De vergeten klok   21 comments

 

De vergeten klok

.

S

.

In de tuin van de hervormde kerk van Staphorst ligt een

enorme bronzen kerkklok, inmiddels flink aangevreten

door de tand des tijds. Ik heb er vanmiddag eens

een foto van gemaakt, en wat ik me afvraag

is waarom deze klok niet boven in

de toren hangt te

beieren

.

…..  het zwijgen opgelegd  …..

.

Staphorst Foto Kerkklok Foto Klokkenspel Foto Hervormde Kerk Staphorst Foto Hervormde Gemeente Staphorst Foto Bronzen Klok Foto Bronzen Kerkklok Foto Beieren

.

.

S

.

.

21 Reacties op “De vergeten klok

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Mooi gefotografeerd Henk maar ik vroeg me juist hetzelfde af.Hoe komt die klok daar in de tuin en waarom heeft men haar daar laten liggen?
  Dat moet toch een rede hebben..ik zelf zou het zeker proberen uit te zoeken.

  Like

 2. Deze tekst is door Eelco Kuiken van de Streekredactie geschreven:

  Staphorst – Veel Staphorsters rijden dagelijks langs een laatmiddeleeuws topstuk. In de tuin bij de Hersteld Hervormde Kerk staat sinds 1960 een klok op de grond. De luidklok is van meestergieter Geert van Wou en stamt uit 1512.

  De reden dat een van de meesterwerken van Kampenaar Van Wou (1450-1527) al vele tientallen jaren in de regen staat en niet in de toren beiert, is een fikse scheur die in het brons zit. De Duitsers roofden in de oorlog de twee dienstdoende klokken uit de toren van de hervormde kerk. Eentje stamde uit 1417, de andere goot Van Wou in 1512. Deze laatste kwam terug, waar wel met een scheur. Een las bood uitkomst, maar in 1958 knapte de naad open. Sinds 1960 staat de klok in de tuin.

  Vandaag de dag zou de bronzen gigant van duizend kilo met een diameter van 117 centimeter opnieuw gelast kunnen worden. Het geluid, zoals Van Wou het bedoelde, is dan weer te horen. Jan Kuipers (72), adviseur voor luidklokken en torenuurwerken uit Steenwijk, heeft jaren geleden al eens geopperd dat restauratie zou moeten. Je hangt volgens hem ook geen werk van Rembrandt in een oude schuur. Kuipers staat nog steeds achter zijn advies. ‘Het is prijzig, maar de klok kan weer in oude glorie hersteld worden. Je weet dan niet wat je hoort.’

  Van Wou staat bekend als de allerbeste klokkengieter uit de late Middeleeuwen. Hij was vermaard in heel Europa. In 1512 maakte hij de klok voor de kerk in Staphorst. In ‘De Geschiedenis van Staphorst’ van J. Poortman uit 1978 staat dat de klok bestemd was voor de (uiteraard katholieke) kerk die stond bij ‘Kerkenbos’. Poortman noemt het jaartal 1512. Toen zou de voorloper van de huidige kerk in gebruik zijn genomen. De huidige Grote Kerk – die een aantal keren werd vergroot – stamt uit 1752. In een losse klokkenstoel bij Kerkenbos hingen twee klokken: het meesterwerk van Van Wou én een klok, gemaakt door aan anonieme gieter in 1417. Deze laatste werd ook geroofd door de Duitsers en kwam niet terug. In de toren hangen volgens de burgerlijke gemeente – die eigenaar is – twee replica’s.

  ‘Anno salutis XVCXII virginis hoc Marie sancti qoque vas Nicolai fusum a Gherardo Wou Schoneborch Johanne, is de tekst die op de klok staat. ‘In het jaar des heils 1512 is er tere van de Heilige Maagd Maria en ook van de Heilige Nicolaas deze klok gegoten door Geert van Wou en Johan Schoneborch (zijn stiefzoon, red.).

  In 1991 werd de kerktoren verhoogd van 20 naar 32 meter. Het torenuurwerk staat in het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee, maar is eigendom van de gemeente.

