Bermafval   41 comments

 

Bermafval

.

i

.

Tijdens het fietsen laat ik mijn oog wel eens over de bermen

glijden om eens te bekijken wat mensen zoal van zich af flikkeren.

Gezien de vele troep van Mac spek, zakken chips, energiedrankjes

en flessen bier heb ik het vermoeden dat het leeuwenaandeel

van de rommel wordt veroorzaakt

door de schoolgaande jeugd.

.

De jeugd heeft de toekomst maar ik vraag me

wel eens af hoe je toekomst eruit

ziet als je begraven ligt onder je eigen rotzooi.

.

Wat ik tijdens deze fotosessie wel als positief ervaarde is dat men zich in deze tijd nog

om zijn medemens bekommert. Zo stopte er tot twee keer toe een auto en vroeg men

mij of ik misschien onwel was geworden toen men mij languit in de berm zag liggen.

Ook enkele passerende fietsers hielden mij nauwlettend in het oog.

.

i

.

King Pepermunt

.

i

.

.

i

.

Pringles

.

i

.

41 Reacties op “Bermafval

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Nou Henk, ik fietste gisteren naar huis en wat zag ik….iemand waarvan je dit soort dingen zeker niet verwacht, een postbode, gooide zijn afval gewoon de berm in…….niet alleen jongelui doen dit, maar oke, het hoort niet gedaan te worden……… door niemand !

  Like

  • Ook volwassenen geven vaak genoeg het slechte voorbeeld en op & afritten van snelwegen worden ook gebruikt om afval te dumpen …….. en dat zijn geen schoolkinderen. De weg waar ik mijn route deed wordt druk bereden door schooljeugd en vooral de energiedrankjes lagen om de paar meter.

   Like

 2. Dan heb je nog nooit in de berm gekeken van de snelweg….daar komt geen schooljeugd…
  Vind het kort door de bocht om hen de schuld te geven …maar is bij mij ook ergernis nummer een!!!

  Like

 3. onderwerpen te over, whahaha hoe lang heb je wel niet langs de kant van de weg gelegen? Wij houden graag onze dijk ( met alle buren samen) schoon, want als er niks ligt durft ook bijna niemand er wat neer te gooien!

  Like

 4. Ik zag eens een oude meneer zijn neus snuiten in een papieren zakdoekje, we stonden te wachten voor de brug.
  Hij liet het zakdoekje gewoon vallen. toen ik er wat van zei zei hij dat ik eerst de jeugd maar aan moest spreken.
  En een keurige meneer in kostuum gooide iets onder zijn auto bij het uitstappen. Ik zei: meneer, u laat wat vallen. Hij keek verbaasd.
  Die king is vast niet van de jeugd!

  Ik kwam trouwens nog vreemdere dingen tegen. Een onderbroek, met een marspapiertje.

  Like

 5. Het is soms echt een probleem aan het worden Henk, het is ook echt niet alleen de jeugd die overal rommel in de natuur en zelfs in de woonwijken en winkelstraten dumpt, nu moet ik trouwens wel eens een kanttekening maken, de gemeenten (hier in ieder geval) doen ook niets aan het plaatsen van afvalbakken en politie zie je niet meer. Hetzelfde met de glas, papier en kledingbakken, hier moet je daarvoor of een heel eind lopen of er met de auto heen, als de gemeente Achtkarspelen ook deze verzamelbakken wat dichterbij zetten dan zullen er veel meer mensen zijn die hun rommel daar in gooien. Je ziet zelfs fietsen die gedumpt zijn in de bermen en in de Mieden gaat een vriendin van mij iedere week een middag rommel opruimen, maar het is dweilen met de kraan open! Overigens heeft de jeugd dan wel de toekomst maar ik denk niet dat die toekomst er zo rooskleurig uit ziet op allerlei gebied.

  Like

 6. Grrrrr mijn hele reactie is verdwenen!!! Als dat zo zou zijn met alle rommel die gedumpt wordt door zowel volwassenen en jeugd dan zou dat heel prettig zijn, het is echt een probleem en de jeugd is het helaas niet alleen die er schuld aan hebben. Wel vind ik dat ze in dorpen zoals bij ons eens wat meer afvalbakken moeten plaatsen want dat zou een stuk schelen. Voor de glas- papier en kledingbakken moet je hier naar het centrum van het dorp, dat is dus een kwartier lopen en uiteraard sjouwen of er met de auto heengaan, dat werkt het dumpen ook in de hand dus niet alleen de bevolking maar ook de gemeente zelf is schuldig. Een vriendin van mij gaat al jaren lang iedere week een middag rommel opruimen in de Mieden, maar het is dweilen met de kraan open.

  Like

  • Een kijkje in mijn spambak lost het raadsel op Ann. Op één of andere manier komen daar soms reacties terecht 😦
   Ik heb wbt de voorzieningen niets te klagen over de gemeente Staphorst. Hier staan veel afvalbakken langs de weg

   Like

 7. Jij vindt het in de berm en ik in het bos. 🙂 Sommige dingen, zoals bijvoorbeeld de dunne rubberen “regenjasjes voor onderdanen” heb ik maar niet gefotografeerd.

  Like

 8. Jij weet van de grootste rommel nog mooie plaatjes te maken. En die eerste foto heeft nog een fraaie titel meegekregen ook. Je hebt deze requisieten na afloop wel meegenomen, mag ik hopen ….?

  Like

 9. moet je hier eens een foto nemen,vooral als het regent ,van de rivier dan heb je een complete vuilnisbelt op je beeld,maar een beetje vind ik ook al erg genoeg.
  wel hele mooie foto’s had je zonder zwerfvuil ergens anders moeten maken,ha ha

  Like

  • Ik vondt het zelf eigenlijk ook een raar idee om rotzooi langs de weg te fotograferen maar als ik iets in m’n kop heb moet het ook gebeuren Lukas.
   Wat jou verhaal betreft leven wij hier nog in een schoon landje

   Like

 10. Wie de veroorzaker was laten we maar in het midden,….een fraai gezicht is het in ieder geval niet.

  Fijne dag en een goed weekend Henk 🙂

  Agnes

  Like

 11. Henk, zo was ik ooit op Kreta met de fiets een tochtje aan het maken naar het enige zoetwatermeer (dat voor de helft omsloten wordt door bergen) met waterschildpadden er op en er aan, unieke fauna en flora tout court. Samen met m’n vrouw zit ik te genieten op een zonovergoten terras met een fles witte gekoelde wijn en lekkere lounge muziek, kortom, alles was perfect, de geuren, de smaken, het uitzicht, het gezelschap. Komt er opeens een gigantische kiepvrachtwagen naar de rand van het meer gereden, zet zich in achteruit en kiept een volle vrachtwagen met allerlei afval van de helling richting meer.
  Mijn mond viel open van verbazing. Dan ben ik er op beginnen letten en de Grieken gooien werkelijk alles illegaal weg. Later heeft men mij uitgelegd dat er ooit geld was voor een verbrandingsoven, maar dat de toenmalige president het geld daarvoor verbrast heeft aan o.a. de olympisch spelen.
  Enfin, Henk, wat ik maar wil zeggen dat het in het noorden van Europa nog meevalt wat sluikstorten betreft.
  Knappe resultaat met die nieuwe lens van je.

  http://www.kreta2005.nl/kournas.html

  Like

  • Soms ook wel een beetje vreemd dat een klein landje als Nederland dat wereldwijd gezien niet meer is dan een speldeknop op vele gebieden het voortouw neemt terwijl andere landen er ongestraft een zootje van maken. Jaren geleden op vakantie in Italie heb ik afvoerputjes gezien bij tankstations waar gewoon afgewerkte olie in gekieperd werd. Droevig

   Like

   • Ja, Henk, vooral de zuiderse landen nemen een loopje met recyclage, maar net zo goed begrijp ik niet dat wandelaars in bvb. de Ardennen hun lege flesjes zomaar droppen in de bossen. Je neemt een flesje mee in je rugzak, wat is dan het probleem om datzelfde flesje leeg terug mee te nemen? Daar is dan mijn verstand weer te klein voor, terwijl België toch goed scoort op het gebied van recyclage. En dan weten dat toen ik in de lagere school zat recyclage al een ‘hot item’ was. We hebben dus nog een lange weg te gaan vermoed ik.

    gr. Mark

    Like

 12. Daar moeten ze flinke boetes voor geven! erger me ook aan mensen die afval gewoon uit het autoraam gooien en nog gevaarlijk ook. En niet alleen de jeugd doet dit, ook heel veel volwassenen.
  Geef mij maar King in de groene smaak extra sterk!

  Like

 13. Toen wij van de week naar Duitsland reden naar Camera Obscura ,hadden wij het ook over het berm afval. Wat wij zagen en vooral bij stoplichten was niet normaal. Daar is jou foto niets bij.Maar tegenwoordig moet alles kunnen.
  Fijne dag Groetjes Anna

  Like

 14. Het is diep triest Henk, en het zijn echt niet alleen kinderen die dit doen hoor. Als je ziet wat er na een zomerse dag op het strand is achtergelaten, schrik je ervan, het kost de nodige euro’s om dat elke dag op te ruimen, nog afgezien van dat het gewoon asociaal is.

  Like

 15. Je moet er maar opkomen om dit te fotograferen ! Maar door het verhaal er bij ga je ook heel anders tegen de foto’s aankijken. Zeg maar foto’s met een boodschap ! Stel dat er vuilopruimers meer waren, wat zou het dan een smerige bende worden !

  Like

 16. Ik geloof je best als je zegt dat je veel troep langs de baan vindt en als je een opmerking maakt,krijg je een dreigende houding en soms een heleboel opmerkingen naar je hoofd. gegooid

  Like

 17. iedere keer als ik afval zie liggen , verdwijnt er een stukje vaderlands gevoel, vroeger was ik trots op ons land , het is zo schoon zeiden mensen van buiten vaak, nu breekt mijn hart en schaam ik me dat ik Nederlander ben. triest, zelfs met mooie foto’s

  Like

 18. Goeden morgen Henk..weet je waar ik me zeer aan stoord .als ik de auto
  in een parkeer garage zet. het is werkelijk zo ik trapt altijd in peuken
  ja de asbakjes worden gewoon leeg gegooid- dat moet eens aan gepakt worden
  en zie een leuk flesje jenever..is die nog vol. zo ja geniet er van fijn weekend toegewenst
  groetjes van marry en cees

  Like

  ceesvandepanne
 19. Het is altijd weer een feest om naar je foto’s te kijken…
  Wat heeft hij er dit keer weer van gemaakt 🙂
  Meestal zit ik met een big smile je foto’s te bekijken.
  Kwalitatief goed, creatief en humor…
  Prachtig weer henk!

  Like

 20. Over die rotzooi (lees afval) in de bermen, kan ik me ook echt kwaad maken (had al gereageerd in een ander log van je hierover), maar de jeugd vind het denk ik gewoon. Al is eht wel zo dat ik ook weleens iets uit een autoraam zie flikkeren en dat zijn dan echt geen jeugdigen hoor.

  Wel weer hilarisch dat men stopte om te vragen of het wel goed met je ging hahahah… ik zie het ook gewoon voor me hoe je in die berm ligt hahahahah

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: