens Henk. Ik heb ook wel eens een foto van mij ergens anders gevonden, maar na een mailtje hebben ze die ook weer gewoon verwijderd. Ik ‘pik’ook wel eens een fotootje van iemand als illustratie voor bijv.een werkstuk. Mijn dierenfoto’s worden ook vaak genoeg gebruikt. Voor commerciële doeleinden moet men echter wel betalen, daarom verklein in standaard mijn foto’s flink voor ik ze op het www zet. Als je niet wil dat anderen aan je foto’s komen kun je ze idd beter maar helemaal niet plaatsen.

  Like

 6. Het is natuurlijk pure onzin dat je je foto maar niet moet publiceren. Stel je voor……iedereen met een beetje verstand zal begrijpen dat je geen recht hebt op zo.n foto. In het geval van de foto waarom het in jou blog ging had het betreffende bedrijf alsnog toestemming kunnen vragen en wellicht een vergoeding kunnen betalen. De foto is magniefiek .overigens : Onlangs is deze kwestie bij de rijdende rechter ter sprake geweest en uiteraard won de fotograaf.
  Zo en nu ga ik achteroverleunen en genieten van het feit dat drie avonden jacht op een paartje steenuilen vandaag geresulteerd hebben in een paar opnamen.
  Ja lezer….zoveel moeite moet je vaak doen voor een foto…dan is het toch niet gek dat je auteursrecht hebt.

  Like

 7. Ik meen toch zeker te weten, dat ik hier gisteren al een uitgebreide reactie had achtergelaten …

  Like

  • Je bedoelt op dit artikel Jan ? ……..

   Like

   • Op een artikel dat gaat over ongeoorloofd gebruik van foto’s door derden.

    Like

   • Dat artikel heb ik verwijdert Jan. Normaliter doe ik dat niet omdat ik daarmee ook de reacties kwijt ben maar als je het eerste deel van dit item leest snap je de reden waarom ik het heb verwijdert

    Like

   • In dit geval zou ik toch liever een update of een aangepaste versie van het originele artikel gezien. Meneer K. komt er zo wel heel gemakkelijk af, voor mijn gevoel, tenzij er excuses zijn gemaakt op anderszins sprake is van genoegdoening. In feite zijn wij, je trouwe reaguurders, degenen die hier gestraft zijn. Ik moet er eerst nog maar eens een nachtje over slapen, voordat ik nogmaals inhoudelijk reageer. Of weet jij nog wel wat minn reactie was …? Want dat scheelt dan weer … 🙂
    Zo, genoeg ge-OH eerst. Goed weekend verder!

    Like

 8. Hoi Henk ik vind het een prachtig stukje zo jij het beschrijft. Maar mijn vraag is mag ik dat stukje in het midden copieren en gebruiken? want helaas word het ook vaak tegen ons gezegt het staat op internet en dan is het vrij.
  Vriendelijke Groeten Janny

  Like

 9. Poeh..poeh…een blogje als een boekwerk. Wat een reacties, we zijn het in ieder geval met elkaar eens.
  Tja het digitale tijdperk heeft ook zo zijn keerzijde, dit is er een van.
  Toch nog een goed weekend, Leo.

  Like

 10. Keurig opgelost Henk en zoals ik in het vorige blog al opmerkte voor de echte fotografen onder ons is het een probleem, zelf zit ik er niet mee. Wel als ze een heel blog op hun eigen site zetten dat heb ik een keer gehad en dat is nogal een toestand geweest voordat degene die het had gepikt het eraf had gehaald, dat gaat me echt te ver. Ook in het schrijven van blogs zit veel werk.

  Like

 11. Als je geen foto’s wilt uploaden op tineye.com, kun je de browser plug-in van tin-eye installeren. Als je die hebt geïnstalleerd, hoef je alleen maar op je blog te rechtsklikken op een foto en te kiezen voor “Search Image on Tineye”..

  Like

 12. Ik ben het helemaal met je eens Henk en ik hoef er ook geen aanvulling aan te geven.
  Alles is hier al gezegd en geschreven. Een FB heb ik niet maar ik vind soms wel foto’s van me terug op website’s met een andere naam eronder. Mailen heeft vaak geen zin omdat je of niets hoort of de foto ineens verwijderen.
  Heel geod dat je hier een item aan besteed hebt.

  Like

 13. Ach … mijn fractals zijn ook al vaak op sites verschenen, dus gejat en voor download ter beschikking gesteld. In een aantal gevallen met succes weer verwijderd. Watermark maakt ze re niet mooier op……………..

  Like

 14. Tja ook ik ben het helemaal met je eens! Je vorige publicatie heb ik ook gelezen en ik denk dat je het zo netjes hebt opgelost. Het is jammer dat de meeste mensen totaal niet stilstaan bij de moeite die we er soms in stoppen. Ze zien alleen het plaatje en aan de fotograaf wordt vaak niet eens gedacht. Eigenlijk gewoon respectloos, helaas…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.