  Like

 3. Voor iemand uit een klokkendorp is dit ondenkbaar 😉

  Like

 4. Je hebt deze oude klok weer op een mooie manier onder de aandacht gebracht. Zo mogelijk nog mooier is het dat er meteen een reactie met zo’n uitgebreid verhaal over de geschiedenis van de klok.

  Like

 5. Money is the root of all evil. Maar wie weet Henk of het restauratieballetje nog een keer aan het rollen gaat als er maar genoeg aan de weg getimmerd wordt. Jouw prachtige foto zou daar misschien ook een rol in kunnen spelen? (Via een van de social media misschien?)

  Like

 6. Een fraaie foto van deze oude klok Henk, de uitleg van René is interessant hoor.

  Like

 7. Wat een mooi blog Henk, de foto is uiteraard mooi, maar de geschiedenis vind ik ook erg interessant. Een bronzen klok uit 1512 en nog goed genoeg om te worden gerestaureerd, een wonderlijk idee en het zou zeker mooi zijn om daar eens wat geld aan te besteden. Wat moesten die Duitsers in vredesnaam met deze twee kerkklokken, en het is al geweldig dat er een is teruggekomen. Het is toch een heel bijzonder cultuurstuk voor Staphorst en deze klok heeft zo vaak de mensen opgeroepen om naar de kerk te gaan. Toen ik klein was vertelde mijn grootmoeder dat ik goed moest luisteren naar de kerkklok, die zou roepen “kom dan, kom dan, kom dan” Ik zie haar nog voor me, helemaal in het zwart, hoedje op en pepermuntjes mee. Je blog brengt herinneringen boven Henk, bedankt daarvoor.

  Like

  • Die vraag over de link tussen Duitsers en kerkklokken kwam bij mij ook al boven drijven Ann. Misschien komt de hervormde gemeente nog op het idee om er eens een paar collectes aan te wagen voor de restauratie van deze bronzen geweldenaar

   Geliked door 1 persoon

   • En misschien zijn er mensen in Staphorst die jouw blog lezen die dat ook eens gaan aankaarten Henk, de klok is het zeker waard. Wat de link met de Duitsers betreft, misschien was het de bedoeling de klokken om te smelten en er een standbeeld van Hitler van te maken, brons was, is en blijft erg duur.

    Like

 8. de klok is eigendom van de gemeente Staphorst, als ik het goed lees, waarom moet de kerk dan ineens het geld voor de restauratie ophoesten ???

  Like

  • “” In de toren hangen volgens de burgerlijke gemeente – die eigenaar is – twee replica’s “”

   Als ik het ook goed lees is de gemeente Staphorst eigenaar van de twee replica’s. Ik kan er niet uit opmaken dat de gemeente ook eigenaar is van de authentieke klok Maar wie weet voelt iemand zich geroepen er duidelijkheid over te geven.

   Like

 9. Hij is werkelijk prachtig. En de info erbij geeft hoop op een mooie toekomst voor de klok. Maar jij hebt in ieder geval weer van hem laten horen.

  Like

 10. Gezien de deftige historie denk ik dat ze dit topstuk een betere plek zouden moeten geven.

  Like

 11. Zo loop je elke dag langs een plek…nu maak je een foto….en je krijgt de hele geschiedenis van Staphorst om je oren. Wat een foto te weeg brengt!!

  Like

 12. Mocht niet meer van de buren …. ??

  Like

 13. Een allemachtige grote klok Henk en ook leuk om de informatie van René erover te lezen.
  Zo zijn beide (foto en info) een prachtig geheel 😀

  Like

 14. de toren is nog nooit van de kerk geweest
  bijna alle kerktorens zijn/waren gemeentelijk bezit
  het werd gebruikt als er iets bijzonders was om te melden
  voorloper van brandalarm of burgernet

  Like

 15. laat de klok toch mooi rusten maak dieven er toch niet op atent hoeveel kg daar staat misschien komt er nog iemand die hem van ergernis laat repareren De gemeente voelt zich niet eens geroepen,om een veilige plek geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: