Monsters in de mist   31 comments

Monsters in de mist.

Het is zondagmorgen 7.00 a.m. en de wekker rinkelt me vanuit mijn zoete dromen naar de harde realiteit van alledag. Ik sta met moeite op en ik kijk met m’n slaperige hoofd vanuit m’n raam over de Staphorster landerijen die bedekt zijn met een loodgrijze deken van mist. In de verte kraait een haan en ik zie een sullige koekop boven de mistige deken en de stoomwolkjes uit z’n snuit verraden dat het koud is. Snel schiet ik m’n broek, trui en sokken aan en ga naar beneden om een bord bambix en een pot koffie te maken. Vanmorgen ga ik een kijkje nemen bij de blijdensteinse plas voor een aantal sfeervolle foto’s in de mist. Dan moet je er dus vroeg bij zijn en na het verorberen van m’n bambix en koffie de ouwe Daf aangetrapt en daar snor ik richting Ruinerwold. Onderweg kom ik de prachtigste foto onderwerpen tegen, paarden in de mist, koeien in de mist, geiten en kippen in de mist…. Maar ik heb m’n zinnen gezet op het gat van Blijdenstein, dus ik laat me niet afleiden door een stelletje mistige beesten. Hoe dichter ik de plas nader hoe neveliger het wordt en aangekomen op plaats van bestemming zit alles potdicht. Ik besluit eerst even een kijkje te nemen bij de steiger. In de weekenden worden hier wel eens ruige feestjes gehouden die tot in de kleine uurtjes, soms tot ‘s morgens vroeg duren. Er is echter in de wijde omtrek geen geschreeuw of muziek te horen en als ik bij de steiger aankom tref ik niets aan behalve een lange vergeelde onderbroek zoals ik die ook wel bij een spacevriend van me aan de waslijn aantref en nog een paar grote damestenten. Er heeft zich hier zojuist dus wel het één & ander afgespeeld en gezien de nog warme kledingsstukken vermoed ik dat mijn nadering de reden was voor de haastige aftocht van de feestgangers.

 

 

1

 

 

Dit is pas echt genieten van de rust, de stilte en de klamme nevel die het zicht beperkt en de illusie wekken van een kleine wereld.

 

 

2

 

 

Waar zijn de Gorilla’s………..?

 

 

3

 

 

Na een rondje om de vijver haal ik m’n kan koffie en boterhammen om m’n lunch te gebruiken aan de oever van de plas die nog steeds door grote nevelslierten wordt omhult. Ik zie ineens dat het water  tot mijn verbazing een beetje begint te borrelen. Ik weet dat er flinke snoeken in dit water rondzwemmen maar deze bubbels lijken me een beetje overdreven voor een naar adem snakkende vis.

 

 

4

 

Een onaangenaam gevoel begint me te bekruipen als ik de plas overzie en werkelijk overal begint het water nu te bubbelen. De sfeer begint nu heel onwerkelijk te worden. Het geluid van de vogels die links en rechts al begonnen te zingen is inmiddels verstomd en van alle kanten begint het water nu te koken. Wat speelt zich hier af onder het wateroppervlak ?

 

5

 

 

Langzaam verrijzen twee enorme gestaltes met rondslingerende tentakels uit het water en komen al sissend en bubbelend naar me toe waden. Ik wil nog maar één ding, vluchten. Maar ik sta daar als verlamd, mijn keel kurkdroog en met knikkende knieen. Ik voel alle kracht uit m’n lijf wegstromen.

 

 

6

 

 

Plotseling breekt vlak voor me het water open en komt een gillend monster als een raket omhoog. Ik schreeuw terug zo hard als ik kan.

 

 

7

 

 

Er is geen ontsnappen meer aan en van alle kanten komen de zombies uit het water naar me toe.

 

 

8

…………..Hellup…………

Geplaatst27 september 2009 doorHenk Jonkvorst inGeen categorie

31 Reacties op “Monsters in de mist

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Wauwwwwwwwwww Henk wat heb jij iets meegemaakt zeg ,dat na alle rust .Kan me goed voorstellen dat je ontzettend bang was haha.Prachtig verhaal met schitterende foto,s .

  Like

 2. wahahaha wat een ervaring. wist je dat die duikers daar zaten. Zonder gekkigheid denk ik dat ik me ook het laplazerus zou schrikken als het water voor me begint te borrelen en er inderdaad zoiets uit het water omhoog komt kijken. Ik denk dat de adrenaline dan toch wel even op zeer hoge toeren heeft gelopen voordat je realiseert wat er eigenlijk gebeurt.

  Like

 3. Hahaha zou me ook een hoedje schrikken ,,, geweldig beeldverhaal!

  Like

 4. Hahaha, de foto’s boven zijn wat te keurig voor gorilla’s maar je laat de spanning aardig stijgen!

  Like

 5. Dit is een regelrechte thriller Henk, heeft die duiker de onderbroek die je laats in het water was verloren nog kunnen vinden? Ik vind de opnamen van de mist zonder Gorilla’s heel mooi!Groeten van Edward.

  Like

 6. They’re coming to take me away hahaaaaaaaaaaa. Ernstig. Ook ernstig mooie foto’sxsjerriehttp://www.youtube.com/watch?v=2o7bMdAyPes

  Like

 7. Heb je het drooggehouden, Henk. Of ben je meteen opgenomen? Wat een geestig verhaal. Ik dacht even dat Nessie in Nederland verzeild was geraakt maar deze griezels zijn nog enger. Hoop dat je kunt slapen vannacht!

  Like

 8. Whoehahaha wat een pracht verhaal Henk, maar je foto’s zijn dat ook en ik dacht nog even dat Nessie zich had verplaatst, maar omdat er daar maar eentje van is zal die nog wel in het in het loch in Schotland rondzwemmen. Je weet het maar nooit in die kleine mistige wereld en zonder gorilla’s is het toch bijzonder mooi!Liefs, Ann.

  Like

 9. Inmiddels alweer een beetje bekomen van de schrik hahaa. In totaal waren er zo ongeveer 50 duikers in de plas. Het water schijnt bij hen bekend te staan als één van de helderste plassen van Nederland. Vandaar dus dat half duikend Nederland daar op zondagmorgen naartoe komt. Geweldig leuk sfeertje daar

  Like

 10. Je hebt de spanning goed opgebouwd, ik stond al op het punt om onder de rokken van moeder de vrouw weg te duiken ! Maar ik heb me vermand en ben toch blijven lezen en kijken ! Zowel het verhaal als de foto’s zijn erg goed gelukt !

  Like

 11. Dat moest dan ook natuurlijk weer net zo treffen Henk, als je daar bent en je weet van niets dan kijk je toch raar op als het water begint te kolken!

  Like

 12. Eerlijk gezegd was ik toch in het bezit van enige voorkennis Ann. Toen ik daar om 7.45 uur aankwam stond de eerste duikploeg al op de parkeerplaats. Valt nog niet mee hoor om er een spannend verhaal van te maken, ben nog lang geen Stephen King.

  Like

 13. Nou Henk dan valt het me toch op dat het verhaal best wat Stephen King achtige trekjes heeft, alleen zou hij nooit HELLUP schrijven, voor de rest is het best spannend ;-)))

  Like

 14. Wauw, mijn ogen werden steeds groter en groter en mijn haar rees ten berge en verwachtte ee heus Nessie te zien. Maar 50 duikers op zondagmorgens is ook niet mis. Mogen we er wel voor zorgen de steigerfeestjes tot vrijdagavond/nacht te beperken en volgende keer neemt Edward beter zijn winteronderbroek weer mee. Vind dat je schrijverstalenten toch ook behoorlijke vormen beginnen aan te nemen. Anders zaten we hier niet te bibberen…………….. Je foto’s zijn weer schitterend, alleen jammer van de gorilla’s. Maar dan zul je toch nog lang moeten wachten……… Vreemd hier is het nog helemaal niet mistig en toch wonen we aan het water. Maar als het mistig is, dan kun je niet fotograferen, dan zit alles werkelijk potdicht. En is de stilte van mist adembenemend.

  Like

 15. Wat een spannend fotoverhaal…. heel erg leuk gedaan…. Die 3e van onderen is gaaf zeg…. mooi hoor…. jemig wat jij al niet doet op een zondachtend…. ik was om 8.00 uur uit bed…. maar jij nog ietsjes eerder…..Leuk hè fotograferen…. het wordt steeds meer bij nacht en ontij…. en Stephen King…bijna…….

  Like

 16. Ahaaaa die lange onderbroek is dus toch van Edward. Heeey Edward, ik heb ‘m gewassen hoor, je kan ‘m zo komen halen

  Like

 17. En Edward zwijgt in alle talen, het werd hem te bont dat zijn lange onderbroek werd gevonden bij het water waar zoveel duikers verwoede pogingen hadden gedaan het onding te redden, het zal echt die onderbroek wel geweest zonder dat ere-kruis, maar toch mooi van je Henk dat je die knaap hebt gewassen, je weet maar nooit, als Edward hem niet op komt halen is het altijd nog lekker in de winter, ;-)))

  Like

 18. Je bent geweldig Henk, mij was het niet gelukt om de remsporen er weer uit te krijgen, maar dat is wel logisch, je moet ze er ook geen maand in laten zitten,dan kan zelfs "Witte Reus" er niets meer mee aanvangen!

  Like

 19. Is er nog een gitaar boven water gekomen?

  Like

 20. Als jij hem niet ophaalt hou ik ‘m zelf aan hoor. Zit alleen een beetje krap in ’t kruis mwahaaaaaa

  Like

 21. Nou nee, wel een piano

  Like

 22. Bummer……………………………:((

  Like

 23. Ik had hem op de groei gekocht Henk, hopende dat het ooit een keer zou gebeuren,maar het is één van de teleurstellingen in mijn leven geworden. Bewaar hem maar goed,want over 20 jaar zit het kruis jou als gegoten.

  Like

 24. Hahaaaa………………………grijnzzzzzzzzzzzzzzz

  Like

 25. whhahahahah wat een lolbroek ben je ook zeg hihihihi nou je had vast met hun een kijkje kunnen nemen hoe de onderwaterstad aan het werk is hihihi gr en knuf pee heb weer genoten van je humor

  Like

 26. Ik heb inderdaad een kijkje kunnen nemen in hun onderwaterwereld Peetje. Een aantal duikers hadden onderwatercamera’s bij zich. Zag er gaaf uit

  Like

 27. beetje mistig,leuke fotos en een leuk verhaal.

  Like

 28. jeeeeeeeeeeeeee wat een verhaal dit overkomt je niet elke dag zou me ook naar geschroken zijn maar toch dit kom je nooit geen tweede keer tegen oeps jammer lees net dat ze daar vaker zijn dus wie weet toch wel een tweede keer zo wel van de fotos en het verhaal genoten

  Like

 29. Hey Henk,wat ’n spannend verhaal en ’n mooie foto’s,vooral de eerste 3 foto’s vind ik erg mooi!!De rest natuurlijk ook maar dat weet je wel!’k Weet niet wie ik liever tegenkom…de monsters of de Gorilla’s in de mist…bij beide zou ik heel hard "hellup" roepen denk,hihi 🙂

  Like

 30. Wat zijn die tweede en derde foto prachtig Henk, al echte herfst. Ook een beetje spooky, maar de mist maakt ze juist zo mooi.Wat die twee monsters aan betreft zou ik me toch ook het lazerus hebben geschrokken als me zowat in de vroege ochtend uit het water kwam, Haaaaaaaaa. Denk dat ik het op een rennen had gezet bij het zien van die bubbels al.Prachtig verhaal.

  Like

 31. Wat je maar een ruig feestje noemt…..vergeelde onderbroeken….gatver. En eet jij Bambix? och gutte gut, wat een getut. Ik dacht eigenlijk eerder dat Brinta voor jou beter zou zijn, waar de lepel rechtop in blijft staan. Maar op de foto’s te zien, spookt het toch wel echt…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: